Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszakécske város köztisztaságáról és az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

Hatályos: 2023. 11. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
Tiszakécske város köztisztaságáról és az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről
Általános indokolás
Településünkön a közterületek tisztántartásával kapcsolatos ingatlantulajdonosi kötelezettségeket a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2013. (V.9.) önkormányzati rendelet tartalmazza.
Jelen rendelet-tervezet a központi jogszabályoknak, illetve azok változásának való megfelelés érdekében szabályozza a köztisztaságra vonatkozó helyi szabályokat, illetve az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekkel kapcsolatos szabályokat. Javaslom, hogy a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg kerüljön hatályon kívüli helyezésre a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben a közterület tisztántartására vonatkozó rendelkezések.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § a rendelet területi és személyi hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A 2. §-ban az értelmező rendelkezések kerültek meghatározásra.
A 3. §-hoz
A 3. § általános előírást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a köztisztaság elősegítése és megőrzése érdekében mindenki köteles együttműködni.
A 4. §-hoz
A 4. §-ban kerültek meghatározásra azok a területek, amelyek tisztántartását és síkosság-mentesítését Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága végzi, illetve ezen § rendelkezik az ingatlantulajdonosok tisztántartási kötelezettségéről azon magántulajdonban lévő területek esetében, amelyek a közforgalom számára is nyitottak.
Az 5. §-hoz
Az 5. § a közterülettel határos ingatlantulajdonosoknak a közterület meghatározott részének tisztántartásával és síkosság-mentesítéssel kapcsolatos egyes kötelezettségeit sorolja fel, külön kiemelve a csapadékvíz-elvezető rendszer tisztántartásával kapcsolatos feladatokat.
Ezen § rendelkezik továbbá a közös tulajdon, a társasházi ingatlanok és a szomszédos ingatlanok közötti területek esetében alkalmazandó szabályokról.
A 6. §-hoz
A 6. § a szállítással, rakodással kapcsolatban határozza meg egyrészt a gépjárműre vonatkozó előírásokat, másrészt a gépjármű által okozott közterület-szennyeződés részletszabályait.
A 7. §-hoz
A 7. §-ban került szabályozásra a szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek, továbbá a közforgalmú intézmények használója (üzemeltetője, fenntartója) és a közterületi piacok, vásárok, alkalmi árusítások, kirakodások, egyéb közterületet igénybe vevő rendezvények használóinak, szervezőinek kötelezettségei.
Szintén a 7. § tartalmazza az építési törmelékre vonatkozó szabályokat a közterület-használat általános szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletre történő utalással.
A 8. §-hoz
A 8. §-ban a síkosság-mentesítésre vonatkozó részletes szabályok kerültek meghatározásra, melynek keretében egyrészt a rendelet kötelezettségeket ír elő a közterülettel határos ingatlan-tulajdonosok számára, másrészt megállapítja azon területeket, amelyek esetében a síkosság-mentesítést a Városgondnokság végzi. A részletszabályok között a rendelet rendelkezik a közterületről letakarított hóréteg elhelyezési korlátairól is.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A 9. § tartalmazza a köztisztasággal kapcsolatos hatáskörök átruházását és a bírság kiszabásának lehetőségét, míg a 10. §-ban az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges intézkedések részletszabályai kerültek meghatározásra.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A 11. § hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, a 12. § pedig hatályon kívül helyező rendelkezéseket.