Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek 2024. évi illetménykiegészítéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek 2024. évi illetménykiegészítéséről
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3)-(4) bekezdése lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat rendeletben, tárgyévre egységesen valamennyi felsőfokú, illetve egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek illetménykiegészítést állapítson meg, amelynek mértéke a felsőfokú végzettségű köztisztviselőknél legfeljebb a köztisztviselő alapilletményének 30%-a, az érettségi végzettségű köztisztviselőknél pedig legfeljebb a köztisztviselő alapilletményének 20%-a lehet.
A Képviselő-testület 2016. óta minden évben a köztisztviselők részére a felsőfokú végzettségűek tekintetében 30%, a középfokú, érettségi végzettségűek tekintetében pedig 20% illetménykiegészítés megállapításáról döntött.
Az illetménykiegészítést tárgyévre lehet megállapítani.
Az illetménykiegészítés az egyik eszköz arra, hogy önkormányzatunk piacképes béreket tudjon kínálni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tartalmazza a rendelet személyi hatályát. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. § (3)-(4) bekezdései alapján a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek, illetve egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek illetménykiegészítést állapíthat meg.
A 2. §-hoz
Ez a szakasz állapítja meg az illetménykiegészítés mértékét a Kttv.-ben meghatározott maximális mértékben.
A 3. §-hoz
A 3. § rendelkezik a rendelet időbeli hatályáról. A Kttv. felhatalmazása alapján a helyi önkormányzat az illetménykiegészítést a tárgyévre állapíthatja meg.