Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról
Általános indokolás
A Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról szóló 15/2017. (IX.28.) önkormányzati rendeletet a Képviselő-testület a 2017. szeptember 28-i ülésén alkotta meg.
Tekintettel az azóta eltelt időre szükségessé vált a rendeletben szabályozott díjak felülvizsgálata, ezen felül új díjtételek kerültek bevezetésre. Ilyen egyéb díj a piactéren üzemelő nyilvános illemhely használati díja, az elektromos áram biztosítása a piac területén, valamint az árusító hely és annak közvetlen környéke hulladéktól való megtisztításának díja. Ez utóbbira azért van szükség, ugyanis az üzemeltető jelzése alapján az árusok sok esetben nem gondoskodnak az árusítás során keletkező hulladék összegyűjtéséről, és az erre a célra a piac területén elhelyezett hulladékgyűjtő edényzetbe történő elhelyezéséről.
A fentieken kívül apróbb pontosítások, illetve kiegészítések történtek az új rendeletben az előző rendelethez képest. Kiegészítésre került a rendelet személyi hatálya, az értelmező rendelkezések között megjelent a helyhasználó fogalma, illetve szabályozásra került a piac működési rendje a helyhasználók felelősségének és kötelezettségeinek meghatározásával.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tartalmazza a rendelet hatályát, illetve külön rendelkezik a piac területén létesített üzletek működéséről.
A 2. §-hoz
Ez a szakasz értelmezi a rendeletben használt fogalmakat.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A rendelet 3. §-a meghatározza a rendelet célját, a 4. §-ban került meghatározásra a piac üzemeltetője, illetve az üzemeltető feladatai.
Az 5. §-hoz
Az 5. § a piac helyét és nyitvatartási idejét szabályozza.
A 6. §-hoz
A 6. §-ban kerültek rögzítésre a piac működési rendjének szabályai, a helyhasználók felelőssége és kötelezettségei, illetve azok elmulasztásának jogkövetkezményei.
A 7. §-hoz
A 7. § a piacon történő árulás szabályait tartalmazza, a helyfoglalási megállapodás kötésének lehetőségét rögzíti, illetve az ahhoz tartozó előnyöket részletezi. Ezen szakaszban kerültek felsorolásra a különböző fizetendő díjak, úgymint a helypénz, a helyfoglalási díj és az egyéb díjak utalva a rendelet 1. mellékletére, ahol ezen díjak mértéke került meghatározásra. Szintén a 7. § tartalmazza a helypénz meghatározásához az árus által elfoglalt terület számítási módját.
A 8–10. §-hoz
A 8-10. § a rendelet hatályba lépését, ezzel egyidejűleg a Tiszakécskei Városi Piac fenntartásáról szóló jelenleg hatályos önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését, továbbá az átmeneti rendelkezést tartalmazza.