Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (IX.16.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2013. 10. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (IX.16.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2013.10.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és 6. §-ában kapott felhatalmazása alapján Orgovány nagyközség illetékességi területén bevezetendő idegenforgalmi adóról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjes valamennyi magánszemélyre, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) E rendelet alkalmazásában nem állandó lakos az, aki a község illetékességi területén nem rendelkezik a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel.

Adóalany, adókötelezettség

2. § (1) Idegenforgalmi adót köteles fizetni az a magánszemély, aki nem állandó lakosként tartózkodik az önkormányzat illetékességi területén és ott legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) Az adókötelezettség a vendégéjszakánként elszámolt tartózkodás megkezdésével kezdődik.

(3) Az adókötelezettség az elutazási napon a 24.00 órával szűni meg.

Adómentesség, adókedvezmény

3. § (1) Az idegenforgalmi adó alól állampolgárságra való tekintet nélkül adómentességet élvez:

a) a 18. életévét be nem töltött magánszemély;

b) a gyógyintézetben, fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben

ellátott magánszemély,
c) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony
alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati
kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező, vagy a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó
magánszemély,
d) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa, vagy bérlője, illetőleg a tulajdonos, a bérlő Ptk. 685. § b) pontja szerinti hozzátartozója.
e) az egyházi jogi személy tulajdonában lévő épületben, telken vendégéjszakát – kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából – eltöltő egyházi személy;
f) aki a képviselőtestület hivatalos meghívására tartózkodik a nagyközség területén.

Adóalap, adómérték

4. § (1) Az idegenforgalmi adó alapja az adókötelezettség keletkezésétől megszűnéséig terjedő időszak vendégéjszakáinak száma.

(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,-Ft.

Adó beszedése és befizetése

5. § (1) Az e rendelet alapján megállapított adót:

a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a

szállásadó,
b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a
szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult (a továbbiakban: adóbeszedésre kötelezett) az ott tartózkodás utolsó napján szedi be és a beszedést követő hónap 15. napjáig befizeti.
(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.
(3) Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét, az adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül be kell jelentenie az önkormányzati adóhatósághoz. Az adókötelezettséget érintő változást, annak a bekövetkezésétől számított 15 napon belül szintén be kell jelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.
(4) Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg azzal, hogy közli a magánszeméllyel és az adót átveszi, majd a beszedett idegenforgalmi adóról bizonylatot ad.

Nyilvántartás és ellenőrzés

6. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás vezetésére kötelezett.

(2) A vendég-nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő személy nevét, lakcímét, állampolgárságát, útlevelének, vagy személy igazolványának, vagy vezetői engedély sorszámát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött napok számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(3) Életkor miatti adómentesség esetén a vendég-nyilvántartásnak tartalmaznia kell a

18. életévét be nem töltött személy születési dátumát, a szülő igazolását, aláírását.

(4) Munkavégzés miatti adómentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolásnak

tartalmaznia kell a vendég nevét (alkalmazott), érkezés-távozás napjait, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.
(5) Az idegenforgalmi adó beszedése a helyszínen rendszeresen ellenőrizendő. Az
adóbeszedésre kötelezett előzetes értesítése esetén köteles biztosítani a területre,
illetve épületbe bejutást reggel 8 órától este 20 óráig.
(6) Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat az ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzésre megállapított időszakban a szálláshelyre beengedni, és az ellenőrzési tevékenységet elősegíteni.

Záró rendelkezések

7. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. rendelkezéseit, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § E rendelet alkalmazásában:

1. vendégéjszaka: vendégként eltöltött -éjszakát is magába foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb24 óra.

2. szálláshely: egész éven át, vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.