Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (X.7.) önkormányzati rendelete

A helyi vásárról és piacról

Hatályos: 2014. 10. 08- 2022. 06. 30

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (X.7.) önkormányzati rendelete

A helyi vásárról és piacról

2014.10.08.

Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság és a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Orgovány Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén tartandó heti piacra és vásárokra, valamint az itt árusítást végző személyekre.

2. § (1) Az Önkormányzat az Orgovány, Sport u. 4. szám alatt ”Helyi Termelői Piac” elnevezéssel piacot, és helyi kirakodóvásárt tart fenn, illetve rendez.

(2) Az önkormányzat a piac fenntartására vonatkozó jogosultságának fenntartása mellett a piac üzemeltetésével kapcsolatos egyes feladatokat vállalkozásba adhatja.

3. § (1) A piac, illetve vásár nyitvatartási idejét, a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A piacon elfoglalt helyért és az igénybe vett szolgáltatásért a helyhasználó a hatályos díjszabás szerinti összeget (helypénz) köteles fizetni. A helypénzek összegét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az állandó hely megváltásának díja/bérlet megvásárlása nem mentesít a helypénz megfizetése alól.

(4) Aki

a) a saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékeket (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket és egyéb feldolgozott növényi eredetű termékeket;

c) mézet (lépes méz is),

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tejet, tejterméket, tojást;

e) vadon betakarított, összegyűjtött termékeket, kivéve gombát,

f) kézműves termékeket

árusít, egy pultot ingyenesen, helypénz megfizetése nélkül használhat, mely azonban a bérleti díj megfizetése alól nem mentesít.

4. § (1) A piacon árusítható termékek köre:

a) Élelmiszer, nyers élelmiszer, élelmiszer nyersanyag, élő baromfi, nyúl, hal és más ehető víziállat, élő és művirág, mezőgazdasági termékek, karácsonyi fenyőfa, virágföld, állati eredetű nyers élelmiszer, élelmiszer-nyersanyag, lőtt vad. Vágott baromfi, nyúl, hal és más ehető víziállat csak üzlethelyiségben és rendszeres hatósági állatorvosi felügyelet mellett árusítható.

b) Használtcikk, mely az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható, újraértékesített termék lehet. Új termék nem értékesíthető.

c) A helyi kirakodóvásáron bármely jogszabályban nem tiltott áru forgalomba hozható a vonatkozó rendelkezések megtartásával.

(2) A vásáron és a piacon az (1) bekezdés szerinti árusításon, termékértékesítésen kívül a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartásával vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.

5. § (1) A vásáron és a piacon fogalomba nem hozható áruk, továbbá a vásáron és a piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben forgalomba hozható áruk körét a vonatkozó kormányrendelet tartalmazza.

(2) A piacon és a vásáron gomba nem árusítható.

(3) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag

a) a saját gazdaságában előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot;

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket,

c) mézet (lépes mézet), saját tenyésztésű, nevelésű állattól származó tejet, tejterméket, tojást, valamint darabolás nélkül vágott és belezett baromfit, továbbá sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt árusíthat, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

(4) A vásáron és piacon népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(5) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti.

(6) A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, továbbeladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

6. § (1) A piac és a vásár területén az árusok, illetve a szolgáltatók helyének kijelölését a helypénz és az egyéb rendelet szerinti díjak beszedését a piac üzemeltetője végzi.

(2) A piacon és a vásáron az elárusító helyen árusítást végezni területhasználati szerződés, vagy alkalmi helypénzfizetés alapján lehet. Egy árus árusítás céljára az üzemeltető által meghatározott nagyságú árusítóhelyet vehet igénybe.

(3) Területhasználati szerződéssel legalább egy hónap, legfeljebb egy év időtartamra az árusítást végző jogosult ugyanazon kijelölt árusító helyet igénybe venni. A területhasználati díjat a Képviselő-testület a polgármester előterjesztésére határozattal állapítja meg.

(4) A piacon és vásáron az árusító a forgalomba hozott termékszolgáltatás mennyisége, jellege alapján a Képviselő-testület által megállapított helypénzt köteles fizetni.

(5) A (3)-(4). bekezdés szerinti díjak megállapítása során minden megkezdett m2-t a következő egészre kell kerekíteni.

7. § (1) A területhasználati szerződésben meg kell jelölni a szerződés alapján használható kijelölt árusítóhelyet (asztalt). A szerződés alapján fizetendő területhasználati díjat előre egy összegben kell megfizetni. A vásár, illetve a piac területén csak annyi területhasználati szerződés köthető, ahány kijelölt árusító hely (asztal) van.

(2) Egy árussal legfeljebb egy területhasználati szerződés köthető. A szerződésnek tartalmaznia kell a szerződés felbonthatóságát abban az esetben, ha az árusítást végző a rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

(3) A piacon üzlethelyiséggel, vagy egyéb bérleménnyel rendelkezők abban az esetben, ha a bérelt területen kívül is árusítanak, vagy más célból helyet foglalnak el, akkor ezért a területért is helyhasználati díjat kötelesek fizetni.

8. § (1) A piacon és a vásáron az elárusítóhelyek igénybevétele a díjak megfizetése után a piac üzemeltetőjének felügyelete és irányítása mellett történik.

(2) Az elárusítóhelyek nyitási idő előtt egy órával foglalhatók el. A területhasználati szerződéssel nem rendelkezők részére az árusítóhely kijelölése a területhasználati szerződéssel lekötött elárusítóhelyeken kívüli árusítóhelyek vonatkozásában érkezési sorrendben történik.

(3) A területhasználati szerződéssel lekötött árusítóhelyeket a nyitást követő 1 óráig lehet elfoglalni. Ha az arra jogosult ezen időpontig az árusítóhelyet nem foglalja el, azt az újonnan érkező árusok számára ki lehet jelölni.

9. § (1) A piac és a vásár területére szállító járművel, személygépkocsival, egyéb járművel csak az áru, termény fel és lerakodásának időtartamára lehet megállni. Járműről történő árusítás csak külön helypénz megfizetése alapján lehetséges.

(2) A helyhasználat megszűnésekor a használó köteles a helyet üresen, tisztán, sértetlenül ̶ az esetleg átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt ̶ a piaci helypénzbeszedőnek, illetve piackezeléssel megbízott személynek átadni.

(3) A piac, illetve vásártereken lévő építményeket, árusító asztalokat, fákat rongálni, illetve a piac és vásártérhez tartozó tárgyakat helyükről eltávolítani tilos.

(4) Az élelmiszerpiac területére csak az eladásra szánt állat vihető be. Más állatot, pl. kutyát az élelmiszerpiac területére bevinni tilos,.

(5) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák.

(6) A napi élelmiszerpiac területére ̶ áruszállítás céljából ̶ kézikocsit, kerékpárt csak arra az időre szabad bevinni és benntartani, amíg az árut le és felrakják. Egyébként az ilyen járműveket, szállítóeszközöket a piacon kívül, az erre a célra kijelölt területeken kell elhelyezni.

(7) Az árusító köteles a helypénzszedőnek, a piac üzemeltetőjének, ellenőrnek, valamint a statisztikai adatgyűjtőnek az áru mennyisége, minősége és ára tekintetében annak származásáról a felvilágosítást megadni és kérésre bizonyító iratot felmutatni.

(8) Az árusító helyen kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, súlyokat és más mérőeszközöket szabad használni.

(9) A sátrakat és az árusok más tárgyait a piac területéről a piac befejezésekor el kell távolítani. Az állandó árusítóhelyekre, amennyiben zárva tarthatók, az eltávolítás kötelezettsége nem vonatkozik. Az el nem adott árut az árusítási idő befejezésével a piac területéről el kell szállítani.

(10) A piac és a vásár területén tüzelni, fűteni csak a tűzbiztonsági előírások betartásával, megfelelő biztonságot nyújtó berendezések használatával szabad.

(11) A piac területén mozgó árusítást a piaci helypénzszedő, piacüzemeltető engedélyezhet.

(12) Vásáron és piacon az árusok kötelesek az árusítás során keletkezett göngyölegeket és szemetet rendezetten gyűjteni, az árusítás befejeztével a helyüket tisztán hagyni.

10. § (1) A rendeletben foglaltak megtartását Orgovány Nagyközség Önkormányzatának jegyzője, jogosult ellenőrizni. Az ellenőrzésre az államigazgatási eljárás általános szabályait kell alkalmazni. Az ellenőrzés során az elárusítótól az árusítás jogosultságát igazoló iratot (személyi igazolvány, őstermelői igazolvány, cégbírósági végzés, alkalmazási szerződés), valamint a helyjegy megfizetését igazoló szelvény betekintésre elkérhető.

(2) A jegyző megállapításai alapján kezdeményezheti az árus kitiltását a piac területéről. A kezdeményezésről a piac fenntartója képviseletében a polgármester dönt.

11. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak megfelel.

1. melléklet a 8/2014. (X. 7.) önkormányzati rendelethez

Az orgoványi Helyi Termelői Piac nyitva tartása

1. Az orgoványi Helyi Termelői Piac hetenként két alkalommal csütörtökön és szombaton tart nyitva.

2. A Helyi Termelői Piac nyitvatartási ideje

a. április 1-től szeptember 30-ig 05 órától 12 óráig,

b. október 1-től március 31-ig 06 órától 12 óráig tart.

2. melléklet a 8/2014. (X. 7.) önkormányzati rendelethez

Helypénz díjszabás

1. A piac nyitvatartási ideje alatt történő árusítás: 200,- Ft/árusítóhely/nap+ ÁFA

1a. Helyi őstermelő: 200,- Ft/árusítóhely/nap+ ÁFA

1b. Nem helyi őstermelő: 400,- Ft/árusítóhely/nap+ ÁFA

1c. Nem őstermelő, kereskedő: 1500,- Ft/árusítóhely/nap+ ÁFA

2. A piac nyitvatartási idején kívüli időben történő árusítás 1.500,- Ft/oldal/alkalom + ÁFA

3. Állandó hely megváltásának díja (bérlet): 500,- Ft+ Áfa/m2/hó.

4. Magán személy, ha a saját tulajdonú használtcikkét árusítja: 500,- Ft/árusítóhely/nap+ ÁFA