Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2015. (V.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2015. évi költségvetésének módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 29- 2019. 02. 20

Orgovány Nagyközség Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

– Orgovány Nagyközség Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelete 2. számú melléklet I.4.4.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró a Jogi és Ügyrendi Bizottság, valamint Orgovány Nagyközség Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelete 2. számú melléklet II.4.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:



  1. A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya kiterjed Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület) és szerveire, valamint az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények).


  1. Címrend


2.§ (1) Az önkormányzat által irányított, önállóan működő költségvetési szervek külön-külön címet alkotnak jelen rendelet 5/a-c. mellékletében foglaltak szerint. Jelen rendelet 2/a. melléklete a bevételeket és a kiadásokat 2/b. melléklete kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban tartalmazza az engedélyezett létszámokkal együtt (6. számú melléklet).


(2) Az Orgoványi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), az Orgoványi Művelődési Ház és az Orgoványi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, előirányzatai önálló címet alkotnak.


(3) Az Önkormányzat és intézményei kiadásai elkülönülnek egymástól jelen rendelet 5/a-b. számú mellékletében.


(4) Az Önkormányzat és intézményei bevételei elkülönülnek egymástól jelen rendelet 5/c. számú mellékletében.


  1. Főösszegek


3.§ (1) A Képviselő-testület Orgovány Nagyközség 2015. évi költségvetésének


költségvetési kiadások főösszegét:

427.675.000

forintban

finanszírozási kiadásait:         

126.677.000

forintban

költségvetési bevételek főösszegét: 

427.675.000

forintban

finanszírozási bevételeit:

42.854.000

forintban


állapítja meg.


(2) A költségvetés összevont mérlegét, működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok szerinti bontásban elkülönítetten, – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási tervet jelen rendelet 8. számú melléklete tartalmazza.


(3) A 3.§ (1) bekezdésében megállapított finanszírozási kiadásokat jelen rendelet 2.b. számú melléklete elkülönítetten tartalmazza.


  1. Az átmeneti időszak gazdálkodásának bevételei és kiadásai


4.§ A Képviselő-testület a költségvetési rendeletet 14/2014 (XII.22) önkormányzati rendelet az Önkormányzat 2015. évi átmeneti gazdálkodásáról felhatalmazása alapján beszedett bevételek és teljesített kiadások előirányzatának rendeletbe való beépítésével fogadja el a 7. számú melléklet szerint


  1. Kiadások


5.§ (1) A 3.§ (1) bekezdésében megállapított költségvetési kiadási főösszeg címek, alcímek, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti részletezését jelen rendelet 2/b. számú melléklete, a beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként jelen rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


(2) A 2015. év azon fejlesztési céljait, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet válik, vagy válhat szükségessé, a terv jelenleg nem tartalmaz adatot.


  1. Bevételek


6.§ (1) A 3.§ (1) bekezdésében meghatározott költségvetési bevételi főösszeg forrásonkénti, kiemelt előirányzatok, és kötelező, önként vállalt feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban jelen rendelet 2/a. melléklete, az önkormányzat által irányított költségvetési szervek szerinti megoszlását jelen rendelet 5/c. melléklete tartalmazza.


(2) A 3.§ (1) bekezdésében megállapított finanszírozási bevételeket jelen rendelet 3. számú melléklete elkülönítetten tartalmazza.


  1. Általános és céltartalék


7.§ (1) A Képviselő-testület a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott kiadási főösszegen belül az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására az általános tartalék összegét 1.000.000 forintban állapítja meg, melyből 500 000 Ft a polgármester rendkívüli kiadásaira szolgál.


(2) A céltartalékot a terv jelenleg nem tartalmaz.


  1. Éves létszám-előirányzat


8.§ Az éves engedélyezett létszám-előirányzatokat költségvetési szervenként, feladatonként jelen rendelet 6. számú melléklete tartalmazza, a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata külön címen szerepel.


  1. Több éves kihatással járó feladatok


9.§ A több éves kihatással járó feladatok, az adósságot keletkeztető ügyletek és kezességvállalások, valamint saját bevételek körét jelen rendelet 9. számú melléklete tartalmazza szöveges indoklással. A Képviselő-testület a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.


  1. Költségvetési hiány finanszírozása


10.§ (1) A Képviselő-testület a saját önkormányzati források maximális feltárására kell, hogy törekedjen a kiadások lehetséges csökkentése mellett.


(2) Az önkormányzat fizetőképességének biztosítása érdekében a Képviselő-testület dönt az esetleges hitelfelvételről, hogy az év közben jelentkező többletbevételekkel, valamint kiadáselmaradásokkal nem fedezett hiány finanszírozása teljesíthető legyen.


  1. A költségvetés végrehajtásának általános szabályai


11.§ (1) Az önkormányzati gazdálkodás végrehajtó szerve a Polgármesteri Hivatal.


(2) Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei e rendelet kihirdetését követő 10 napon belül saját elemi költségvetésüket kötelesek a polgármesterhez jóváhagyásra benyújtani.


12.§ (1) Az általános tartalék önkormányzati összegének felosztásáról a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.


(2) A polgármesteri tartalék felosztásáról a polgármester saját hatáskörben dönt.


13.§ (1) Az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal számláin levő, a likviditási terv szerint átmenetileg szabad pénzeszközöket a polgármester jogosult lekötött bankbetétben elhelyezni, illetve azokért elidegeníthető értékpapírt vásárolni.


(2) A költségvetési bevételek és kiadások különbözete a költségvetési hiány, amelynek fedezete finanszírozási bevétel (előző évi pénzmaradvány/tartalék (belső finanszírozás) várható összege. Az előző évi pénzmaradvány jóváhagyása az Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról szóló önkormányzati rendelet elfogadásával egyidejűleg történik, az elvonandó és felhasználható összegről a Képviselő-testület dönt valamennyi költségvetési szerv vonatkozásában. Amennyiben a 2014. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli az általa irányított költségvetési szervek vonatkozásában, ennek összegével az érintett költségvetési szerv pénzmaradványát csökkenteni kell.


14.§ (1) A Képviselő-testület dönt a forrásfelhasználásról. A Képviselő-testület változtathatja meg a helyi önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetését rendeletének módosításával.


(2) A költségvetési szerv e rendeletben megállapított saját bevételi előirányzatain felüli, pénzügyileg teljesült többletbevételét csak a Képviselő-testület előzetes engedélyével, a felhasználásra engedélyezett többletnek megfelelő összegben, a rendelet módosítását követően használhatja fel; a bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell.


(3) Az önkormányzati gazdálkodás végrehajtó szerve köteles a negyedéves költségvetési jelentéseket felülvizsgálni, amennyiben az önállóan működő költségvetési szerv a részére megállapított előirányzatokat nem takarékosan használja fel, vagy a kiadási előirányzatok az időarányostól jelentős mértékben túlteljesülnek, arról a polgármestert haladéktalanul tájékoztatni köteles. A következő testületi ülésen a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság visszavonásáról, vagy korlátozásáról.


(4) Újabb kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, többéves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.


15.§ Az Önkormányzat által irányított önállóan működő költségvetési szerveknél prémium, céljuttatás címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából előirányzat nem tervezhető.


16.§ (1) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozott vagy támogatott, államháztartáson kívüli szervezetek, illetve magánszemélyek a részükre céljelleggel – nem szociális ellátásként – juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználását a Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága ellenőrzi és dönt annak elfogadásáról.


17.§ (1) A költségvetési szervek az általuk elismert, az esedékességet követő harminc napon túli, lejárt esedékességű tartozásállományukat - hitelezők szerinti bontásban - havonta, a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig kötelesek a polgármesternek bejelenteni, aki a következő testületi ülésen köteles erről tájékoztatni a Képviselő-testületet.


(2) Amennyiben a költségvetési szerv (1) bekezdés szerinti tartozásállományának mértéke egy hónapon belül eléri az éves eredeti kiadási előirányzata 10 %-át, vagy az ötvenmillió forintot a Képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost rendel ki.


  1. Záró rendelkezések


18.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


19.§ E rendelet rendelkezéseit 2015. január 1-jétől kell alkalmazni.




Dr. Lóczi Boglárka                                                        Dr. Fehér Annamária

     polgármester                                                                     jegyző







ZÁRADÉK:

A rendelet kihirdetése a mai napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Orgovány, 2015. május 28.

                         


Dr. Fehér Annamária

jegyző