Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (XI. 30. ) önkormányzati rendelete a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 30- 2017. 11. 28

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

10/2016. (XI. 30. ) önkormányzati rendelete

a szociális  tűzifa juttatás szabályairól

Orgovány Nagyközség Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ A rendelet hatálya kiterjed az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (III. 10.) önkormányzati rendelet 2.§-a szerinti személyekre.


2. § A szociálisan rászorulók részére a téli fűtés biztosításához természetbeni ellátás formájában tűzifa támogatás (a továbbiakban: szociális célú tűzifa) nyújtható.


3. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő személy esetében a 300 %-át, és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) Az egy főre jutó jövedelem megállapításakor a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10. § (2)-(4) bekezdés szerinti szabályokat kell alkalmazni.

(3) A döntés során előnyben kell részesíteni a

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására jogosultat,

b) az Szt. szerinti időskorúak járadékára jogosultat,

c) a  települési támogatásra  jogosultat – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülőket),

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot


4. § (1) Egy jogcímen csak egyszer lehet támogatást igényelni. Háztartásonként csak egy személy igényelhet támogatást, melyet a Melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani legkésőbb 2017. február 14-ig.


(2) Egy háztartás részére legalább 1 m3 és legfeljebb 5 m3 tűzifa adható. A szociális tűzifa juttatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem lehet kérni.


(3) A támogatási kérelemről való döntést a Képviselő-testület a polgármesterre átruházza.

Záró rendelkezések

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

    dr. Lóczi Boglárka                                                              Turupuliné dr. Polyák Katalin

     polgármester                                                                                             jegyző

                              

     Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve: 2016. november 30.

                                                                                             Turupuliné dr. Polyák Katalin

                                                                                                                jegyző

Mellékletek