Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, és a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 07. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, és a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról

2022.07.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a alapján, figyelemmel a Jogi és Ügyrendi Bizottság és a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményére, a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról, valamint a házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról az alábbiakat rendeli:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Orgovány Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén megkötött házasságokra, a házasságkötési eljárás során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, továbbá az Orgoványi Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: az Orgoványi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) hivatalos helyiségei.

2. Hivatali munkaidő: Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által a Polgármesteri Hivatal külön rendeletben meghatározott munkarend.

A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek minősül a hétfőtől-csütörtökig 8.00-16.30 óra közötti időtartamon kívül, pénteken 8.00-13.30 óra közötti időtartamon kívül és a szombati napon történő házasságkötés.

(2) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését indokolt és az anyakönyvvezetőnél benyújtott kérelem alapján a jegyző engedélyezi. A kérelemben meg kell jelölni a házasságkötés pontos helyét és időpontját.

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés jogszabályban előírt feltételei biztosítottak.

(2) Az engedélyező a helyszínen köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín megfelel a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása feltételeinek, valamint a rendelet előírásainak.

A házasságkötés díja

5. § (1) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségben történő házasságkötés díjmentes.

(2) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, esetén a Polgármesteri Hivatal részére járó díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén anyakönyvi eseményenként fizetendő díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A Hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül történő házasság kötés esetén az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díját 1. melléklete tartalmazza.

(5) A (2) bekezdésben foglalt díjakat a házasságkötést megelőző 2 munkanapon belül, a Polgármesteri Hivatal által kiállított számla ellenében a Polgármesteri Hivatal pénztárában kell megfizetni. A díj megfizetését az erről szóló bizonylat bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető előtt igazolni.

(6) A házasulók nem kötelesek a hivatali helyiségen kívüli-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díját megfizetni, amennyiben a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést rendkívüli körülmény indokolja. E körben rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés.

(7) Amennyiben az esemény elmarad, és az előtte legalább 5 munkanappal korábban bejelentésre kerül, a szolgáltatási díjat a Polgármesteri Hivatal visszafizeti.

(8) A szolgáltatási díjak nem tartalmazzák a teremdíszítést, a pezsgő, és gyertyaköltségét, valamint az asztali díszt, melyekről az igénylőknek kell gondoskodniuk.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy a rendelet 1. számú mellékletében foglalt díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletet a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni. A rendeletet megfelelően kell alkalmazni az egyéb családi események (pl. névadó, házasságkötési jubileum) esetén is.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötés és egyéb családi események lebonyolításáról, valamint azok szolgáltatási díjainak mértékéről szóló 8/2011.(V.27.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

A házasságkötés esetén fizetendő díjak

1 .

Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli esemény:

25.000,- Ft

melyből az anyakönyvvezetőt megillető díjazás:

10.000,- Ft

2.

Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben:

12.500,- Ft

melyből az anyakönyvvezetőt megillető díjazás:

10.000,- Ft

3.

Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívüli esemény:

25.000.- Ft