Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2016. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 20- 2021. 03. 30

Orgovány  Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról


Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdése, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. § Az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (III. 10.) önkormányzati rendelet a 15/A. §-t követően kiegészül a 15/B.§-15/E. §-al az alábbiak szerint:


„Hátrányos helyzetű, középiskolai tanulmányokat folytatók támogatása


15/B. § (1) A Képviselő-testület az Arany János tehetséggondozó programban részt vevő középiskolás tanulók részére havi 1000-5000 Ft közötti támogatást biztosíthat települési támogatásként a család jövedelmi helyzetére tekintet nélkül, a programban való részvétel idejére.

(2) A támogatás további folyósításáról dönthet a Képviselő-testület a tanuló körülményei alapján, amennyiben a tanuló más, a programban részt nem vevő középiskolában folytatja tovább a tanulmányait.


Rászoruló, tehetséges személyek támogatás


15/C. § (1) A Képviselő-testület támogatást nyújthat kimagasló tanulmányokat vagy eredményes tevékenységet (sport, képzőművészeti, irodalmi, előadóművészi, tudományos tevékenység)  folytató személyek részére, akik szociálisan rászorultak.

(2) Szociálisan rászorulónak az minősül, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, vagy  jövedelmi helyzetére tekintet nélkül aki három vagy több gyermeket nevel, vagy olyan kiskorú, aki árva, vagy félárva.

(3) A támogatás megállapítható havi rendszerességgel, vagy egy összegben is, annak érdekében, hogy kellő segítséget nyújtson a rászoruló részére.

(4) A támogatás havi összege 3.000-10.000 Ft között állapítható meg. Egy összegben legfeljebb 12 havi támogatásnak megfelelő összeg állapítható meg.

(5) A támogatás egy összegben való folyósításakor a támogatás folyósítása 50.000 Ft felett utólagos elszámoláshoz köthető.


Újszülöttek támogatás


15/D. § (1) A Képviselő-testület valamennyi orgoványi lakóhelyű újszülött gyermeket természetbeni juttatásban részesít a család jövedelmi helyzetére tekintet nélkül, amennyiben a szülők is orgoványi lakóhellyel rendelkeznek.

(2) A támogatás összege 10.000 Ft/fő.

(3) Az ajándékcsomag a falunap keretében kerül átadásra az előző évi és az adott évi falunap nap között született gyermekek részére.


Beiskolázási támogatás


15/E. § A Képviselő-testület az orgoványi általános iskolában tanuló jogviszonyban álló valamennyi gyermeket az iskolakezdés költségeinek enyhítésére beiskolázási támogatásban részesít a család jövedelmi helyzetére tekintet nélkül. A segély összege 2.000-3.000 Ft/fő lehet, melynek mértékéről minden tanév előtt a Képviselő-testület dönt.”



2. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


           


         (Dr. Lóczi Boglárka)                                            (Turupuliné dr. Polyák Katalin)

            polgármester                                                               jegyző





Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve: 2016. december 20.


                                                                                          (Turupuliné dr. Polyák Katalin)

                                                                                          jegyző

Mellékletek