Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 30- 2019. 02. 20

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól


Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. és 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed azokra az Orgoványon állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű tanulókra, akik:

  1. felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben tanulmányokat folytatnak,
  2. az adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett pályázók, akik a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a honvéd tisztjelöltekre, a Magyar Honvédség és a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatóira, valamint a rendészeti képzésben részt vevő ösztöndíjas hallgatókra.


A pályázati eljárás szabályai


2.§ Az „A” típusú pályázaton az 1.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személyek, a „B” típusú pályázaton az 1.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyek vehetnek részt.


3.§ (1) Nem jogosult „A” típusú támogatásra az a hallgató, aki:

  1. középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben vesz részt,
  2. a Magyar Honvédség és a fegyveres szervek hivatásos vagy szerződéses állományú hallgatója,
  3. doktori (PhD) képzésben vesz részt,
  4. kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban.

(2) Nem jogosult „B” típusú támogatásra az a tanuló, aki:

  1. a pályázat beadását megelőzően már felvételt nyert felsőoktatási intézménybe, függetlenül attól, hogy a tanulmányait megkezdte-e,
  2. katonai vagy rendvédelmi felsőoktatási intézmény katonai vagy rendvédelmi képzésére nyert felvételt,
  3. aki tanulmányait a pályázat beadását követő tanévben ténylegesen nem kezdi meg.

4.§ (1) A pályázat kiírásának, beadásának, elbírálásának határidejét, a pályázati kiírás tartalmát, a pályázat elektronikus rendszerben való rögzítésének módját a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat általános szerződési feltételeiben foglaltaknak megfelelően kell megállapítani.


(2) Az elektronikus rendszerből kinyomtatott és a pályázó által aláírt pályázati űrlapot az Orgoványi  Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani.


5.§ (1) Bursa Hungarica ösztöndíjban az a pályázó részesülhet, aki:

  1. a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,
  2. szociálisan rászorulónak minősül,
  3. pályázatát a Polgármesteri Hivatalban határidőre benyújtotta és
  4. a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.

(2) E rendelet alkalmazásában szociálisan rászorulónak minősül az a pályázó, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(3) A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha:

  1. a pályázó árva vagy félárva,
  2. a pályázó vagy vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója valamilyen fogyatékosságban vagy krónikus betegségben szenved, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg van,
  3. szülője/gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,
  4. szülője/gondviselője gyermekét egyedül neveli,
  5. a pályázó gyermeket nevel,
  6. a pályázó családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több, vagy
  7. a pályázó kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült.


 (4) Az előnyre jogosító körülmény fennállását megfelelően igazolni kell. Az igazolás alapjául az alábbi iratok szolgálnak különösen:

  • Ha a pályázó árva, vagy félárva: halotti anyakönyvi kivonat fénymásolata, igazolás árvaellátásról, illetve özvegyi nyugdíjról.
  • Ha a pályázó szülei elváltak, vagy külön élnek: a bírósági döntés fénymásolata. Bírósági döntés hiányában büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat a különélésről, illetve a gyermektartásdíjról.
  • Ha a pályázó, vagy a vele egy háztartásban élők valamelyike fogyatékossággal él, vagy tartós beteg: a fogyatékosságot, tartós betegséget igazoló dokumentum fénymásolata.
  • Ha a pályázóval egy háztartásban élők között nyugdíjas, vagy rokkantnyugdíjas van: nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíjszelvény, vagy folyószámla-kivonat fénymásolata.
  • Ha a pályázóval egy háztartásban élők között munkanélküli van: Munkaügyi központ hivatalos igazolása.

(5) A jövedelem, család, háztartás fogalmak meghatározásánál, és a jövedelem igazolására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglaltak az irányadóak.


(6) A támogatásban részesülő köteles 15 napon belül bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban a megállapítás alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változásokat.


6. § (1) A Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatok elbírálásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester minden határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, döntését írásban indokolja.

(3) A polgármester a pályázókat hiánypótlásra szólíthatja fel a formai ellenőrzés és az elbírálás során, amely nem lépheti túl a pályázatok önkormányzati elbírálási határidejét.

(4) A benyújtási határidőn túl érkezett, valamint a formailag nem megfelelő, vagy a szükséges mellékleteket hiánypótlás ellenére sem tartalmazó pályázatokat a Polgármester a bírálatból kizárja, és ezen döntéséről – indokolás mellett – a pályázót értesíti.

(5) A pályázó a Polgármester döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.


A támogatás összege, időtartama


  1. 7.§ (1) Az önkormányzati támogatás havi összege 4000 Ft/fő/hó.


(2) Az Önkormányzat a megállapított ösztöndíjak fedezetének biztosítását mindenkori költségvetésében:

  1. az „A” típusú pályázatok esetében 10 hónapra, azaz két egymást követő tanulmányi félévre,
  2. a „B” típusú pályázatok esetében 3 x 10 hónapra, azaz hat egymást követő tanulmányi félévre

a települési támogatási keret terhére biztosítja.


A támogatás megszüntetése


8.§ (1) Meg kell szüntetni a megállapított ösztöndíj folyósítását, ha

a) a támogatásban részesített lakóhelyét megszünteti Orgovány nagyközség közigazgatási területén,

b) felsőfokú tanulmányait abbahagyja,

c) a család jövedelmi viszonyai olyan mértékben változtak, mely alapján nem felel meg a támogatás megállapításához szükséges feltételeknek.


Záró rendelkezések


9.§  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell alkalmazni.





                    dr. Lóczi Boglárka                                                           Turupuliné dr. Polyák Katalin

                      polgármester                                                                         jegyző



Kihirdetve: 2016. november 30.


Turupuliné dr. Polyák Katalin

          jegyző

Mellékletek