Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2017. (V.10.) önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (V.10.) önkormányzati rendelete a települési adóról

Hatályos: 2017. 07. 01- 2017. 09. 13

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (V.10.) önkormányzati rendelete

a települési adóról


Orgovány Nagyközség  Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I.        Fejezet

 Általános rendelkezések

l.  A rendelet hatálya


  1. § Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete bevezeti a települési adót.
  1. § (1) A rendelet személyi hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével Orgovány nagyközség közigazgatási területén lévő épületekben életvitelszerűen tartózkodó természetes személyekre, valamint a települési adó beszedésére  kötelezettekre.

(2) Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya, mint adóalany arra a természetes személyre, aki a közigazgatási területen lévő épületben annak:

a) tulajdonosaként,

b) haszonélvezőjeként,

c) özvegyi jog jogosultjaként

d) vagyonkezelőjeként

e) önkormányzati lakás bérlőjeként vagy

f) az a)-e) pontban foglaltak hozzátartozójaként él életvitelszerűen, valamint

g) arra a természetes személyre sem, aki a közigazgatási területen lévő szállásépület lakója.


3.§. A rendelet tárgyi hatálya a rendelet hatálya alá tartozó természetes személyek Orgovány közigazgatási területén való életvitelszerű tartózkodására terjed ki.


     2.Értelmező rendelkezések


4. § E rendelet alkalmazásában:

  1. Épület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló külön törvény szerinti olyan építmény vagy annak azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja, ideértve az olyan önálló létesítményt is, amely részben vagy teljes belmagasságával a környező csatlakozó terepszint alatt van.
  1. Szállásépület: a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kereskedelmi egység, különösen az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján szállodának, hotelnek, panziónak, fogadónak, motelnek, szállónak, vendégháznak, vadászháznak, egyéb szálláshelynek minősülő épület, épületrész.
  2. Életvitelszerű tartózkodás: a természetes személy akkor tartózkodik életvitelszerűen az épületben, ha az számára ténylegesen életvitelszerű lakóhelyéül szolgál, onnan szervezi életét, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket (alvás, evés, tisztálkodás stb.) és  közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán.
  3. Vélelmezett életvitelszerű tartózkodás: az Önkormányzat illetékességi területén lakcímet létesítő személy lakcímen tartózkodását ellenkező bizonyításig életvitelszerű ott lakásnak kell tekinteni függetlenül attól, hogy más település közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási helyet létesít vagy amennyiben adóhatósági eljárás, ellenőrzés során a lakó- vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező természetes személy életvitelszerű tartózkodása az épületben megállapítást nyer.
  4. Lakcím: a természetes személy  lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhelye, illetve tartózkodási helye.
  5. Megkezdett napok száma: azon napok, melyen a természetes személynek az adott épületben a lakcíme fennáll, beleértve a lakcím létesítésének és megszüntetésének napját is.
  6. Megkezdett nap: az a nap, amelyen a lakcím az adott címen fennáll,  illetve adóellenőrzés során megállapított életvitelszerű tartózkodás esetében az a nap, amelyen az adóellenőrzésre sor kerül.
  7. Adóbeszedésre kötelezett: az a természetes vagy jogi személy, aki az épülettel rendelkezni jogosult (tulajdonos, haszonélvező, özvegyi jog jogosultja, vagyonkezelő)
  8. Hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) 2. pontjában foglalt személyek.
  9. Egyszerűsített foglalkoztatás: az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 1. §-ban foglaltak.
  10. Rendszeres pénzellátás: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.  évi III. törvény 4. §. (1) i) pontjában foglalt ellátásban részesülők.



 II.   Fejezet

Részletes rendelkezések


3. Az adó alanya


5. § Az adó alanya az a természetes személy, aki az Önkormányzat illetékességi területén  lévő épületben életvitelszerűen tartózkodik.


4. Az adó alapja

6. § Az adó alapja azon megkezdett napok száma, amely napokon az adófizetésre kötelezett természetes személy  életvitelszerű tartózkodása az Önkormányzat közigazgatási területén lévő épületben fennáll. 

5. Az adó mértéke


7.§ Az adó mértéke  a 6. §-ban meghatározott adóalap után 800 Ft/nap összeg. 



6. Adómentesség


8.§ (1) Mentes a települési adó alól a feltétel fennállásának időtartamára az a természetes személy aki:

a) nem töltötte be a 16. életévét,

b) középiskola vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója,  

c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott,

d) teljes vagy részmunkaidős  munkaviszonnyal rendelkezik,

e) rendszeres pénzellátásban részesül,

f) regisztrált álláskereső.


 (2) Az (1) bekezdésben foglalt mentességi okokat  igazolni kell az alábbiak szerint:

a) az (1) bekezdés a) esetében születési anyakönyvi kivonattal, személyazonosító okmánnyal vagy útlevéllel,  

b) az (1) bekezdés b) esetében iskolalátogatási igazolással,

c) az (1) bekezdés c) esetében az egyszerűsített foglalkoztatás NAV felé történő bejelentésével,  egyszerűsített munkaszerződéssel,  a munkáltató vagy a NAV által kiállított igazolással,

d) az (1) bekezdés d) esetében munkaszerződéssel, kinevezéssel,  munkáltatói vagy NAV igazolással,

e) az (1) bekezdés e) esetében a pénzellátást megállapító határozattal vagy annak folyósítását igazoló adott havi igazolással,

f) az (1) bekezdés f) esetében a munkaügyi központ által kiállított igazolással.



(3) A (2) bekezdésben felsorolt iratok közül a  közokiratok esetében azok másolatát kell az adóbevalláshoz csatolni.



7. Eljárási szabályok



9. § (1) Az  adóbeszedésre kötelezett az adófizetési kötelezettségét önadózással teljesíti, amelyről a tárgyévet követő év január 31. napjáig tesz bevallást az erre rendszeresített nyomtatványon. Az adóbejelentkezési lapot e rendelet 1. melléklete tartalmazza. Az adóbevallási nyomtatvány e rendelet 2. mellékletét képezi. A települési adót az Önkormányzat 11732002-.15338260-10010127. számú számlájára kell megfizetni.



 (2) Az adóbeszedésre kötelezett a negyedév utolsó napjáig köteles negyedévi adóelőleget fizetni, az addig rendelkezésére álló adatok alapján.

(3) Az adóelőlegek elszámolásának határideje előlegfizetés évét követő év január 31. napja.

a.) Az adóelőlegek összesített összege és a tényleges adófizetési kötelezettség közötti különbséget az elszámolással egy időben kell megfizetni.

b.) Az előleg elszámolásban mutatkozó túlfizetés esetén a túlfizetés összege visszaigényelhető, vagy a következő előlegfizetési kötelezettségbe beszámítható.


 (4) Az adóelőleg fizetési kötelezettség megszűnése esetén, annak tényéről 30 napon belül záró bevallás alapján kell tárgyévi  települési adót egy összegben megfizetni.


(5) Az adó beszedésére kötelezett naprakész nyilvántartást vezet az adóalanyok bejelentkezésének és tartózkodásának  tényéről. E nyilvántartásnak tartalmaznia kell az adóbeszedésre kötelezett adatait (nevét, lakcímét, adóazonosító számát, és az épület címét), valamint az adóalany adatait (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, személyi igazolványának, útlevelének vagy egyéb, személyazonosságát igazoló okmányának nevét, számát, és a tartózkodás jogcímét). Tartalmaznia kell továbbá az adóalany tartózkodási idejének vagy a lakcímlétesítésének kezdetét és végét, a beszedett települési adó összegét, az adó alóli mentességének jogcímét, e rendelet 3. melléklete szerint


(6) Az adóbeszedésre kötelezett adóellenőrzéskor köteles az adóhatóság részére rendelkezésre bocsátani az (5) bekezdésben előírt nyilvántartást.



   III. fejezet

  Záró rendelkezések

8. Hatálybalépés


10. § Ez a rendelet 2017. július 1-én  lép hatályba.

 (2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben  az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény  rendelkezései az irányadók. 




 dr. Lóczi Boglárka                                                             Turupuliné dr. Polyák Katalin

  polgármester                                                                                      jegyző






Záradék

A rendelet 2017. május 10.-én kihirdetésre került.   



                                                                                                 Turupuliné dr. Polyák Katalin

                                                                                                                       jegyző

Mellékletek