Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2019. 01. 01- 2023. 06. 30

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről.

2019.01.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Orgovány Nagyközség közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a köztemető működési rendjét, a temető használatának szabályait.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Orgovány Nagyközség tulajdonában lévő köztemetőkre, melyek az orgoványi 946. és 961. helyrajzi számú ingatlanokon találhatóak.

(2) E rendeletet kell alkalmazni a köztemetők tulajdonosának, az Üzemeltetőnek, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek (továbbiakban: temetkezési szolgáltatók), továbbá mindazoknak, akiknek a rendelet hatálya tartozó tevékenységek ellátása során, azzal összefüggésben jogai keletkeznek, és reá kötelezettségek hárulnak.

(3) A rendelet szabályait kell alkalmazni a megváltott, de a megváltás időtartama alatt be nem temetett – fenntartott temetkezési helyekre is.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) díszsírhely: olyan temetkezési hely, melyben Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpolgárai, továbbá az állami-, politikai és művészeti élet kisemelkedő személyiségei a polgármester egyeztetésével helyezhetők el az adományozók(létesítők) által.

b) írásbeli felszólítás, értesítés: amennyiben az értesítendő személy neve, címe a nyilvántartásokból nem állapítható meg, úgy értesítésnek, felszólításnak minősül a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben( a továbbiakban: Ttv.), valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Korm. rendeletben ( a továbbiakban:Ttvvhr.) megfogalmazott hirdetés a temető területén elhelyezett hirdető táblán.

c) üzemeltető: a Ttv.-ben és a Ttvvhr.-ben meghatározott fenntartói (kezelői) és üzemeltetési feladatokat Orgovány Nagyközség Önkormányzatával közszolgáltatási szerződés alapján ellátott szervezet.

d) sírbolt: a Ttvvhr. 11. § (5) bekezdése szerinti fogalom.

e) síremlék: az elhunyt(ak) sírja fölé emelt szobor, emléktábla, sírkő vagy fejfa az elhunyt(ak) nevével és a rá(juk) vonatkozó egyéb felirattal.

2. a köztemető létesítése, bővítése, lezárása

4. § (1) Orgovány Nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbevételéről Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) A jelen rendelet hatálybalépésekor működő köztemetők és létesítményeik fenntartásáról, üzemeltetéséről, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az Üzemeltető- kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján és keretein belül – gondoskodik.

(3) Orgovány Nagyközség közigazgatási területén a köztemetők üzemeltetője a Méltóság Kft. (6077.Orgovány Kossuth Lajos u.63.)

3. Temetési helyek és szabályok

5. § (1) A sírhelytáblákat, táblákon belüli sorokat és az egyes sorokban a temetési helyeket - a fenntartó véleményének kikérésével – köztemető Üzemeltetője jelöli ki.

(2) Minden sírhelytábla (parcella) azonosítóját jelzőoszlopon, könnyen észrevehető helyen kell feltüntetni.

(3) Új temetési hely – sírbolt kivételével- megváltása csak az elhunyt adatainak megadását követően lehetséges.

(4) Temetési helyek magán-és/vagy jogi személyek között csere, adás-vétel tárgyai nem lehetnek. Amennyiben a rendelkezésre jogosult elhunyt, az örökösnek igazolnia kell a jogosultságát. Hagyatéki végzés hiányában az eltemettető a továbbiakban a rendelkezésre jogosult.

6. § (1) Koporsós temetésnél a temetési helyek lehetnek sírboltok, felnőtt sírhelyek és gyermeksírhelyek.

(2) A sírboltok, a gyermeksírhelyek, a kettő sírhelyek és az urnasírhelyek részére az Üzemeltető külön táblát vagy sort jelölhet ki. A gyermeksírhelyeket külön e célra nyitott táblában(parcellában) lehet elhelyezni.

(3) Hamvasztásos temetésnél az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni.

(4) Díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhunyt özvegye, egyenesági rokonai, továbbá a házastárs, élettárs is elhelyezhetők.

(5) A díszsírhelyekre egyebekben- temetés jellegétől függően – a koporsós sírhelyre, illetve az urnasírhelyre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy a díszsírhelyen létesített síremlék fenntartásáról, továbbá a temető átrendezése vagy megszűntetése esetén áthelyezéséről a létesítő(adományozó) köteles gondoskodni.

7. § (1) A köztemetőben lévő temetési helyek méretei:

a) egyes felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,0 mély, 0,95 m széles,

b) kettős sírhely: 2,10 m hosszú, 2,0 m mély, 1,90 m széles,

c) gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 1,6 m mély, 0,65 m széles,

d) az építhető sírbolthelyek legkisebb mérete a kettő sírhely méretével azonos,

e) urnasírhely mérete: 1,8 m hosszú, 0,5 mély, 1,2 m széles.

(2) A sírboltok (kripta) méretezése:

A koporsósírbolt belső méretei: 2,1 m hosszú, 2,2 m mély,szélessége koporsóként 1,0 m.
(3) Új temetői parcella létesítésekor fej- és lábtemetés esetén a sírok egymástól 60 cm-re, a sorok egymástól 90 cm-re kell, hogy legyenek. Láb- lábtemetés esetén a sírok egymástól 60 cm-re, a két sor egymástól 90 cm-re kell hogy, legyen, de minden második sor után minimálisan 1,5 m széles út hagyandó.

4. A temetési helyek, sírjelek fenntartására vonatkozó szabályok

8. § (1) A temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) A sírok fölé épített szegélykő, síremlék, sírbolt és sírjel mérete nem terjedhet túl a megváltott hely területén. A megváltott temetési helyen csak az Üzemeltető írásos hozzájárulásával ültethetők ki 1 méternél magasabbra növő fék, cserjék, bokrok. Az engedély nélkül ültetett 1 méternél magasabbra növő fákat, cserjéket, bokrokat az Üzemeltető eltávolítathatja, a rendelkezési jog jogosultjának költségére.

(3) A közvetlen veszély elhárításának érdekében az azonnali beavatkozást igénylő szükséges és elégséges mértékű intézkedéseket az Üzemeltető a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégeztetheti.

(4) A köztemetők tisztasága és rendje érdekében sír éthelyezések, új síremlék állítása miatt – vagy más módon – feleslegessé vált sírjelek, sírkőmaradványok elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja, fő szabály szerint 1 hónapon belül köteles intézkedni, ha a (4) –(10) bekezdések eltérően nem rendelkeznek.

(4) A sírbontás megkezdése előtt a rendelkezési jog jogosultja vagy megbízásából eljáró vállalkozó köteles az Üzemeltetőnek bejelentést tenni. Amennyiben a síremlék elbontása mellett új síremléket kívánnak állítani, ezt is be kell jelenteni, s az új síremlék felállításakor, de legfeljebb a (3) bekezdés szerinti időtartamon belül intézkedni kell a sírkőmaradvány, törmelék elszállításáról. Amennyiben új síremlék állítására nem kerül sor, úgy az áthelyezést, elszállítást, illetve bontást követő legfeljebb 30 napon belül kell a bontási törmelék, sírkőmaradvány elszállításáról gondoskodni.

(5) Síremlék állításakor a síremlék mellé padot csak az Üzemeltető előzetes írásos engedélyével lehet elhelyezni. Pad a közlekedési útba nem helyezhető el, azt csak a rendeletben meghatározott síremlék méreten belül lehet felállítani.

(6) A (3) –(4) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelen elteltét követően – a rendelkezési jog jogosultjának előzetes írásbeli figyelmeztetése mellett – az elszállításról 30 nap elteltével a rendelkezési jog jogosultjának költségére az Üzemeltető gondoskodik.

(7) Az üzemeltető joga, hogy az elhanyagolt, elgyomosodott, s ezáltal a környezetet is veszélyeztető sírhelyeknél a rendelkezési jog jogosultjának írásbeli felszólítását követően a szükséges munkálatokat a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégeztesse. A környezetet veszélyeztetető sírjelek esetén azok eltávolításáról az Üzemeltető a jogszabályi előírások figyelembevételével gondoskodik.

(8) A lebontott síremlék- hacsak jogszabály vagy az építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik- a köztemető területén nem tárolható.

(9) Lejárt és újra nem váltott sírhelyeken lévő síremlék a lejárattól számított egy év után lebontható. A lebontott síremléket az Üzemeltető megsemmisíti. A lejárt sírhelyen lévő síremlék elbontása miatt a rendelkezésre jogosultat kártérítés nem illeti meg.

(10) Exhumáláskor lebontott és feleslegessé vált síremléket a rendelkezésre jogosult haladéktalanul köteles elszállítani, ennek hiányában az Üzemeltető gondoskodik a szállítási költség megfizetése ellenében- a rendelkezésre jogosult terhére- az elszállításról.

5. Sírhelygazdálkodás

9. § Az üzemeltető a sírhelygazdálkodás körében köteles naprakész nyilvántartást vezetni a szabad temetési helyekről.

10. § (1) Az Üzemeltető a megváltott, de még használatba nem vett temetési helyeket felajánlás esetén- ha a sírhely még értékesíthető- köteles visszaváltani azzal, hogy az eredeti megváltás időpontjában érvényes díjat az újraértékesítést követő 30 napon belül – 10 % kezelési költség és a ténylegesen igénybe vett időre eső díjak levonása után – köteles visszatéríteni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamától a Ttvvhr. 18. §-a rendelkezik.

(3) Ha a rátemetést megrendelő nem azonos a rendelkezési jog jogosultjával, akkor teljes bizonyító erejű magánokiratok követelményeinek megfelelő engedélyt kell bemutatnia és leadni az Üzemeltetőnek a rendelkezési jogosultságról.

6. A temetési szolgáltatás, illetve a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység

ellátásának rendje, összhangja

11. § (1) Az Üzemeltető jogosult vizsgálni, hogy a temetkezési szolgáltatók, és a vállalkozások a szolgáltatás végzése során rendelkeznek-e a jogszabályban előírt követelményekkel.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás végzése, a temetkezési szolgáltatók és egyéb

vállalkozók köztemetőben történő munkavégzése az Üzemeltetővel kötött szerződés alapján történhet.
(3) A temetkezési szolgáltatónak megfelelő módon biztosítania, illetve igazolnia kell az Üzemeltető részére az elhunyt személy azonosítását, továbbá a megrendelő(eltemettető), illetve a rendelkezési jog jogosultjának kilétét. Ezen adatokat köteles az üzemeltető rendelkezésére bocsátani.

12. § (1) A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az Üzemeltetőnek biztosítania kell oly módon, hogy

a) a temetési szolgáltatók- az általuk végzett egyéb temetési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel, lehetőség szerint az erre irányuló igénybejelentés sorrendjének megfelelően vehessék igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát,

b) olyan nyilvántartásokat vezet, melyből az a) pont alatti szolgáltatói igények nyomon követhetők.

(2) Az egyéb vállalkozói tevékenységek( kőfaragó, sírgondozó, emlékkészítő stb.) végzése feltételeinek biztosítására az alábbi rendelkezések az irányadók:

a) a vállalkozók a munkavégzés megkezdése előtt legalább egy munkanappal előbb kötelesek bejelenteni írásban, hogy melyik temetőrészben, annak melyik temetési helyén, milyen jellegű munkát végeznek, mely személy megbízása alapján,

b) új síremlék, sírbolt felállítására maximum 10 napra, régi síremlék, sírbolt felújítására maximum 5 napra adható engedély.

c) a vállalkozó az a) pontban fennálló esetben a vállalkozási engedélyét köteles felmutatni,

d) a vállalkozók a köztemetők nyitvatartási idejében munkanapokon végezhetnek munkálatokat,

e) a vállalkozók a munkavégzés érdekében- ha az indokolt- gépjárművel is behajthatnak a temetőbe, kötelesek azonban az üzemeltető előírásait betartani,

f) a vállalkozók a munkálatok befejezését követően naponta kötelesek a törmelékeket, szemetet, lomot stb. temetőn kívülre elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni,

g) a vállalkozóknak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

(3) A temetői sírhelytömbök közötti utak szűk keresztmetszete miatt és a sírhelyek, síremlékek állagmegóvása érdekében a temetők területén a vállalkozók legfeljebb 5 t legnagyobb össztömegű tehergépjárművekkel közlekedhetnek. Amennyiben a vállalkozók tehergépjármű forgalma által okozott kár okozója egyértelműen beazonosítható, a vállalkozó kártérítési kötelezettséggel tartozik az esetlegesen megrongált síremlékek, sírhelyek esetében.

13. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatási díjak fajtáját, mértékét és a temetőben fizetendő díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A köztemetőben a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

7. Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejüleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 9/2009.(VI.5.) számú rendelet.

1. melléklet a 14/2018. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

Temetkezési helyek díjai
Első temetés:
- egyes sírhely 25.000 Ft
- kettes sírhely 30.000 Ft
Újraváltás:
- egyes sírhely 25.000 Ft
- kettes sírhely 30.000 Ft
Kriptaárak:
- új vásárlás (terület) 150.000 Ft
- újraváltás 150.000 Ft
Urnasírhely:
- ha megváltott sírba kerül 0 Ft
- ha nem megváltott hely, akkor a
sírhelyre vonatkozó ár az irányadó

Temető-fenntartási hozzájárulás

(a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők részére)

Új síremlék felállítása 5.000 Ft/munka
Síremlék szétszedése, összerakása 2.500 Ft/munka
Síremlék tisztítása, felújítása 1.000 Ft/munka
Betűvésés, festés 500 Ft/munka
Kripta építése 2.000 Ft/nap
Sírköves hirdető tábla használati díj 1.500 Ft/hónap

Szolgáltatási díjak

Sírásói munkák díja:
- földbe temetés 24.000 Ft
- sírboltba /kriptába/ helyezés 24.000 Ft
- urna földbe temetése 17.000 Ft
Az exhumálás díja megegyezik a földbe történő temetés díjával.
Hűtési díj:
- minden megkezdett nap használatért 2.500 Ft
Ravatalozás:
- földbe temetéskor 12.500 Ft
- kriptába temetéskor 12.500 Ft
- urnás temetéskor 9.500 Ft
Halott szállítása:
- helyben 14.000 Ft
- vidékről 200 Ft/km
Halott átvétele: 5.000 Ft
Ravatalozó használata: 18.000 Ft

2. melléklet a 14/2018. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

Orgovány Nagyközség köztemetőiben a temetőlátogatók

kegyeletgyakorlásának feltételei

I.

1. A jelen látogatási rend az Orgovány nagyközség közigazgatási területén található köztemetők vonatkozásában tartalmazza azokat az alapvető szabályokat, amelyek a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételei meghatározásával egyrészt biztosítják az elhunytak emlékének méltó megőrzését és ápolását, másrészt szolgálják a köztemető, mint használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület állagának megóvását, rendeltetésszerű használatát, továbbá a temetési helyek gondozását, karbantartását, felújítását.

2. A köztemetők látogatói kötelesek a vonatkozó önkormányzati rendeletben és a jelen látogatási rendben foglalt szabályokat betartani, a köztemető üzemeltetője pedig jogosult és köteles a látogatási rend szabályainak betartását ellenőrizni.

II.

1. A köztemetőket az Üzemeltető folyamatosan nyitva tartja.

2. A köztemető Üzemeltetője a temető bejáratánál jól látható módon elhelyezett táblán köteles a nyitvatartásról a látogatókat tájékoztatni.

III.

1. A temetőlátogatás célja lehet kegyeleti joggyakorlás vagy a temetési hely gondozása.

2. A köztemetőket 14 éven aluli gyerekek, illetőleg cselekvőképtelen személyek kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett látogathatják.

3. A köztemetőkbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni kizárólag erre a célra kijelölt szilárd burkolattal ellátott utakon a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szerint lehet. A gépjárművel történő közlekedés során a keletkezett hang-és egyéb hatás nem zavarhatja a látogatókat, illetőleg a búcsúztatási szertartásokat.

4. Köztemetőbe állatot – vakvezető- vagy személyi segítő kutya kivételével – bevinni nem lehet.

IV.

1. A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

2. Tilos a növényzet (fák, cserjék, bokrok, virágok, gyep) és a zöldterületek, zöldfelület egyéb elemeinek, tartozékainak, felszerelési tárgyainak, bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

3. A köztemető területén a látogatók sem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb káros környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

4. A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás.)

5. A köztemetőben a hulladékgyűjtőket rendeltetésszerűen kell használni.

V.

1. Köztemetőbe a látogatók – az Üzemeltető külön engedélye nélkül- szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

2. A köztemetőből koszúkat, virágokat, növénymaradványokat, kertészeti hulladékokat, egyéb hulladékot az üzemeltető hozzájárulása nélkül kivinni nem lehet, azokat az arra kijelölt helyen kell elhelyezni.

VI.

1. Temetési hely építészeti, kertészeti kialakításának feltételeire a 7/2007.(III.30.) számú rendelet – a helyi építési szabályzatról - 13. §-a, továbbá az Üzemeltetővel kötött szerződésben foglaltak az irányadók. A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjeleket elhelyezni nem szabad. E rendelkezés a meglévő sírjelek felújítása során is irányadó.

2. Amennyiben a temetési hely kertészeti jellegű gondozására

a) a temetési hely megváltója, illetőleg halála esetén örököse,

b) az elhunyt személy(ek) hozzátartozója,

c) az elhunyt személy(ek) örököse, a jelen fejezetben foglaltak szerint,

d) az a) pontban írt személyek által megbízott cég alkalmazottja vagy megbízott személy pedig a ___/2018. (__.__.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint jogosult.

3. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal kötött szerződés eltérően nem rendelkezik, a temetési helyen elhelyezett síremlék, sírjel, egyéb díszítés, felújítása, restaurálására, elmozdítására, eltávolítására, köztemető területéről történő kivitelére és bevitelére

a) a temetési hely megváltója, illetőleg halála esetén örököse,

b) a VI/2 alpont b) és c) pontja szerinti személyek a jelen bekezdés a) pontjában meghatározott személyek megbízása alapján a jelen alpontban foglaltak szerint,

c) az a) pontban írt személyek által írásban megbízott személy a __/2018.(__.__.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint jogosult.

4. A temetési hely megváltója, illetőleg halála esetén örököse köteles legkésőbb a tevékenység megkezdésével egyidejűleg a köztemető Üzemeltetőjét írásban (levél vagy e-mail útján) vagy szóban (telefonon) tájékoztatni arról, hogy a VI.2-VI.3. alpont szerinti tevékenységre megbízást adott.

5. A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapot ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

6. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.