Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2018. (III.29.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2018. 04. 01- 2022. 12. 31

Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2018. (III.29.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről1

2018.04.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében , továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott hatáskörében eljárva – a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelet 2/1 pontjában foglaltak szerint a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy Orgovány Nagyközség Önkormányzata méltó módon elismerje és a nagyközség megbecsülését kifejezze mindazok iránt, akik:

a) a település fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, tudományos, művészeti, szakmai munkásságuk során maradandót alkottak,

b) tevékenységükkel a nagyközség gazdaságának, kultúrájának, sportéletének fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták,

c) kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek,

d) tevékenységükkel Orgovány nagyközség hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak elismerésére Orgovány Nagyközség Képviselő-testülete az alábbi kitüntetéseket alapítja:

a) "Orgovány Nagyközség Díszpolgára" kitüntető cím

b) „Tóth Zoltán Életmű- díj” kitüntető cím

c) „Orgovány Nagyközségért” kitüntetés

d) „ Az Év Vállalkozása” emlékplakett.

2. Orgovány Nagyközség díszpolgára cím

2. § (1) Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó módon elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor részére díszpolgári címet alapít.

(2) A Képviselő-testület „Orgovány Nagyközség Díszpolgára” cím adományozásával ismeri el:

a) azok érdemeit, akik Orgovány nagyközség fejlesztéséért évtizedeken át kiemelkedően dolgoztak, gazdasági, tudományos, kulturális vagy közéleti területen maradandó alkotásaikkal emelték vagy elősegítették a település lakosságának gazdasági és kulturális előrehaladását és demokratikus fejlődését,

b) azoknak, akik kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a község jelentős fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, tekintélyének emeléséhez,

c) azok érdemeit, akik helyi jelentőségben és gazdag életművükkel a magyarság, más népek, a haladó világ társadalmi, gazdasági és szellemi művelődését, a békét, a kultúrát, a demokráciát és az emberiség egyetemes érdemeit tiszteletreméltóan szolgálják.

(3) A cím évente egy személynek adományozható.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) települési képviselők,

b) a képviselő-testület bizottságai,

c) civil és gazdálkodó és szervezetek.

(2) A kitüntetésre vonatkozó – részletes indokolással ellátott – javaslatot a Képviselő-testület Jogi és Ügyrendi Bizottságához kell benyújtani az adományozási év június 30. napjáig. A bizottság javaslatát, kizárólag a határidőre beérkezett kezdeményezések alapján – az érintett terület szakmai közvéleményét figyelembe véve- alakítja ki és terjeszti a Képviselő-testület elé. Többségi javaslat hiányában a beérkezett javaslatokat rangsorolja.

4. § (1) A kitüntető cím adományozása ünnepélyes keretek között, évente egy alkalommal október 23-án, díszes kivitelű oklevél, emlékplakett és arany pecsétgyűrű adományozásával történik.

(2) A díszpolgári cím meghalt személy részére és külföldi állampolgárnak is adományozható.

(3) A kitüntetés adományozását és indokolását a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

5. § (1) A kitüntetéssel járó emlékplakett: 100 x 100 mm-es bronzplakett. A plakett középső részén Orgovány Nagyközség címere ( mérete: 55 mm) körülötte körívben Orgovány Nagyközség Díszpolgára felirattal. Az emlékplakett kék selyemborítású díszdobozban kerül elhelyezésre. A kitüntetéshez az önkormányzat címerével ellátott arany pecsétgyűrű jár.

(2) A díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) a díszpolgári címet kapott személy nevét,

b) külföldieknél az állampolgárságot,

c) Orgovány Nagyközség Önkormányzata megjelölést,

d) az adományozás jogcímét és rövid indokolását,

e) az adományozó Képviselő-testület határozatának számát és keltét,

f) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét.

(3) Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(4) A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el a polgármester, a díszpolgár és a jegyző.

6. § (1) Orgovány Nagyközség díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(2) Orgovány Nagyközség Díszpolgárát

a) megilleti a kitüntető cím viselésének joga,

b) jogosult az Önkormányzat kiadványainak egy- egy tiszteletpéldányára,

c) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal vehet részt,

d) a képviselő-testület által rendezett települési ünnepségekre meg kell hívni,

e) külön döntés alapján, Orgovány Nagyközség Önkormányzatát képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,

f) az elhunyt díszpolgárt – hozzátartozója, eltemettetője kérése alapján – elhalálozása esetén az önkormányzati tulajdonú temetőrészben díszsírhely illeti meg.

7. § A díszpolgári címet – a 3. § (1) bekezdésében felsoroltak kezdeményezésére – a Képviselő-testület visszavonhatja attól, aki a díszpolgársággal járó megbecsülésre érdemtelenné válik.

3. „Orgovány Nagyközségért„ kitüntetés adományozása

8. § (1) Az „Orgovány Nagyközségért „kitüntetés azon személyek és közösségek részére adományozhatók, akik

a) kimagasló helyi közéleti munkát végeznek,

b) a gazdasági, tudományos, kulturális élet területén a nagyközség fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez nagymértékben hozzájárultak,

c) a lakosság érdekében hosszabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatnak,

d) az iskolai tanulmányok, az oktatás és a sport területén kiemelkedő eredményeket

érnek el.

(2) A kitüntetés évente - az adományozási jogcímeknek megfelelően – egy- egy személy vagy közösségnek adományozható.

9. § (1) A kitüntetés adományozását kezdeményezhetik:

a) települési képviselők,

b) képviselő-testület bizottságai,

c) civil vagy gazdálkodó szervezet,

d) önkormányzati intézmények vezetői,

e) választópolgárok.

(2) A kitüntetéshez kapcsolódó eljárásra a 3. § (2) bekezdésében és a 4. § (2)-(3) bekezdésében foglaltak az irányadók, azzal, hogy a benyújtási határidő a tervezett átadást megelőz 90. nap.

10. § (1) A kitüntetéssel járó bronz emlékplakett kör alakú, átmérője 90 mm. Előoldalán Orgovány Nagyközség címere ( mérete: 55 mm) és körülötte körívben „ Orgovány Nagyközségért” felirattal. A hátoldala sima, az adományozott nevének feltüntetésére szolgál.

(2) A kitüntetett részére emléklapot kell kiállítani, mely tartalmazza:

a) a kitüntetett nevét,

b) az adományozást elrendelő képviselő-testületi határozat számát és idejét,

c) a kitüntetés indokát,

d) a polgármester és a jegyző aláírását,

e) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét.

11. § (1) A kitüntetést a polgármester adja át, ünnepélyes keretek között évente egy alkalommal, október 23-án díszes kivitelezésű emléklap, díszdobozban elhelyezett emlékplakett formájában.

(2) Rendkívüli esetben, évfordulók és jubileumi ünnepség esetén, a kitüntetés az évforduló, a jubileumi ünnepség időpontjában is átadható. Egyházi személy részére megítélt kitüntetés átadása valamely kiemelkedő egyházi ünnep alkalmából történik. Posztumusz kitüntetés átadásának időpontja – a képviselő-testület döntése alapján – valamelyik tárgyévi (soron következő) testületi ülés.

12. § A kitüntetés és az arról szóló emléklap megvonható attól, aki annak birtoklására érdemtelenné válik. A megvonást a 9. § (1) bekezdésében felsoroltak kezdeményezhetik és arról a Képviselő-testület dönt.

4. „ Tóth Zoltán Életmű- díj”

13. § (1) „ Tóth Zoltán Életmű- díj” annak az Orgoványon született vagy hosszabb ideje (minimum 15 év) községünkben élő, dolgozó vagy nyugdíjas személynek adományozható, aki az élet bármely területén maradandót alkotott, kiemelkedő szakmai tevékenységével jelentősen hozzájárult a település fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez a nagyközség közvéleménye által elismerten.

(2) A díj adományozásának kezdeményezésére és az eljárásra a 9. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

14. § (1) A díjjal járó bronz emlékplakett kör alakú, átmérője 90 mm. Előoldalán Tóth Zoltán arcképe ( mérete: 55 mm) és körülötte körívben a „ Tóth Zoltán Életmű- díj” felirattal. A hátoldala sima, az adományozott nevének feltüntetésére szolgál.

(2) A díjban részesülő személy részére oklevelet kell kiállítani, melynek tartalmára a 10. § (2) bekezdésében leírtak az irányadók.

15. § A díj október 23-án vagy nyugállományba vonulás alkalmából, évente legfeljebb két személynek adható.

5. „Az Év Vállalkozása” emlékplakett

16. § (1) Az „ Év Vállalkozása” emlékplakett adományozható mindazon orgoványi székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozónak, gazdasági társaságnak ( továbbiakban: vállalkozás) amely Orgovány gazdaságának egészét szolgáló, kiemelkedő teljesítményt nyújtott vagy több éves egyenletes kimagasló teljesítménye alapján hozzájárult Orgovány Nagyközség fejlődéséhez és nincs a település Önkormányzatával és Polgármesteri Hivatalával szemben bármilyen jogcímen fennálló tartozása.

(2) Az elismerés egy 1000x 100 mm-es bronz plakett. A plakett középső részén Orgovány Nagyközség címere ( mérete: 55 mm) alatta pedig az „ Év Vállalkozója „ felirat.

(3) Az emlékplakettből évente maximum kettő adományozható.

17. § (1) Az emlékplakett adományozására a 3. §-ban foglaltak az irányadók.

(2) Az adományozottat az emlékplaketten kívül megilleti az adományozásról szóló oklevél, aminek tartalmaznia kell a 10. § (2) bekezdésében leírtakat.

(3) Az „Év Vállalkozása” emlékplakett átadása a Képviselő-testület decemberi ülésén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

6. Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet 2018. április 1. napján lép hatályba és rendelkezéseit a megalkotás után beérkező javaslatok esetén kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat által alapított kitüntetések rendjéről szóló 7/2009. (IV.30.) számú rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.