Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (III.29.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2018. 04. 01- 2023. 06. 30

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (III.29.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

2018.04.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában, (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályozásáról, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény 3. § (2) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet rendelkezéseit az e rendeletbe ütköző cselekményeket Orgovány Nagyközség közigazgatási határain belül elkövető természetes személyekkel, jogi személyekkel és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel szemben kell alkalmazni.

2. A közösségi együttélés alapvető szabályai

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályait e rendeletben a közösség érdekében meghatározott szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.

3. A rendezett településkép érdekében meghatározott magatartási szabályok

3. § (1) A közterületről látható helyen elhelyezett kirakatot, cégtáblát, hirdetési-és reklámcélú szerkezetet tisztán, rendezetten és megfelelő állapotban kell tartani.

(2) A tulajdonos vagy használó köteles

a) a telekingatlanát és az általa használt ingatlan előtti járdát, az ingatlan határvonala és az úttest széle közötti területet tisztántartani, gyommentesíteni,

b) az általa használt ingatlan előtti járdát hó- és síkosság mentesíteni,

c) a forgalmat akadályozó, a telekingatlanáról közterület fölé nyúló növényzetet visszavágni.

(3) A tulajdonos köteles a beépítetlen, időszakosan használt telekingatlan utca felőli oldalán az ingatlan helyrajzi számát, a tulajdonosok vagy használók nevét és címét tartalmazó táblát kihelyezni.

(4) Az üzemeltető köteles tisztán tartani, hó-és síkosság mentesíteni a szórakozó-, vendéglátó- vagy árusító helye, üzlete előtti járdaszakaszt.

4. Állattartásra vonatkozó magatartási szabályok

4. § (1) Állatot tartani a mindenkor hatályos jogszabályokban és az e rendeletben meghatározottak betartásával lehet.

(2) Állatot lakóházban a lakók nyugalmának, a környező lakóközösség kialakult élet-és szokásrendjének tartós, indokolatlan zavarása, anyagi károkozás nélkül, testi épséget vagy egészséget nem veszélyeztető módon lehet tartani.

(3) Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(4) Közterületen az eb tulajdonosának vagy az eb felügyeletét ellátó személynek biztosítania kell, hogy az eb embert, más állatot harapásával ne veszélyeztessen, fenyegető magatartásával ne zavarja mások közterület- használatát.

5. A közterületek használatára vonatkozó magatartási szabályok

5. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterületet a rendeltetéstől eltérően a közterület használatát szabályozó mindenkor hatályos jogszabályokban és önkormányzati rendeletben előírt engedéllyel, hozzájárulással vagy megállapodás ( továbbiakban együtt: hozzájárulás alapján, az abban meghatározott módon és mértékben szabad használni.

(2) A közterületet úgy kell használni, hogy az másokat a közterület jogszerű használatában ne akadályozzon, a közterület más által történő használatát ne nehezítse, vagy ne tegye lehetetlenné.

(3) Közterületen a közhasználatú létesítményeket, berendezéseket, játszótéri eszközöket rendeltetésüknek megfelelően kell használni.

6. Együttélési magatartási szabály

6. § A lakást vagy közös használatú helyiségeket köteles mindenki a rendeltetésének megfelelően, mások, különösen a szomszédok zavarása nélkül használni és kerülni minden olyan magatartást, amely a békés együttéléssel összeegyeztethetetlen, különösen, ha az mások egészségét és nyugalmát veszélyezteti.

7. A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások

7. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely e rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik és amelyeket e rendelet annak minősít.

8. Eljárási szabályok

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti közigazgatási eljárás lefolytatására Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a jegyző, a helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

10. § A közösségi együttélés szabályainak megsértője nem vonható felelősségre e rendelet alapján, ha a szabályszegő magatartás miatt büntető-, szabálysértési vagy más közigazgatási hatósági eljárásában felelősségét már megállapították.

11. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

12. § A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterületek rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban azonos cselekmény vagy mulasztás miatt e rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

13. § (1) 18 év alatti természetes személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

(2) A 18 év alatti eljárási képességgel rendelkező természetes személlyel szemben közigazgatási bírságot abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelme vagy megfelelő vagyona van.

14. § Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszűntetésére kötelezhető, a megszűntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

15. § A kiszabott közigazgatási bírságot, illetve a helyszíni bírságot a közléstől számított 30 napon belül kell megfizetni.

9. Állattartással kapcsolatos szabályszegések

16. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki:

a) állatát úgy tartja, hogy az a házban lakók nyugalmát indokolatlanul, tartósan zavarja, vagy az alapvető higiéniai szabályok betartását elmulasztja,

b) nem távolítja el az általa felügyelt állat által okozott szennyeződést a lakóház közös használatú helyiségeiben, épület részén, udvarán,

c) közterületen ebet póráz nélkül vezet, kivéve a közterületként kijelölt kutyafuttató területét,

d) közterületen az ebet felügyelet nélkül hagyja és ezzel zavarja mások közterület használatát és veszélyezteti az ott közlekedő emberek testi épségét, a közlekedésben résztvevők biztonságát.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdés c)-d) pontjaiban meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

10. A közterület rendeltetésétől eltérő használatával kapcsolatos szabályszegések

17. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, akik

a) közterületet a rendeltetésétől eltérően hozzájárulás nélkül, attól eltérő módon-, vagy azt meghaladó mértékben használja,

b) közterületet olyan célra használja rendeltetéstől eltérő célra, vagy közterületet olyan tevékenységre használ, amelyre hozzájárulás nem adható,

c) közterület használati tevékenységével annak ellenére nem hagy fel, hogy hozzájárulás megszűnt vagy azt visszavonták,

d) közterületen járművek szabályos parkolását, illetve közlekedést akadályozó tárgyakat elhelyez.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartást elkövető természetes személy kettőszázezer, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

11. Közterületek és magánterületek tisztántartásával kapcsolatos szabályszegések

18. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg

a) a rendezvény szervezője, ha nem biztosítja a közterületen megrendezett sport és egyéb rendezvény idején a megfelelő számú illemhelyet,

b) a hozzájárulás jogosultja, vagy ennek hiányában az üzemeltető, ha a közterületről látható helyen elhelyezett kirakatot, cégtáblát, hirdetési- és reklámcélú szerkezetet nem tartja tisztán, rendezetten és megfelelő állapotban,

c) a tulajdonos vagy használó, ha nem tartja tisztán vagy nem gyommentesíti a telekingatlanát,

d) a tulajdonos vagy használó, ha az ingatlana vagy az általa használt ingatlan előtti járdára, az ingatlan határvonalat és a z úttest széle közötti területre vonatkozó tisztántartási, gyommentesítési, valamint a járdára vonatkozó hó- síkosság- mentesítési kötelezettségének nem tesz eleget,

e) a tulajdonos vagy használó, ha forgalmat akadályozó, a telekingatlanáról közterület fölé nyúló növényzet megfelelő visszavágását nem végzi el,

f.) tulajdonos, ha elmulasztja kihelyezni a beépítetlen, időszakosan használt telekingatlan utca felőli oldalán az ingatlan helyrajzi számát, a tulajdonosok vagy használók nevét és lakcímét tartalmazó táblát,
g) az üzemeltető, ha a szórakozó-, vendéglátó- vagy árusító helye, üzlete előtti járdaszakaszra vonatkozó tisztántartási, hó- és síkosság-mentesítési kötelezettségének nem tesz eleget,
h) az építés kivitelezője, ennek hiányában a tulajdonos, ha nem tesz eleget az építési területre és az építési munkálatokkal beszennyezett környékre vonatkozó tisztántartási kötelezettségének, az építési-, bontási anyag, a kitermelt talaj kiporzásának megakadályozásáról nem gondoskodik, továbbá az építési tevékenység befejezését követően a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre,
i) aki közterületen – érvényes közterület-használati engedély nélkül- szeszes italt árul, továbbá aki szeszes italt fogyaszt.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövető természetes személy kettőszázezer, jogi és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdés a), b) és d)-h) pontokban meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

12. Zöldfelület, zöldterület használatával kapcsolatos szabályszegések

19. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki

a) közterületi zöldfelületen arra ki nem jelölt helyen gépjárművel parkol, áthajt,

b) zöldfelületen közkifolyónál, közterületi kútnál járművet, ruhaneműt mos, vagy szennyezett edényt mosogat,

c) közparkban nem a kijelölt útszakaszokon közlekedik, hanem a zöldfelületen átmegy.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője ötvenezer forintig

terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

13. Együttélési szabályszegések

20. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki

a) lakáson belül, a közös használatú helyiségekben vagy az udvaron az alapvető higiéniai követelmények figyelmen kívül hagyásával, szennyezéssel zavaró szaghatást vagy rovarok, rágcsálók megjelenését előidézve – olyan életkörülményt alakít ki, amely káros hatással lehet a környezetében élőkre,

b) a lakóházban olyan magatartást tanúsít, amely az együttélés követelményével ellentétes, a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét indokolatlanul, szükségtelenül és tartósan zavarja,

c) az önkormányzat tulajdonában álló bérlakást, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rendeltetésellenesen használja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

13. Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet 2018. április 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után elkövetett közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.