Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X.1.) önkormányzati rendelete

Egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2022. 12. 31

Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

Egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a 60. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Orgovány nagyközség közigazgatási területén élő egyének és családok szociális biztonságának a megőrzése, elősegítése érdekében megállapítsa a települési támogatás és a szociális ellátások keretében nyújtott támogatások formáit, az azokra való jogosultság feltételeit, a pénzbeli ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználásuk ellenőrzésének a szabályait.

2. A rendeletben szabályozott ellátási formák, az ellátási formákkal kapcsolatos feladat-és hatáskörök

2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek, családok részére települési támogatást biztosít a jelen rendeletében meghatározott feltételek szerint:

(2) Települési támogatás keretében igényelhető pénzbeli támogatások:

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás,
  • b) egészségmegőrző települési támogatás,
  • c) rendkívüli települési támogatás
  • d) temetési támogatás,

(3) Az e rendeletben meghatározott szociális feladat-és hatáskörök gyakorlását a Képviselő-testület az alábbiak szerint ruházza át:

  • a) A polgármesterre
    • aa) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás,
    • ab) egészségmegőrző települési támogatás,
    • ac) temetési támogatás,
  • b) A Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulásra
    • ba) étkeztetés,
    • bb) házi segítségnyújtás,
    • bc) családsegítés,
    • bd) nappali ellátás.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket a polgármesteri hivatal titkárságán vagy a kijelölt ügyintézőjénél lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

(2) Életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet során az azonnali intézkedést igénylő ügyben a kérelmet telefon útján is elő lehet terjeszteni. Az így előterjesztett kérelemről hivatalos feljegyzést kell készíteni, mely tartalmazza az ügyfél nevét, lakcímét a kérelem tartalmát és az előterjesztés időpontját.

(3) A veszélyhelyzet elmúltával az ügyirathoz csatolni kell a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 18. §-ában előírt nyilvántartás vezetéséhez szükséges adatokat.

4. § (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a háztartásában élők adatairól, vagyoni és jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(2) A jogosultság megállapításakor az Szt. 10. § (2) –(9) bekezdéseiben foglaltak szerint kell eljárni.

(3) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

5. § (1) A szociális rászorultságtól függő ellátások igénylése esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy saját ellátására kötött-e tartási- életjáradéki- vagy öröklési szerződést.

(2) A jövedelem hitelt érdemlő módon történő igazolására eredeti (vagy hiteles másolat formájában készült) okirat fogatható el, mely egyebekben lehet: a munkahely által kiállított átlagkereset-igazolás, a fizetési jegyzék, a postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, a pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, stb.

(3) Ha kétség merül fel a kérelmező nyilatkozatának, illetve az által szolgáltatott adat, tény vagy körülmény valódisága tekintetében, a kérelem elbírálására nézve hatáskörrel rendelkező szerv köteles a tényállást megfelelően tisztázni. Ebből a célból a polgármesteri hivatal – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartásával – megkeresi az illetékes adóhatóságot, jövedelem igazolásokat szerez be, környezettanulmány készítését indítványozza, stb.

(4) Ha a szükséges okiratok, igazolások nem állnak rendelkezésre, de a kérelmet haladéktalanul kell elbírálni, mert a késedelem életet, egészséget, testi épséget veszélyeztetné, a kérelmező nyilatkozata – melyet az irányadó időszakra forrásonként és személyenként köteles megtenni – is elfogadható.

(5) A kérelmet érdemi döntésre a polgármesteri hivatal ügyintézője készíti elő. A tényállás feltárása során nincs szükség olyan körülmény, tény, adat igazolására, amely az önkormányzat, illetve a Hivatal nyilvántartásaiban is szerepel, illetőleg amelyről hivatalos tudomása van. Ha jogszabály vagy e rendelet nem rendeli el, és a kérelem érdemi elbírálása szempontjából az nem szükséges, környezettanulmányt nem kell készíteni abban az esetben, ha a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül a hatóság - szociális vagy gyermekvédelmi ügyben - a jogosultság megállapítása szempontjából szükséges körülményeket már feltárta, és alapos okkal feltehető, hogy azokban - a hatóság előzetesen lefolytatott vizsgálatát követően – lényeges változás nem következett be.

(6) Amennyiben a kérelmező az általa kért helyett más szociális ellátásra lenne jogosult, erre a körülményre a kérelme elutasításáról szóló határozatban a figyelmét fel kell hívni, illetve – ezzel egyidejűleg – a megfelelő kérelem nyomtatványt részére meg kell küldeni.

(7) Az e rendeletben meghatározott eljárási szabályokat az Szt. 5-16. §-aiban foglalt rendelkezések figyelembevételével kell alkalmazni.

II. FEJEZET PÉNZBELI TÁMOGATÁSOK

4. Települési lakásfenntartási támogatás

6. § (1) A lakáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ( továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A támogatás a villanyáram-, a víz és gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(2) A települési lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell

  • a) a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,
  • b) a lakásban lakás jogcímét igazoló használatbavételi szerződést, vagy tulajdoni lapot,

adásvételi, vagy albérleti, bérleti szerződést,

(3) A lakásfenntartási támogatás mértéke, ha:

  • a) a háztartásban az egy főre jutó jövedelem
    • aa) a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege alatt van, havi 7.000 Ft ,
    • ab) a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege és 40.000 Ft között van, havi 6.000 Ft ,
    • ac) 40.000- 50.000 Ft között van, havi 5.000 Ft ,
    • ad) 50.000- 60.000 Ft között van, havi 4.000 Ft ,
  • b) egyszemélyes háztartás esetén a jövedelem
    • ba) a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege alatt van, havi 8.000 Ft
    • bb) a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege és 40.000 Ft között van, havi 7.000 Ft ,
    • bc) 40.000- 50.000 Ft között van, havi 6.000 Ft ,
    • bd) 50.000- 60.000 Ft között van, havi 5.000 Ft .

(4) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani, és

  • a) a hónap 15. napjáig benyújtott kérelmek esetében a hónap első napjától,
  • b) a hónap 16. napjától benyújtott kérelmek esetében a következő hónap első napjától

kell folyósítani.

(5) A támogatás folyósítása a kedvezményezett részére minden hónap 5. napjáig történik.

5. Egészségmegőrző települési támogatás

7. § (1) Egészségmegőrző (gyógyszer kiadások viseléséhez) települési támogatásra való jogosultság állapítható meg annak a személynek, akinek a rendszeresen és igazoltan szedett gyógyszerbeszerzési célú kiadásai vagy gyógyászati segédeszközre fordított vásárlási költségei:

  • a) meghaladják saját jövedelmének 40 százalékát és
  • b) háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát.

(2) A kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz beszerzésének indokoltságát alátámasztó háziorvosi vagy szakorvosi igazolást.

(3) A gyógyszer kiadások viseléséhez nyújtott egészségmegőrző települési támogatás mértéke legfeljebb havi 6.000 forintig terjedhet.

(4) Az egészségmegőrző települési támogatás legfeljebb hat hónap időtartamra állapítható meg. Ezen időtartam elteltével – legkorábban a jogosultság lejártát megelőző hónap 20. napjától – ismételt új kérelem terjeszthető elő, és – hat hónap időtartamra – új jogosultság állapítható meg.

(5) A gyógyszertámogatást a határozat kézhezvételét követő 2 napon belül kell a polgármesteri hivatal házipénztárából a jogosult, vagy törvényes képviselője vagy meghatalmazottja részére kifizetni.

(6) Amennyiben a határozat a (4) bekezdés szerinti intervallumra vonatkozik, akkor az első összeget házipénztárból kell kifizetni, a további támogatásokat a tárgyhó 5. napjáig átutalással kell a kedvezményezett által megadott számlára átutalással teljesíteni.

6. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatás kell megállapítani az olyan krízishelyzetbe került személyek vagy családok részre, akiknek létfenntartása, megélhetése közvetlen és másként el nem hárítható veszélyben van, vagy ilyen veszély fenyegeti.

(2) A rendkívüli települési támogatás kizárólag:

  • a) élet- és vagyonbiztonság veszélyének,
  • b) tartós betegség,
  • c) gyermek nevelésével, gondozásával, nevelésbe vételével, kapcsolattartásával, családban tartásával összefüggő krízishelyzetek elhárítása céljából állapítható meg.

(3) A rendkívüli települési támogatás nem lehet kevesebb 10.000 forintnál, s mértéke legfeljebb 100.000 forintig terjedhet.

(4) A rendkívüli települési támogatás – a támogatás céljának megfelelően – szükség szerint megállapítható pénzbeli és természetbeni juttatás formájában, valamint egy összegben és részletekben is.

(5) Rendkívüli települési támogatásból ugyanazon okból az egy háztartásban élő személyek közül csak egy fő részesülhet.

(6) A rendkívüli települési támogatást a határozat kézhezvételét követő kettő munkanapon belül a Polgármesteri Hivatal házipénztárából a jogosult vagy törvényes képviselője, meghatalmazottja részére kell kifizetni vagy a kérelmező által megadott számlára utalni.

7. Települési temetési támogatás

9. § (1) Települési temetési támogatásban részesíthető az a kérelmező, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles volt ugyan, de a számlával igazolt temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

(2) A települési temetési támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát is.

(3) A temetési támogatás összege minimálisan 10.000 Ft , de nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

8. Köztemetés

10. § A Képviselő-testület mentesíti az eltemetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól, ha a költségek megfizetése a kötelezett és közvetlen családja megélhetését veszélyezteti, nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel vagy az nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét és a hagyatéki eljárás során megállapításra kerül, hogy értékesíthető vagyona az elhunytnak után nem maradt fenn.

III. FEJEZET SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

9. A szolgáltatások biztosítása

11. § Orgovány Nagyközség Önkormányzata a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások körébe tartozó alábbi felsorolásban szereplő alapszolgáltatásokat a Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: Társulás) által fenntartott Helvéciai Mikrotérségi Szociális Szolgáltató Központ (a továbbiakban: Intézmény) által nyújtja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) támogató szolgáltatás,
  • d) nappali ellátás,
  • e) családsegítés,
  • f) gyermekjóléti szolgáltatás.

IV. FEJEZET TANYAGONDNOKI SZOLGÁLTATÁS

12. § (1) Az alapszolgáltatási feladatok közül a tanyagondnoki szolgáltatást Orgovány Nagyközség Önkormányzata saját fenntartásában két tanyagondnoki körzetben biztosítja.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatásról a Képviselő-testület külön önkormányzati rendeletet alkotott.

V. FEJEZET Szociálpolitikai Kerekasztal

13. § (1) A Képviselő-testület helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre Orgovány Nagyközség szolgáltatástervezési koncepciójában meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A Kerekasztal tagjai:

  • a) a polgármester,
  • b) a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője,
  • c) a családsegítő,
  • d) a védőnő,
  • e) a mozgáskorlátozottak helyi csoportjának vezetője,
  • f) a gyermekjóléti szolgálat családgondozója,
  • g) nyugdíjasok helyi csoportjának vezetője.

(3) A Kerekasztal vezetője a polgármester.

VI. FEJEZET záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti az Egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2021. (III.24.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

16. § E rendelet hatálybalépése előtt benyújtott és még el nem bírált önkormányzati támogatás iránti kérelmek esetében Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének – az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló többször módosított 4/2021.(III.24.) önkormányzati rendelete vonatkozó rendelkezései az irányadók.