Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 11. 30

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályozásáról

2023.11.30.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény egyes szociális ellátásokra és alapszolgáltatásokra vonatkozó előírásaira, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a települési önkormányzat által biztosított pénzbeli és a természetbeni szociális ellátások, valamint a szociális alapszolgáltatások formáit, igénybevételük feltételeit, továbbá a kérelem benyújtásával, elbírálásával és a jogosultsági feltételek fennállásának ellenőrzésével kapcsolatos helyi szabályokat meghatározza.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Orgovány nagyközség közigazgatási területén élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

e) az a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Továbbiakban: Sztv.) 3. §. (2)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A települési önkormányzat – tekintet nélkül a hatáskörére és illetékességére – az arra rászoruló személy részére rendkívüli települési támogatást, étkezést és szállást biztosít, ha annak hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

3. A szociális ellátások és alapszolgáltatások formái

3. § (1) Települési támogatás keretében nyújtott pénzbeli támogatások:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakásfenntartási támogatás,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére ápolási támogatás,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez gyógyszertámogatás,

d) időszakosan létfenntartási gondokkal küzdő vagy rendkívüli élethelyzetbe került személy részére rendkívüli települési támogatás.

(2) Természetben nyújtott szociális ellátások:

a) köztemetés,

b) természetben nyújtott rendkívüli települési támogatás, különösen élelmiszer-, ruházati, tanszer-, gyógyszer-támogatás.

(3) Szociális alapszolgáltatások:

a) tanyagondnoki szolgáltatás,

b) étkeztetés,

c) házi segítségnyújtás,

d) családsegítés,

e) támogató szolgáltatás,

f) idősek nappali ellátása.

4. A szociális ellátásokkal és alapszolgáltatásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskörök

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott ellátási formákkal kapcsolatos feladat- és hatáskörök gyakorlását a települési önkormányzat Képviselő-testülete

a) a 3. §. (1)-(2) bekezdésben meghatározott pénzbeli támogatások és természetben nyújtott szociális ellátások esetében a polgármesterre,

b) a 3. §. (3) bekezdés b)-f) pontjában meghatározott szociális szolgáltatások esetében a Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulásra

ruházza át.

(2) A jegyző a települési önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátásokkal kapcsolatos, az Sztv. 18. §-ában meghatározott adatokról nyilvántartást vezet.

5. Szociálpolitikai Kerekasztal

5. § (1) A települési önkormányzat Képviselő-testülete helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt működtet az Orgovány település szolgáltatásszervezési koncepciójában meghatározott célkitűzések és feladatok megvalósulásának és végrehajtásának figyelemmel kísérésére.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a) a polgármester,

b) az Orgoványi Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője,

c) a Családsegítő Szolgálat családsegítője,

d) a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója,

e) a Védőnői Szolgálat védőnője,

f) a mozgáskorlátozottak helyi csoportjának vezetője,

g) a nyugdíjasok helyi csoportjának vezetője.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal vezetője a polgármester.

6. A szociális igazgatási eljárás megindítása

6. § (1) A szociális igazgatási eljárás kérelem benyújtásával vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmet az Orgoványi Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: eljáró szerv) kell előterjeszteni írásban vagy szóban.

(3) A kérelem írásban történő előterjesztésére az e célra rendszeresített formanyomtatványok szolgálnak.

(4) A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(5) Életveszéllyel vagy súlyos anyagi kárral fenyegető veszélyhelyzet esetén a kérelem telefon vagy e-mail útján is előterjeszthető. Az így előterjesztett kérelemről feljegyzést kell készíteni.

(6) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a háztartásában élő valamennyi személy adatairól, vagyoni és jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni és azokat hitelt érdemlően igazolni. Igazolásként csak eredeti okirat vagy annak hiteles másolata fogadható el, különösen munkáltatói igazolás, fizetési jegyzék, nyugdíjszelvény, az ellátást megállapító szerv határozata vagy igazolása, szerződés, adóbevallás.

(7) A jogosultsági feltételek fennállásának megállapításához a (6) bekezdésben foglaltakon túlmenően egyéb speciális igazolások is kérhetők, melyek az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek meghatározásra.

(8) Az (5) bekezdésben meghatározott esetben, ha a kérelmet haladéktalanul el kell bírálni, átmenetileg a kérelmező nyilatkozata is elfogadható, de a veszélyhelyzet elmúltával a kérelmet a szükséges okiratokkal, igazolásokkal ki kell egészíteni.

(9)1 A hivatalból induló eljárások esetében feljegyzést kell készíteni.

7. A kérelem döntésre történő előkészítése, elbírálása, az ellátás megállapítása

7. § (1) A kérelmet érdemi döntésre az eljáró szerv igazgatási ügyintézője készíti elő, amelynek keretében a kérelmezőtől okiratot vagy nyilatkozatot kérhet, környezettanulmányt végezhet, megkereshet más illetékes szervet, hatóságot további adatok, igazolások beszerzése végett.

(2) A kérelmezőnek nem kell igazolnia azokat az adatokat, amelyeket az eljáró szerv Sztv. 18. §-a szerinti nyilvántartása tartalmaz, valamint azokat a tényeket, amelyek köztudomásúak.

(3) A jogosultság megállapításakor

a) havi rendszeres jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) nem havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónapban megszerzett jövedelem alapján megállapított egyhavi átlagjövedelmet,

c) vállalkozási tevékenység végzése esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónapban megszerzett jövedelem alapján megállapított egyhavi átlagjövedelmet

kell figyelembe venni, valamint az Sztv. 10. §. (2)-(9) bekezdése alapján kell eljárni.

(4) Ha a szociális igazgatási eljárás során az eljáró szerv olyan adat, tény birtokába jut, amely alapján a kérelmező jövedelemnyilatkozatában foglaltak vitathatóvá válnak, felhívja a kérelmezőt az általa lakott lakás, vagy a saját vagy a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeinek igazolására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelmet a fenntartási költségek alapján kell megállapítani. A költségek igazolása ingatlan esetén a kérelem benyújtását megelőző hat hónapban keletkezett közüzemi számlák, gépjármű esetén az éves gépjárműadó és kötelező felelősségbiztosítás befizetését igazoló okiratok bemutatásával történhet.

(5) Ha jogszabály nem rendeli el és a kérelem elbírálása szempontjából nem szükséges, nem kell újabb környezettanulmányt készíteni abban az esetben, ha a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül az eljáró szerv – más szociális vagy gyermekvédelmi ügyben – már készített környezettanulmányt és alapos okkal vélelmezhető, hogy az abban foglalt megállapításokban változás azóta nem következett be.

(6) A hatáskör gyakorlója a tényállás tisztázását követően a rendelkezésre álló adatok és okiratok alapján hozza meg döntését, melyet határozatba kell foglalni.

(7) A pénzbeli támogatás és a természetben nyújtott szociális ellátás – amennyiben megállapításra kerül és jogszabály másként nem rendelkezik – a kérelem benyújtásától esedékes.

8. A szociális ellátás jogosulatlan vagy rosszhiszemű igénybevétele

8. § (1) A szociális ellátás jogosulatlan vagy rosszhiszemű igénybevétele esetén az eljáró szerv a szociális ellátást megszünteti és határozattal kötelezi a jogosulatlan vagy rosszhiszemű igénybe vevőt, hogy

a) a kapott pénzbeli támogatást,

b) természetben nyújtott szociális ellátás esetén a kapott dolgot vagy – amennyiben a természetben kapott dolog már felhasználásra került – annak pénzegyenértékét,

c) szociális alapszolgáltatás esetében a térítési díj teljes összegét

nyolc napon belül az eljáró szerv által működtetett önkormányzati házipénztárba fizesse be.

(2) Jogosulatlan vagy rosszhiszemű igénybevételnek minősül, ha a kérelmező a szociális ellátást a vonatkozó jogosultsági feltételek hiányában vagy a jogszabályi előírások megsértésével veszi igénybe, valótlan adatokat közöl, illetve, ha az Sztv. 9. §-ában meghatározott bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

9. Lakásfenntartási támogatás

9. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló személyek, családok részére az általuk lakott ingatlan fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott pénzbeli ellátás.

(2) A támogatás az áramszolgáltatás, a gázszolgáltatás, a víz- és csatornahasználat és a hulladékszállítás, valamint a tüzelőanyag költségeinek fedezésére nyújtható.

(3) A lakásfenntartási költségeket a kérelem benyújtását megelőző hat hónap közüzemi számláival, a lakáshasználat jogcímét tulajdoni lappal, adásvételi, bérleti vagy használati szerződéssel kell igazolni.

(4) A támogatás mértéke

a) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem

aa)2 a szociális vetítési alapot nem haladja meg, havi 8.000 Ft,

ab)3 a szociális vetítési alap és 50.000 Ft között van, havi 6.000 Ft,

ac) 50.001 Ft és 60.000 Ft között van, havi 5.000 Ft,

ad) 60.001 Ft és 70.000 Ft között van, havi 4.000 Ft,

b) egyedülálló kérelmező esetén, ha a havi jövedelem

ba)4 a szociális vetítési alapot nem haladja meg, havi 9.000 Ft,

bb)5 a szociális vetítési alap és 50.000 Ft között van, havi 7.000 Ft,

bc) 50.001 Ft és 60.000 Ft között van, havi 6.000 Ft,

bd) 60.001 Ft és 70.000 Ft között van, havi 5.000 Ft.

(5) A lakásfenntartási támogatás – a támogatás céljának megfelelően – folyósítható a jogosult részére vagy közvetlenül átutalható a közüzemi szolgáltatónak. A folyósítás minden hónap 10. napjáig történik.

(6) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon ingatlanra vonatkozóan az egy háztartásban élő személyek közül csak egy fő részére állapítható meg.

(7) A lakásfenntartási támogatás legfeljebb egy év időtartamra állapítható meg, ezt követően – ha a támogatási szükséglet és a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak – a kérelmet ismételten be kell nyújtani.

10. Ápolási támogatás

10. § (1) Az ápolási támogatás a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását ellátó nagykorú közeli hozzátartozója részére biztosított pénzbeli ellátás.

(2) Ápolási támogatás állapítható meg annak a 18. életévét betöltött személynek, aki Orgovány település közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező tartósan beteg közeli hozzátartozójának ápolását végzi, amennyiben

a)6 a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 130 %-át, egyedülálló kérelmező esetén a 150 %-át és

b) a kérelmezőn kívül nincs a tartósan beteg személy családjában más, folyamatosan otthon tartózkodó, rendszeres pénzellátással rendelkező hozzátartozó, aki az ápolási feladatokat el tudná látni.

(3) Nem állapítható meg a támogatás annak a kérelmezőnek vagy a megállapított ellátást meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt egészségügyi állapota a további ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolt két hónapot meghaladó időtartamra fekvőbeteg-gyógyintézetbe kerül vagy bentlakásos intézményi ellátásban részesül,

c) az ápolt meghal,

d) az ápolási támogatás megállapításának (2) bekezdés szerinti feltételei nem teljesülnek,

e) az ápolást végző hozzátartozó rendszeres pénzellátással rendelkezik, amelynek összege meghaladja az ápolási támogatás összegét.

f) az ápolást végző hozzátartozó kereső tevékenységet folytat és munkaideje - az otthoni munkavégzés kivételével – a napi négy órát meghaladja,

g) az ápolást végző hozzátartozó az ápolási kötelezettségét nem teljesíti és ez a tény környezettanulmány során bizonyítást nyer,

h) az ápolást végző hozzátartozót az ápolt sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélik,

i) az ápolt és az ápolást végző hozzátartozó között tartási, életjáradéki, öröklési szerződés áll fenn vagy jön létre, vagy az ápolást végző hozzátartozó az ápolási feladatokat anyagi ellenszolgáltatás fejében végzi.

(4) Az ápolási szükségletet háziorvosi vagy szakorvosi igazolással kell igazolni.

(5) A támogatás mértéke havonta legfeljebb húszezer forintig terjedhet.

(6) Az ápolási támogatást a jogosult részére kell folyósítani minden hónap 10. napjáig.

(7) Az ápolási támogatás legfeljebb egy év időtartamra állapítható meg, ezt követően – ha a támogatási szükséglet és a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak – a kérelmet ismételten be kell nyújtani.

11. Gyógyszertámogatás

11. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászorult személy gyógyszer- és gyógyászati segédeszközeivel kapcsolatos rendszeres kiadásainak viseléséhez nyújtott pénzbeli ellátás.

(2) Gyógyszertámogatás állapítható meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a rendszeresen és igazoltan szedett gyógyszereire, gyógyászati segédeszközeire fordított havi kiadásai elérik vagy meghaladják

a) a saját jövedelmének 30 %-át és

b)7 a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 130 %-át, egyedülálló kérelmező esetén a 150 %-át.

(3) A rendszeresen szedett gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket háziorvos, szakorvos határozza meg, melyek költségeit gyógyszertári igazolással kell igazolni.

(4) A támogatás mértéke havonta legfeljebb hatezer forintig terjedhet.

(5) A gyógyszertámogatást minden hónap 10. napjáig kell folyósítani – a támogatás céljának megfelelően – a jogosult részére vagy közvetlenül kifizethető a gyógyszertárnak.

(6) A gyógyszertámogatás legfeljebb egy év időtartamra állapítható meg, ezt követően – ha a támogatási szükséglet és a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak – a kérelmet ismételten be kell nyújtani.

12. Rendkívüli települési támogatás

12. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani az olyan krízishelyzetbe került személyek vagy családok részére, akiknek létfenntartása, megélhetése közvetlen és másként el nem hárítható veszélyben van vagy ilyen veszély fenyegeti.

(2) Krízishelyzetnek tekinthető

a) elemi kár, élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető körülmények kialakulása,

b) tartós betegség,

c) haláleset,

d) várandós anya válsághelyzete,

e) gyermek fogadásának előkészítésével, nevelésével, gondozásával, iskoláztatásával, nevelésbe vételével, kapcsolattartásával, családban tartásával, hátrányos helyzetével kapcsolatos körülmények.

(3) A krízishelyzet fennállását igazolni kell. Igazolásként elfogadható rendvédelmi, katasztrófavédelmi szervtől származó irat, orvosi igazolás, anyakönyvi kivonat, költségekről szóló számla, gyermeknevelési, oktatási, gyermekvédelmi, egészségügyi intézménytől, hatóságtól származó irat.

(4)8 Rendkívüli települési támogatás állapítható meg évente egy alkalommal, legfeljebb 5.000 forint összegben, az orgoványi bejelentett lakóhellyel rendelkező, a támogatás nyújtásának évében a 70. életévét betöltő személy részére.

(5)9 A rendkívüli települési támogatás mértéke százezer forintig terjedhet.

(6)10 A rendkívüli települési támogatás – a támogatás céljának megfelelően – megállapítható pénzbeli támogatásként és természetbeni szociális ellátásként, illetve egy-összegben és havi részletekben is folyósítható.

(7)11 A rendkívüli települési támogatás ugyanazon okból az egy háztartásban élő személyek közül csak egy fő részére állapítható meg, kivéve a (4) bekezdésben meghatározott támogatást.

13. Köztemetés

13. § (1) A települési önkormányzat Képviselő-testülete a halálesetről való tudomásszerzést követő huszonegy napon belül gondoskodik az településen elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) A köztemetés költségét az eljáró szerv az elhunyt személy elhalálozása időpontjában fennálló utolsó lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzattal – ha az nem Orgovány – megtérítteti.

(3) Ha az elhunyt személy elhalálozása időpontjában orgoványi lakos volt, az eljáró szerv a köztemetés költségét

a) hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

b) az eltemettetésre köteles személlyel megtérítteti.

(4)12 A települési önkormányzat a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a köztemetés költségeinek viselése a kötelezett és közvetlen családja megélhetését veszélyezteti, vagy nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, vagy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 130 %-át, egyedülálló kérelmező esetén a 150 %-át.

14. Szociális alapszolgáltatások

14. § (1) A szociális alapszolgáltatási feladatok közül a tanyagondnoki szolgáltatást a települési önkormányzat Képviselő-testülete saját fenntartású Tanyagondnoki Szolgálat működtetésével biztosítja.

(2) A Tanyagondnoki Szolgálat működésével kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelet tartalmazza.

(3) A szociális alapszolgáltatási feladatok közül az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a családsegítést, a támogatói szolgáltatást és az idősek nappali ellátását a települési önkormányzat a Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás útján látja el.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott szociális alapszolgáltatások igénybevételével kapcsolatos szabályokat az önkormányzati társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat rendelete tartalmazza.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. §13

16. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

17. § A 2022. december 31-ig benyújtott és e rendelet hatályba lépéséig el nem bírált kérelmek esetén a (2) bekezdésben meghatározott rendelet előírásait kell alkalmazni.

1

A 6. § (9) bekezdését az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

3

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

4

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

5

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

6

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

7

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

8

A 12. § (4) bekezdése az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 12. § (5) bekezdése az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 12. § (6) bekezdése az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 12. § (7) bekezdését az Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 3/2023. (III.31.) Önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

13

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.