Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 02- 2024. 02. 18

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2023.01.02.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott törvényi felhatalmazás alapján, figyelemmel a 22-23. § vonatkozó előírásaira, a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) önkormányzati címek, kitüntetések, elismerések alapításával és adományozásával méltó módon elismerje és megbecsülését fejezze ki mindazok iránt, akik

a) Orgovány település fejlődésében kiemelkedő szerepet töltöttek be,

b) Orgovány településhez köthető közéleti, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak,

c) tevékenységükkel az Orgovány településen élő lakosság életkörülményeinek javítását szolgálták,

d) szellemi, erkölcsi példamutatásukkal a település lelki épülését, hitéletének, humánus értékeinek gyarapítását elősegítették,

e) tevékenységükkel, eredményeikkel Orgovány település hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették, kapcsolatait erősítették.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet az Orgovány Nagyközség Önkormányzata által alapított és adományozható címeket, kitüntetéseket, elismeréseket, valamint adományozásuk feltételeit és rendjét határozza meg.

3. Orgovány Nagyközség Önkormányzata által alapított címek, kitüntetések és elismerések

3. § A Képviselő-testület a következő önkormányzati címek, kitüntetések és elismerések (a továbbiakban: kitüntetések) alapításáról rendelkezik:

a) „Orgovány Nagyközség Díszpolgára” cím,

b) „Orgovány Nagyközségért” kitüntetés,

c) „Dr. Tóth Zoltán Életmű-díj” kitüntetés,

d) „Év Vállalkozója” és „Év Vállalkozása” elismerés.

4. Eljárási szabályok

4. § (1) Az önkormányzati kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

a) a Képviselő-testület és bizottságainak tagjai,

b) az önkormányzat irányítása alá tartozó intézmények vezetői,

c) a települési civil szervezetek képviselői,

d) a településen működő gazdálkodó szervezetek képviselői,

e) a településen élő természetes személyek.

(2) A javaslatot írásban kell benyújtani az Orgoványi Polgármesteri Hivatalhoz az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, – részletes indoklással ellátva – az adományozás évének január 15. napjáig.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetésre javasolt természetes személy vagy szervezet

a) nevét, megnevezését,

b) legalább egy, azonosításra alkalmas adatát (születési év, lakcím vagy székhely, telephely),

c) annak a kiemelkedő teljesítménynek a rövid leírását, amelyre tekintettel a kitüntetés adományozását kezdeményezi a javaslattevő.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott adatok hiányában a javaslat nem tekinthető érvényesnek és nem terjeszthető a Képviselő-testület elé döntésre.

5. § (1) A kitüntetés adományozásáról a polgármester előterjesztése alapján, a Képviselő-testület minden évben a februári ülésén, minősített szavazással, zárt ülésen dönt.

(2) Amennyiben a 3. §-ban meghatározott cím, kitüntetés, elismerés valamelyikének adományozására nem érkezik érvényes javaslat, a Képviselő-testület annak hiányában is jogosult döntést hozni, feltéve, hogy a cím, kitüntetés, elismerés adományozásának egyéb feltételei fennállnak.

6. § (1) A kitüntetések átadására az adományozásról szóló képviselő-testületi határozatban meghatározott időpontban és helyszínen – de lehetőség szerint a települési március 15-i nyilvános ünnepi rendezvény keretében – kerül sor.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott időponttól és helyszíntől eltérhet, amennyiben rendkívüli okok (veszélyhelyzet, járványhelyzet) miatt a nyilvános rendezvény nem tartható meg vagy a kitüntetésben részesített személy a nyilvános rendezvényen nem tud megjelenni.

(3) A kitüntetéseket a polgármester, akadályoztatása esetén az általa felkért alpolgármester vagy a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke adja át.

(4) A cím, kitüntetés, elismerés kizárólag a jogosult részére adható át.

(5) Az elhunyt személy részére adományozott kitüntetést és az azzal együtt járó ajándéktárgyat, pénzjuttatást, emlékplakettet és oklevelet a még élő házastársának vagy gyermekének, ezek hiányában más közeli hozzátartozójának kell átadni.

7. § (1) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos valamennyi költséget az önkormányzat éves költségvetése biztosítja.

(2) Az ajándéktárgyak, emlékplakettek, oklevelek beszerzésével, valamint a pénzjuttatás munkaügyi, adóügyi és pénzügyi elszámolásával és az átadás előkészítésével kapcsolatos feladatokat az Orgoványi Polgármesteri Hivatal látja el.

8. § (1) A Képviselő-testület az adományozott kitüntetést visszavonhatja, ha a kitüntetésben részesített személy az adományozást követő tevékenysége vagy az adományozáskor nem ismert korábbi tevékenysége miatt arra méltatlanná válik, különösen, ha a bíróság jogerősen végrehajtandó vagy végre nem hajtandó szabadságvesztésre ítéli és a közügyektől eltiltja.

(2) A kitüntetésben részesülő személy a kitüntetésről – indoklási kötelezettség nélkül – bármikor lemondhat.

(3) Visszavonás vagy lemondás esetén a kitüntetésben részesített személy a címmel, kitüntetéssel, elismeréssel járó ajándéktárgyat, emlékplakettet és oklevelet köteles visszaadni, a pénzjuttatást visszafizetni.

9. § (1) Az Orgoványi Polgármesteri Hivatal az adományozott címekről, kitüntetésekről és elismerésekről díszes nyilvántartó könyvet vezet, amelyben fel kell tüntetni a kitüntetésben részesített nevét, az adományozás jogcímét és az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát. A bejegyzést a kitüntetésben részesített személy vagy szervezet képviselője, a polgármester és a jegyző a kézjegyével látja el.

(2) Visszavonás vagy lemondás esetén annak tényét, dátumát és az arról szóló képviselő-testületi határozat számát a nyilvántartásban fel kell tüntetni.

(3) A címek, kitüntetések, elismerések adományozását, visszavonását és a lemondást a települési önkormányzat honlapján és hivatalos lapjában nyilvánosságra kell hozni.

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

5. „Orgovány Nagyközség Díszpolgára” cím adományozása

10. § (1) A díszpolgári cím Orgovány Nagyközség Önkormányzatának legmagasabb szintű kitüntetése.

(2) A díszpolgári címet a Képviselő-testület annak az orgoványi lakosság által köztiszteletben részesített természetes személynek adományozza,

a) aki hosszú évek áldozatos munkájával a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett,

b) elősegítette a település gazdasági és kulturális előrehaladását, demokratikus fejlődését és

c) személye és tevékenysége példaként állítható a jelen és az utókor számára.

(3) A díszpolgári cím évente legfeljebb egy személynek adományozható.

(4) A díszpolgári cím ugyanazon természetes személynek csak egyszer adományozható.

(5) A díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.

(6) A díszpolgári címmel kitüntetett személy pénzjuttatást, ajándéktárgyat, a település címerével ellátott emlékplakettet és díszpolgári oklevelet kap,

(7) A pénzjuttatás összegéről és az ajándéktárgy értéről a Képviselő-testület a cím odaítélésekor dönt.

(8) Az emlékplakett 85 x 110 mm-es téglalap alakú bronzplakett. A plakett egyik oldalának középső részén Orgovány település címere (mérete: 55 mm) látható, körülötte körívben „Orgovány Nagyközség Díszpolgára” felirattal. A plakett másik oldala sima, a kitüntetésben részesülő személy nevének feltüntetésére szolgál. Az emlékplakett kék bársonyborítású díszdobozban van elhelyezve.

(9) A díszpolgári oklevél tartalmazza:

a) a díszpolgár természetes személy nevét,

b) a díszpolgári címet adományozó Orgovány Nagyközség Önkormányzata megnevezést,

c) az adományozás jogcímét és rövid indoklását,

d) az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát,

e) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

(10) Orgovány Nagyközség Díszpolgárát a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti, amelynek keretében

a) megilleti a díszpolgári cím viselésének joga,

b) jogosult a Képviselő-testület nyílt ülésein tanácskozási joggal részt venni,

c) meghívást kap valamennyi nyilvános települési rendezvényre, ünnepségre,

d) külön képviselő-testületi döntés alapján képviselheti a települést,

e) jogosult az önkormányzat hivatalos lapjának és egyéb kiadványainak egy-egy tiszteletpéldányára,

f) elhalálozása esetén – hozzátartozója, eltemettetője hozzájárulásával – az önkormányzati tulajdonú temetőrészben díszsírhely illeti meg.

6. „Orgovány Nagyközségért” kitüntetés adományozása

11. § (1) A kitüntetést a Képviselő-testület azon orgoványi illetőségű természetes személynek vagy szervezetnek adományozza, aki vagy amely a helyi közélettel kapcsolatos vagy a lakosság érdekében kifejtett tevékenységével, vagy a gazdaság, a tudomány, a kultúra, az oktatás, a sport területén kiemelkedő eredményt ért el és ezzel hozzájárult a település fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, a lakosság jólétének elősegítéséhez.

(2) Orgoványi illetőségűnek kell tekinteni

a) azt a természetes személyt, aki Orgovány településen született vagy lakik vagy dolgozik,

b) azt a szervezetet, amelynek bejegyzett székhelye, telephelye Orgovány településen működik.

(3) A kitüntetés évente legfeljebb egy személynek vagy szervezetnek adományozható.

(4) A kitüntetés ugyanazon természetes személynek vagy szervezetnek csak egyszer adományozható.

(5) A kitüntetés csak az adományozás időpontjában élő természetes személynek vagy működő szervezetnek adományozható.

(6) A kitüntetéssel érintett személy vagy szervezet a település címerével ellátott emlékplakettet és emléklapot kap.

(7) Az emlékplakett 90 mm átmérőjű, kör alakú bronzplakett. A plakett egyik oldalának középső részén Orgovány település címere (mérete: 55 mm) látható, körülötte körívben „Orgovány Nagyközségért” felirattal. A plakett másik oldala sima, a kitüntetésben részesülő személy vagy szervezet nevének, megnevezésének feltüntetésére szolgál. Az emlékplakett kék bársonyborítású díszdobozban van elhelyezve.

(8) Az emléklap tartalmazza:

a) a kitüntetésben részesített természetes személy vagy szervezet nevét, megnevezését,

b) a kitüntetést adományozó Orgovány Nagyközség Önkormányzata megnevezést,

c) az adományozás jogcímét és rövid indoklását,

d) az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát,

e) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

(9) A kitüntetésben részesített személy vagy a szervezet mindenkori képviselője

a) meghívást kap valamennyi nyilvános települési rendezvényre, ünnepségre,

b) külön képviselő-testületi döntés alapján képviselheti a települést,

c) jogosult az önkormányzat hivatalos lapjának és egyéb kiadványainak egy-egy tiszteletpéldányára.

7. „Dr. Tóth Zoltán Életmű-díj” kitüntetés adományozása

12. § (1) A kitüntetést a Képviselő-testület azon – a 11. § (2) bekezdésében meghatározott – orgoványi illetőségű természetes személynek adományozza, aki a településhez kapcsolódóan a tudomány, az oktatás, a közművelődés, a művészet, a sport, az egészségügy, a szociális ellátás, a gyermekvédelem, a közigazgatás, a rendvédelem és a katasztrófavédelem területén legalább 25 éven keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtott, szakmájának elismert szakembere és arra élethivatásaként tekint.

(2) A kitüntetés évente legfeljebb egy természetes személynek adományozható.

(3) A kitüntetés ugyanazon természetes személynek csak egyszer adományozható, lehetőség szerint nyugállományba vonulása alkalmából.

(4) A kitüntetés csak az adományozás időpontjában élő természetes személynek adományozható.

(5) A kitüntetéssel érintett személy pénzjuttatást, a település címerével ellátott emlékplakettet és emléklapot kap.

(6) A pénzjuttatás összegéről a Képviselő-testület a kitüntetés odaítélésekor dönt.

(7) Az emlékplakett 90 mm átmérőjű, kör alakú bronzplakett. A plakett egyik oldalának középső részén Orgovány település címere (mérete: 55 mm) látható, körülötte körívben „Dr. Tóth Zoltán Életmű-díj” felirattal. A plakett másik oldala sima, a kitüntetésben részesülő személy nevének feltüntetésére szolgál. Az emlékplakett barna bőrborítású díszdobozban van elhelyezve.

(8) Az emléklap tartalmazza:

a) a kitüntetésben részesített természetes személy nevét,

b) a kitüntetést adományozó Orgovány Nagyközség Önkormányzata megnevezést,

c) az adományozás jogcímét és rövid indoklását,

d) az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát,

e) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

(9) A kitüntetésben részesített személy

a) meghívást kap valamennyi nyilvános települési rendezvényre, ünnepségre,

b) jogosult az önkormányzat hivatalos lapjának és egyéb kiadványainak egy-egy tiszteletpéldányára.

8. Az „Év Vállalkozója” és „Év Vállalkozása” elismerés adományozása

13. § (1) Az elismerést a Képviselő-testület azon – a 11. § (2) bekezdésében meghatározott – orgoványi illetőségű – őstermelőnek, vállalkozónak vagy gazdasági társaságnak adományozza, akik vagy amelyek Orgovány település gazdasági fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, különösen a munkahelyteremtés, az új technológiák bevezetése, a mintagazdaság létrehozása, a biogazdálkodás és a környezetvédelem területén, valamint kimagasló színvonalú termékeikkel ismertté tették Orgovány település nevét.

(2) Az elismerés évente legfeljebb egy őstermelőnek, vállalkozónak és egy gazdasági társaságnak adományozható.

(3) Az elismerést ugyanazon őstermelő, vállalkozó vagy gazdasági társaság többször is megkaphatja. de csak különböző jogcímeken.

(4) Az elismerés csak az adományozás időpontjában élő őstermelőnek, vállalkozónak vagy működő gazdasági társaságnak adományozható.

(5) Az elismerést csak köztartozásmentes őstermelő, vállalkozó vagy gazdasági társaság kaphatja meg.

(6) Az elismeréssel érintett személy vagy társaság a település címerével ellátott emlékplakettet és emléklapot kap.

(7) Az emlékplakett 90 mm átmérőjű, kör alakú bronzplakett. A plakett egyik oldalának középső részén Orgovány település címere (mérete: 55 mm) látható, körülötte körívben „Év Vállalkozója” vagy az „Év Vállalkozása” felirattal. A plakett másik oldala sima, az elismerésben részesülő személy nevének vagy a társaság megnevezésének feltüntetésére szolgál. Az emlékplakett kék bársonyborítású díszdobozban van elhelyezve.

(8) Az emléklap tartalmazza:

a) az elismerésben részesített személy nevét, társaság megnevezését,

b) a kitüntetést adományozó Orgovány Nagyközség Önkormányzata megnevezést,

c) az adományozás jogcímét és rövid indoklását,

d) az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát,

e) Orgovány Nagyközség Önkormányzata díszpecsétjét,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.