Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019. (XI.29.) önkormányzati rendeletének indokolása

A tanyagondnoki szolgálatról szóló 8/2019. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2019. 12. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019. (XI.29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.12.01.
A tanyagondnoki szolgálatról szóló 8/2019. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
I n d o k o l á s
1. §
A hatályos rendelet 11. §-a tartalmazza a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszerét, ami a kialakult és bevált gyakorlatot rögzíti. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény szerint az önkormányzati rendeletben szabályozni kell azokat az eseteket, amelyek bekövetkezésekor külön eljárás nélkül kell az ellátást biztosítani. Ezek valójában az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapotok. Ezekben az esetekben a napi feladatokra is figyelemmel soron kívül kell a megfelelő ellátást biztosítani, melyről utólag is elég tájékoztatni a döntésre jogosultakat.
2. §
A külön eljárás keretében biztosítandó ellátásokat is nevesíteni kell az önkormányzati rendeletben. Itt két csoportot kell elkülöníteni, melyből az egyik az egyedül élés és a magára maradt igénylő kiszolgáltatottságát előidéző helyzetek.
A másik csoport a napi életvitelben felmerülő problémák soron kívüli megoldása, mivel a megfelelő intézkedések elmaradása hátránnyal vagy vissza nem fordítható károsodással jár az igénybevevő vonatkozásában.
3. §
A rendeletben szabályozni kell a biztosított ellátások megszűntetésének eseteit és annak módjait. Az első két esetben objektív okok kerültek megjelölésre, mivel a halál és a szolgáltatás megszűnése önmagában megszűntető ok. A harmadik esetben az együttműködés hiánya, magatartásbeli problémák vezetnek a szolgáltatás megszűntetéséhez. A negyedik és az ötödik eset akkor következik be, ha új információk jutnak a szolgáltatás fenntartójának tudomására. Mivel az önkormányzati szolgáltatás másodlagos védelmet biztosít az igénybevevő részére, így ha van tartásra köteles és képes hozzátartozó, vagy vagyoni előnyt biztosító szerződés, akkor a kedvezményezetteknek kell biztosítani az ellátását. A megszűntetést a c),b) és d) pontok esetében írásban kell dokumentálni.
4. §
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.