Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 01
A szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A bevezető rész az Önkormányzat Képviselő-testülete jogalkotói hatáskörét megalapozó jogszabályokat nevesíti.
1. §
A rendelet megalkotásának célját és a támogatás keretét határozza meg a támogatói okiratnak megfelelően.
2. §
A rendelet személyi hatálya kerül meghatározásra. Mivel a támogatás célzottan a településre vonatkozik és mértéke igen alacsony mennyiségben került meghatározásra, így a jogosultak köre annyiban került szűkítésre, hogy a településen életvitelszerűen lakókra terjed ki.
3. §
A támogatás feltételei kerülnek meghatározásra, kiemelve azok személyét, akik leginkább rászorulnak a természetbeni segítségre koruk, egészségügyi állapotuk,továbbá halmozottan hátrányos helyzetük miatt és a részükre megállapított juttatások összege a mindenkori öregségi nyugdíj alatt vagy annak környékén kerültek megállapításra. Az kör annyiban került bővítésre, hogy a jövedelemhatároknál felfelé történő eltérítést alkalmaz az önkormányzat.
A keret szűkössége és az igénylők száma miatt szükséges az egy ingatlanon belüli igénylési rend bevezetése, elkerülve a kihűlés, megfagyás elkerülését, azonban meghatározásra kerül egy alsó határ is, mely fölött a támogatás biztosítása szükséges. Ez a helyi gyakorlat szerint egy heti mennyiség.
4. §
A támogatás szétosztását hivatott elősegíteni, hogy kizáró okokat is megfogalmaz a rendelet. Mert ne kapjon támogatást az aki erdőhöz kapcsolódó tevékenységet folytat, mivel számára az önellátás biztosított. Ugyancsak kizáró ok ha a lakóingatlan tűzifával nem fűthető. Tiltásként kell, hogy megjelenjen a természetbeni támogatás másnak történő átadása, értékesítése. E
szabályozást a kialakult helyi gyakorlat indokolja.
5. §
A támogatás felhasználásának eljárási szabályait állapítja meg, mely nevesíti a kérelmek benyújtási határidejét, helyét, a nyomtatvány mintákat és a hatáskör gyakorlóját. Alapvető szempont az időbeni felhasználás, a gyorsabb döntés és annak kimondása, hogy a szállítást az önkormányzat saját költségei terhére vállalta fel. Pályázati feltétel kerül rögzítésre a (7) bekezdésben, hogy az önkormányzat a tűzifáért ellenszolgáltatást nem kér.
Ugyancsak rögzíti e jogszabályi hely a természetbeni juttatás folyósításának felső mértékét is függetlenül a határidőben érkezett és megalapozott kérelmektől.
7. §
A záró rendelkezések között a rendelet hatálybelépése és hatályon kívül helyezése kerül meghatározásra.