Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 10. 01

Egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról

Általános indokolás

A bevezető részben az önkormányzati rendelet megalkotására felhatalmazást adó jogszabályi helyek kerültek meghatározásra. Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete lehetőségeihez mérten biztosítja a pénzbeli támogatások rendszerét és lehetővé teszi a szociális alapszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

1. §

A rendelet célja kerül megfogalmazásra ami nem más mint a településünkön élők szociális biztonságának megőrzése és elősegítési a község lehetőségeihez kapcsolódóan.

2. §

Nevesíti a rendeletben szabályozott ellátási formákkal kapcsolatos feladat-és hatásköröket. A működőképesség biztosítása, a döntési hatékonyság és szakszerűség céljából a rendkívüli települési támogatás kivételével a feladat-és hatáskörök gyakorlása a polgármesterre, illetve a négy település részvételével működő Társulásra kerültek átruházásra.

3. §

A szociális ellátások iránti kérelmek benyújtási helyét és módját tartalmazza. Kiemelésre kerül az életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetek esetére vonatkozó eljárás szabályozása.

4. §

A kérelmező jövedelem viszonyaira vonatkozó szabályok kerültek meghatározásra.

5. §

Ez a szakasz részletezi a jövedelemigazolás formáit, a nyilatkozat tartalmának kétsége esetén követendő eljárást, az okiratok hiányának, a kérelmezőt veszélyeztető helyzetek esetére a nyilatkozat lehetőségének biztosítását.

Az érdemi döntés előkészítésére vonatkozó eljárást tartalmazza. Kiemelt hangsúlyt fektet a hivatalban és más szervek nyilvántartásában szereplő adatok kezelésére, a hivatalos tudomás útján birtokba került dokumentumok újrahasznosítására.

E szakasz hivatkozik a szociális törvény eljárási szabályaira és kötelezettségként fogalmazza meg a kérelmező megfelelő tájékoztatását.

6. §

A települési lakásfenntartási támogatással kapcsolatos szabályok kerülnek meghatározásra. Meghatározza a támogatás nyújtásának célját, a formanyomtatvány használatát és a szükséges csatolandó mellékleteket, a támogatás mértékét, ahol meghatározó az egy főre jutó jövedelem és a háztartásban élők száma, valamint az egyszemélyes háztartások helyzete. Itt került meghatározásra a támogatásra jogosultság időtartama figyelembe véve a kérelem benyújtásának hónapon belüli időpontjára.

7. §

Az egészségmegőrző települési támogatással kapcsolatos szabályok kerültek rögzítése. Itt szerepel a rászorultság megállapításának szempontrendszere, a formanyomtatvány használata, a csatolandó mellékletek, a támogatás mértéke, a folyósítás időtartama, az új jogosultság megállapításának lehetősége és a kifizetés folyamata.

8. §

A rendkívüli települési támogatással kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Meghatározza a jogosultak körét, a kapcsolódó élethelyzeteket, a támogatás összegének intervallumát, a célnak megfelelő kifizetési és támogatási formáit, a megszorító szabályt és a kifizetés vagy utalás szabályait.

9. §

A település temetési támogatásban részesíthetők körét határozza meg, a formanyomtatvány használatát és a csatolandó mellékletet és támogatás mértékének intervallumát.

10. §.

A köztemetés költségeivel kapcsolatos helyi szabályozást tartalmazza.

11. §

A szociális ellátások biztosításának módját, a társulási forma adta lehetőséget rögzíti a rendelet. Itt kerül felsorolásra az alapszolgáltatások köre, amelyre a társulási megállapodás és a fenntartott intézményrendszer szabályrendszere az irányadó.

12. §

A település biztosítja a tanyagondnoki szolgáltatást, de a működési és igénybevételi szabályokat külön önkormányzati rendelet szabályozza.

13. §

A legalább kétezer lakosú települési önkormányzat a településen élő szociálisan rászoruló személyek részére biztosítandó szolgáltatási feladatok meghatározása érdekében- jogszabályban meghatározottak szerint- szolgáltatástervezési koncepciót készít. Amennyiben a települések egyes szociális feladataikat társulás keretében látják el, e szolgáltatások tekintetében a szolgáltatástervezési koncepciót a társulás készíti el.

E részben a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatát figyelemmel kísérő Kerekasztal vezetésére és összetételére vonatkozó szabályok kerültek meghatározásra.

14. §

A hatálybalépés idejét, az átmeneti szabályokat és a hatályon kívül helyezett önkormányzati rendeletek felsorolását tartalmazza.