Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2021. 10. 01

A gyermekvédelem helyi rendszeréről

Általános indokolás

A bevezető rész tartalmazza azokat a jogszabályi felhatalmazó rendelkezéseket, melyek alapján az önkormányzat megalkotta helyi rendeletét.

1. §

A rendelet célja kerül meghatározásra, ami nem más mint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény rendelkezéseinek végrehajtása az önkormányzat lehetőségeinek figyelembevételével.

2. §

A rendelet hatálya meghatározza azt a személyi kört, akikre a rendelet alkalmazása kiterjed.

3. §

Az eljárási rendelkezések közül meghatározza a kérelmek benyújtásának helyét, a formanyomtatvány alkalmazásának szükségességét, és a nyomtatvány honlapon való elérhetőségét.

Külön kiemeli az életveszéllyel és a súlyos kárral fenyegető helyzetek során szükséges teendőket.

4. §

Szabályokat tartalmaz a jövedelmi viszonyok igazolására vonatkozóan és rögzíti a család és a háztartás tartalmi meghatározását.

5. §

A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás folyósításához kapcsolódó élethelyzeteket ismerteti. A kialakult állapotok igazolására vonatkozó dokumentumokat felsorolja és összegszerűen határozza meg az élethelyzetekhez kapcsolódó támogatási összegeket. Külön szabályt tartalmaz a kérelem és a jövedelemnyilatkozat valótlan tartalmára és a veszélyhelyzet fennállásának hiánya esetére.

6. §

Tartalmazza a támogatás nyújtásának formáit, a természetbeni ellátás nyújtásának formáit és az ellátásról való döntés formáját.

7. §

A határkör gyakorlását a Polgármesterre ruházza át a Képviselő-testület. Az általa hozott határozatot a nevesített esetekben azonnal végrehajthatóvá lehet nyilvánítani.

8. §.

A gyermekjóléti szolgáltatás feladatait az önkormányzat társulásban való részvétellel látja el.

9. §

Az önkormányzat saját fenntartású intézmény keretében biztosítja a bölcsődei ellátást.

10. §

A bölcsődei felvételi kérelemmel kapcsolatos szabályokat tartalmazza a kérelem tartalmának szabályozásával és a csatolandó mellékletek meghatározásával.

11. §

A bölcsődei jogviszony kialakításával és megszüntetésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza, kimondva az intézményvezető jogosítványát. Meghatározza a felvételnél előnyben való részesítés szempontjait. Rögzíti az intézményvezetői döntésekkel kapcsolatos jogorvoslati rendszert.

12. §

Meghatározza a bölcsődei ellátás megszűntetésének eseteit.

13. §

A térítési díj részben kimondásra kerül, hogy a bölcsődei gondozásért nem kell díjat fizetni. A gyermekétkeztetés térítési díját a Képviselő-testület e rendeletének 1. számú mellékletében határozza meg. A gyermekétkeztetésnél a normatív kedvezményeken túl más kedvezményeket az önkormányzat nem biztosít.

Meghatározza a személyi térítési díjról szóló fizetési értesítés közlésének, befizetésének idejét, az összeg vitatásával kapcsolatos jogorvoslati fórumokat és az étkezés biztosításának módját.

14. §

A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének szabályait tartalmazza.

15. §

A rendelet hatálybalépésének napját és a hatályukat vesztő önkormányzati rendeletek felsorolását tartalmazza.