Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 01

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

A bevezető részben az önkormányzati rendelet megalkotására és annak kereteit megszabó jogszabályi helyekre történik hivatkozás. Mivel településünkön a közművelődési feladatokkal kapcsolatos feladat-és hatásköröket döntően a képviselő-testület gyakorolja és nincs nemzetiségi önkormányzat és nem működik Közművelődési Kerekasztal sem, így véleményezési eljárást nem kellett lefolytatni a rendelet- tervezet előkészítésekor.

1. §

A rendelet megalkotásának célja kerül megfogalmazásra, a településen felmerülő igényekre fokuszálva a helyi hagyományok, lehetőségek, sajátosságokra figyelemmel.

2. §

A rendelet hatálya a korábbi rendeletben foglaltaktól eltérően kiterjed a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőkre is.

3. §

Az alapszolgáltatások közül a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása körben biztosításra kerül a működési helyszín, megtörténik a rendezvények tervezett formáinak felsorolása és a közös pályázatokkal kapcsolatos együttműködést megalapozó kapcsolatépítésre utalás.

4. §.

A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztésében hat feladat kerül célként meghatározásra a települési hagyományoknak megfelelően. Megjelenési formák a kiállítások, emlékülések, a helyi ünnepi alkalmak, a falunap. Célterület a helyi értékek védelme, a gyűjtemények bemutatása, a helyi társadalom közösségeinek, személyiségeinek bemutatása és a megfelelő kiadványok biztosítása.

5. §

Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása céljából feladatként jelentkezik a tanórán kívüli ismeretszerzés, a kompetenciafejlesztés támogatása, a képességfejlesztő, a mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő rendezvények szervezése és támogatása. A település közművelődési tevékenységéhez szervesen kapcsolódik a nyilvános könyvtári szolgáltatás és az életminőséget és életesélyt javító felnőttoktatási képzés.

6. §

A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása területén megjelennek a községi és a nemzeti ünnepek, a kegyeleti kultúra, a testvér települési kapcsolatok keretében a partner országok kulturális értékeinek megismerése és a helyi népszokások felelevenítése.

7. §.

Az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása vonatkozásában visszautalás történik a közösségi terek biztosítására, a tervezett bemutatkozási formák lehetőségeire, a rendezvények sokszínűségére. A szabadidő hasznos eltöltéséhez lehetőséget kínáló csoportok felsorolása mellett kiemelt szempont a szervezeti formákhoz csatlakozó pályázatokon való részvétel is.

8. §

A tehetséggondozás-és fejlesztés feltételeinek biztosítása vonatkozásában a hátrányos helyzetű rétegek támogatása a legfontosabb cél korra való tekintet nélkül, de kiemelt célterület a különböző képzési szinteken megjelenő informatikai eszközhasználat biztosítása, a kapcsolódó pályázatok felkutatása és a tanulás mellett a művelődési, művészeti és közösségi élet iránti igények kielégítése.

9. §

A kulturális alapú gazdaságfejlesztésnél még útkeresést céloz meg a rendelet a kulturális együttműködés keretében tervezett gazdasági- településmenedzselési programok szervezésével és a gazdasági célokhoz magvalósításához szükséges ismeretterjesztő, ismeretszerző fórumok szervezésével.

10. §

Az önkormányzat az alapszolgáltatásokat erre a célra létrehozott intézmény és a külterületen kialakított közösségi tér által biztosítja. A centrum a művelődési ház. Az önkormányzat biztosítja a humánerőforrást, az intézmény szakmailag önálló, gazdálkodási feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el. Alapító okirattal rendelkezik, tevékenységének dokumentumai a rendeltetésszerű működést biztosítják.

11. §

A közművelődéssel kapcsolatos feladat-és hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja, ellátja a törvényes működéssel és a szakmai ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat.

12. §

Az intézmény széles körű partnerkapcsolattal rendelkezik, a felsorolás az együttes munkában résztvevők tevékenységét ismeri el.

13. §

Az intézmény önálló költségvetéssel rendelkezik. A rendelkezésre álló források biztosítják a működés zavartalanságát és a szakmai színvonal igényes megtartását.

14. §

A rendelet hatálybalépéséről tartalmaz rendelkezést és egyben utal a korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére.