Orgovány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Orgovány Nagyközség Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 12
Orgovány Nagyközség Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Orgovány Nagyközség Önkormányzata a bevezetőben felsorolt jogszabályi részek alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXC. törvény 24. § (3) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdésében foglaltakra - eleget tesz rendelet alkotási kötelezettségének.
1. §
Meghatározza a költségvetés szervi hatályát, ami maga az önkormányzat, továbbá az általa alapított és fenntartott költségvetési szervek.
2. §
A rendelet bemutatja Orgovány Önkormányzata (település összesen) költségvetésének főösszegét, ezen belül kiemelve a bevételi és kiadási főösszegeket. A kiadásoknál bemutatásra kerülnek a működési, a finanszírozási és fenntartási kiadások. A kiadásoknál elhatárolásra kerülnek a kötelező és az önként vállalt feladatokkal kapcsolatos költségek.
3. §.
Az önkormányzat 2022. évi bevételét határozza meg 693 728 926 Ft összegben, amit a 2. számú melléklet részletez jogcímenként.
4. §
Bemutatja az Önkormányzat 2022. évi kiadásainak - a 2. §-ban meghatározott főösszegek – részletezését kiemelt előirányzati bontásban. A felhalmozási kiadások részletezésére a 6. számú melléklet szolgál.
5. §
(1) A költségvetés bevételi és kiadási főösszege egymással megegyező. A költségvetési tartalék a főösszeg 4,7%-a.
(2) A végrehajtás során keletkező többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlásához szükséges finanszírozás és az előirányzatok módosítása a Képviselő-testület hatáskörében marad.
6. §
Egy uniós projekt kivitelezése van folyamatban. TOP-1.1.1-BK1-2020-00026. Meglévő iparterület elérhetőségének fejlesztése Orgoványon 144 699 375 Ft összegben. A támogatás összege 2021-ben befolyt, a kivitelezés 2022. évben valósul meg, melyet a költségvetés tartalmaz.
7. §
Adósságot keletkeztető jogügylettel az Önkormányzat nem számol a 2022-as évben.
8. §
(1) rendelet az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait részletezi a kiemelt előirányzatok vonatkozásában. A központi támogatások az Önkormányzat költségvetésében jelennek meg és innen finanszírozás útján került az intézményekhez.
(2) A felhalmozási kiadások 4 986 410 Ft kivételével az Önkormányzatnál jelennek meg. A működési kiadások vonatkozásában elhatárolásra kerültek a kötelező és az önként vállalt feladatok kiadásai.
(3) A kiadások részletezését a 4. számú melléklet tartalmazza.
9. §
A rendelet a polgármesteri hivatal bevételi és kiadási előirányzatait tartalmazza. A hivatal önfenntartó, a finanszírozás összege megegyezik a központi költségvetési támogatás összegével.
10. §
A rendelet az Orgoványi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde bevételi és kiadási előirányzatait és annak részletezését mutatja be.
11. §
A rendelet az Orgoványi Művelődési Ház bevételi és kiadási előirányzatait részletezi.
12. §
(1) A rendelet 2022. január 1-jétől történő alkalmazásának kimondása.
(2) A Képviselő-testület jogszabályi rendelkezés alapján az intézményvezetőket felhatalmazta a költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok módosításának és átcsoportosításának jogosítványával.
13. §
A rendelet hatálybalépésének kimondása.