Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendelet bevezetőjében felsorolt jogszabályhelyek alapján jogosult a feladatkörével összefüggő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére; kitüntető címet, díjat, oklevelet, plakettet vagy más elismerést alapíthat és adományozhat, amennyiben annak feltételeit rendeletben szabályozta. Jelen esetben a Képviselő-testület eleget tett rendeletalkotási kötelezettségének.
1. §
A rendelkezés meghatározza a rendelet célját: a településen élő vagy működő, kiemelkedő munkásságú személyek, szervezetek elismerése.
2. §
A rendelkezés meghatározza a rendelet hatályát, amely Orgovány településre vonatkozik
3. §
A rendelkezés felsorolja azokat a címeket, kitüntetéseket és elismeréseket, amelyeket a Képviselő-testület létrehoz és a jövőben adományozni kíván. Ezek a következők: Orgovány Nagyközség Díszpolgára cím, Orgovány Nagyközségért kitüntetés, Dr. Tóth Zoltán Életmű-díj és az Év Vállalkozója vagy Év Vállalkozása elismerés.
A rendelet 4-9. §-a, tartalmazza az általános eljárási szabályokat, az alábbiak szerint:
4. §
A rendelkezés a javaslattételre vonatkozó szabályokat részletezi (ki tehet javaslatot, a javaslatot erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, indoklás kötelező, a benyújtás helye, határideje).
5. §
A rendelkezés a döntéshozatal szabályait részletezi (a polgármester terjeszti elő a javaslatokat döntésre, a javaslatokról a Képviselő-testület minősített többséggel hozza meg döntését, amelyet határozati formában rögzít).
6. §
A rendelkezés az átadással kapcsolatos szabályokat részletezi (átadás helye, időpontja, átadó személye, különös rendelkezések).
7. §
Ez a szakasz a felmerülő költségek viseléséről szól és az előkészítéssel, döntéshozatallal, átadással és nyilvántartással kapcsolatos feladatokat részletezi.
8. §
Ez a rendelkezés a kitüntetések visszavonására, illetve az arról történő lemondásra ad lehetőséget. Amennyiben a kitüntetett arra méltatlanná válik, a Képviselő-testület a címet, kitüntetést, elismerést visszavonhatja a jogosulttól és az azzal járó tárgyi ajándékot, pénzjuttatást vissza kell szolgáltatni. Ugyanilyen feltételekkel a jogosult is lemondhat a kitüntetésről.
9. §
Ez a szakasz a címek, kitüntetések és elismerések nyilvántartásáról és közzétételéről szóló rendelkezéseket tartalmaz.
10-13. §
A 10-13. §-ok az egyes címekre, kitüntetésekre, elismerésekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazzák:
az elismerés megnevezését, fajtáját,
az elismerésben részesíthetők körének meghatározását,
az évente adományozható elismerések számát fajtánként,
az elismerés adományozásának feltételeit és rendjét,
az elismerés pontos leírását.
14-15. §
A hatályát vesztő és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.