Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
A bevezető rész a helyi önkormányzatok jogalkotói hatáskörét megalapozó jogszabályokat nevesíti: az Alaptörvényt, az önkormányzati törvényt és a szociális törvényt.
1. §
A rendelet megalkotásának célja, hogy rögzítse a helyi önkormányzat számára központi forrásból biztosított szociális célú tüzelőanyag támogatás igénybevételének települési feltételeit.
2. §
A rendelet személyi és területi hatálya kerül meghatározásra. Mivel a támogatás célzottan a településre vonatkozik és a támogatási keret viszonylag alacsony értékű, ezért a rendelet hatálya csak az orgoványi bejelentett lakóhellyel rendelkező, a településen életvitelszerűen lakó magyar állampolgárokra terjed ki.
3. §
A támogatás további feltételei kerülnek meghatározásra: a szabályozás egyrészt az elbírálásnál előnyt biztosít azon személyek számára, akik leginkább rászorulnak a támogatásra jövedelmi viszonyaik, hátrányos helyzetük, koruk és egészségügyi állapotuk miatt¸ másrészt a tiltó rendelkezések folytán megakadályozza a támogatás jogtalan igénybevételét és a támogatással való visszaélést.
4. §
A támogatás formáját és az adható támogatási mennyiséget határozza meg. A támogatási forma a Belügyminisztériummal kötött támogatói okirat alapján kötött, az adható támogatás pedig a készletek korlátozottságára figyelemmel került kialakításra (kb. 60-80 háztartás részére elegendő).
5. §
A támogatás felhasználásának eljárási szabályait állapítja meg, konkrétan a kérelmek benyújtásának határidejét, helyét, az elbírálás szabályait, a hatáskör gyakorlóját és az eljárásban használatos nyomtatványokat. A szabályozás során alapvető szempont a gyors döntéshozatal, a készletek végessége miatt a kérelmek sorrendisége és a kevés adminisztráció, hogy a jogosultak mielőbb a támogatáshoz jussanak. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a támogatás felhasználása és dokumentálása szabályosan, a központi előírásoknak megfelelően történjen.
6. §
A támogatás forrásait jelöli meg, azaz a Belügyminisztérium által biztosított központi támogatást, illetve az önkormányzati önrészt (szállítási és rakodási költségek).
7. §
A záró rendelkezés a rendelet hatályba lépését és hatályon kívül helyezését rögzíti.