Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályokról szóló 12/2018.(XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a helyi építési szabályokról szóló 12/2018.(XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–4. melléklethez
Végső előterjesztői indoklás
A bevezető rész a helyi önkormányzatok jogalkotói hatáskörét megalapozó jogszabályokat nevesíti: az Alaptörvényt, az Önkormányzati törvényt és az ágazati jogszabályokat.
1. §
A Rendelet eddig két melléklettel és két függelékkel rendelkezett. Mivel a jogalkotásról szóló jogszabályi előírások alapján csak a melléklet része a jogszabálynak, ezért a függelékek tartalmát mellékletben kell rögzíteni A mellékletek a módosításokat tartalmazó dokumentációk.
2. §
A Rendelet rögzíti, hogy az általános érvényű jogszabályok előírásai mellett a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet előírásait is figyelembe kell venni.
A Rendelet általános előírásai kiegészülnek a magánút céljára szolgáló telek-alakítás, illetve a közterület-szabályozás végrehajtása érdekében történő telekalakítás szabályaival.
3. §
A Rendeletben meghatározott építési övezetek (majorsági építési övezet, településgazdasági építési övezet) egy új elemmel, az általános építési övezettel egészülnek ki.
4. §
A Rendelet a már meglévő Gip-2 jelű településgazdasági építési övezet mellett bevezeti a Gip-3 jelű általános építési övezetet és rögzíti az azzal kapcsolatos szabályokat.
5. §
A szerepkörük alapján besorolt területi övezeteket kiegészíti a (KÖ-gy) gyalogút területi övezettel és meghatározza annak elhelyezkedését a szabályozási terven.
6. §
A Rendelet a MáV természetvédelmi övezetben elhelyezhető építmények felsorolását (vízügyi és természetvédelmi kezeléshez és kutatáshoz kötődő és a tájkaraktert megtartó építmények) kiegészíti az ökoturisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó építményekkel.
7. §
Felsorolja a mellékleteket, amelyekkel a Rendelet kiegészül.
8. §
A Rendelet korábbi függelékeinek hatályvesztését deklarálja (lásd. 1. és 6 §-ok).
9. §
A rendelet hatályba lépésének időpontját rögzíti.