Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz
Végső előterjesztői indoklás
A bevezető rész a helyi önkormányzatok jogalkotói hatáskörét megalapozó jogszabályokat nevesíti: az Alaptörvényt, az Önkormányzati törvényt és a Kulturális törvényt.
1. §
A rendelet célja – a település lakosságának kulturális szükségleteinek figyelembevételével – az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körének, a közművelődési feladatellátás formájának, módjának és mértékének meghatározása.
2. §
A rendelet területi, szervezeti és személyi hatályát rögzíti.
3. §
A helyi közművelődési alapelveket rögzíti: a szolgáltatások mindenki számára igénybevehetők, az önkormányzat a közművelődéshez a jogszabályban előírt szervezeti, személyi, tárgyi és szakmai feltételeket biztosítja, az emberi kapcsolatok kialakításának elősegítése a kultúrán keresztül, az élethosszig tartó tanulás elősegítése, a kulturális hagyományok őrzése és bemutatása, valamint a semlegesség a feladatellátás során.
4. §
A rendeletben meghatározásra kerül, hogy az önkormányzat milyen szervezeti keretek között látja el közművelődési feladatait (intézményt tart fenn, közösségi színtereket üzemeltet, együttműködési megállapodást köt).
5. §
Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre vonatkozó előírásokat rögzíti.
6. §
A közösségi színterekre vonatkozó előírásokat rögzíti. A közösségi színterek működtetését a közművelődési intézmény feladataként aposztrofálja.
7. §
Az önkormányzat közművelődési feladatait sorolja fel. A Kulturális törvény 76. §-a szerint kötelező feladat minden települési önkormányzat számára a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.
Emellett a közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további alapszolgáltatást kötelezően meg kell szervezni, illetve, ha az önkormányzat művelődési házat tart fenn, akkor legalább három közművelődési alapszolgáltatást kell biztosítania. Önkormányzatunk a kulturális alapú gazdaságfejlesztés kivételével minden alapszolgáltatást biztosít a település lakosai számára.
8. §
A bérleti díjak és térítési díjak felülvizsgálata kapcsán már régóta felmerült igény az egységes rendeleti szabályozás kialakítása, ezért a rendeletnek ezen szakasza rögzíti a művelődési ház és a közösségi színterek bérbevételének lehetőségét, illetve annak feltételeit. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy ez a lehetőség csak korlátozottan, a szabad kapacitás mértékéig áll rendelkezésre.
9. §
A feladatellátás során együttműködő szervezeteket sorolja fel.
10. §
A rendelet rögzíti a feladatellátás finanszírozásának forrásait: a központi költségvetésből származó támogatásokat, a saját bevételeket és a pályázati úton kapott támogatásokat.
11. §
A rendelet hatályba lépésének időpontját rögzíti, illetve a jelenleg hatályban lévő rendelet hatályvesztését írja elő.