Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015.(VIII.31.) önkormányzati rendelete

a városi címerről, városi zászlóról és a város nevének használatáról

Hatályos: 2015. 08. 31

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testület

26/2015. (VIII.31.) rendelete

a városi címerről, városi zászlóról és a város nevének használatáról


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a város címeréről, városi zászlóról és a város nevének használatáról eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


I. fejezet

A városi címer


1. § (A címer leírása)

Ovális kék címerpajzs, talpán zöld mezővel vágva, a zöld mezőn boltíves ezüst városkapu piros tetővel, a boltív alatt fekete mezőben kezében földre szegzett kopjával őrt álló kun vitéz. Arany csizmában, piros nadrágban, kék színű rövid kabátban, arany zsinórozással és övvel, fején fekete szegélyes visszahajló csúcsú piros süveggel. A címerhez tartozik a fölé helyezett ötcsúcsú aranykorona és kiegészíti a színében mintázott arany címerkendő barokk inda és levélmotívumokkal.


2. § (A címer használata)

(1) A város címerét – a rendeletben meghatározott módon – kizárólag díszítő és utaló jelképként lehet használni, államigazgatási tevékenység során nem alkalmazható.

(2) A város címere használható

a) a képviselő-testületi ülés meghívóin,

b) a képviselő-testület, és a képviselő-testületi bizottságok felhívásain, programjaink tervein, a nem önkormányzati szervekkel kötött megállapodásokon és szerződéseken,

c) a Képviselőtestület bizottságai, továbbá az önkormányzat tisztségviselői által az önkormányzat megbízásaiból eredő tevékenységük során használt levélpapíron,

d) az önkormányzat által alapított díszokleveleken, kiadott emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken,

e) városi ünnepségek, rendezvények szervezése, lebonyolítása során,

f) a város nemzetközi kapcsolatai során, és az idegenforgalmi propagandában,

g) a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városra utaló

emléktárgyakon.

(3) A város címere díszítő és utaló jelképként csak a polgármester külön engedélyével alkalmazható:

a) a város intézményei, üzemei által kiadott és a várossal, vagy az intézmény, üzem történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon,

b) a város jelentősebb kulturális intézményeinek és sportszervezeteinek emléklapjain, jelvényein, érmein,

c) a várossal összefüggő kiállításokon,

d) a városra utaló emlék és ajándéktárgyakon,

e) jelvényként,

f) mindennemű kereskedelemben forgalomba hozott árukon.

4) A város címere Magyarország címerét nem helyettesítheti. Az állami és városi címer együttes használata esetén az állami címer számára elsőbbséget kell biztosítani.

5) A címert védjegyként sem önkormányzati, sem más szervek nem használhatják.



3. § (A címerhasználat módja)

(1) A város címerét kizárólag a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által elfogadott hiteles alakban a címerábrák hűségének, méret arányainak és színeinek megtartása mellett szabad ábrázolni.

(2) Esetenként a város címere kizárólag az előállításhoz használt anyag színében (fém, bőr, fa, stb.), nyomdai előállítás esetén fekete-fehér színben is felhasználható.

(3) A város címerét csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(4) A városi önkormányzat – a 3§ (2) bekezdésben meghatározott módon – a város címerét ábrázoló vésetet, pecsétnyomó viasz lenyomatát, vagy mélynyomású bélyegző lenyomatát alkalmazhatja.


4. § (A címerhasználat engedélyezése)

(1) A címer a városra utaló jelképként a jelen önkormányzati rendelet 2. §. (2) bekezdésében felsorolt esetekben külön engedély nélkül használható.

(2) A város címerének jelen önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdésében felsorolt esetekben történő felhasználása, illetőleg forgalomba hozatal céljából való előállítása a Polgármester engedélyéhez kötött.

(3) A Polgármester a címer használatára, előállítására vonatkozó engedélyében a jelen rendeletben foglaltakon túlmenően külön előírásokat is megszabhat.

(4) Az engedély határozott időre vagy visszavonásig szólhat. Az engedély kiadásának idejéről a Polgármester által kiadott engedélyben határozni kell.

(5) A 2. § (3) bekezdésben történő engedélyezéskor a címer használatáért az engedélyes díjat köteles fizetni, melynek összegét a Polgármester a Gazdasági Bizottsággal egyetértésben határozza meg.

(6) A városi címer használatára vagy előállítására nem adható engedély, ha a használat vagy a forgalomba hozatal módja, körülményei a várost vagy lakosságának erkölcsi érzületét, jó hírnevét sértheti.

(7) A Polgármester a címer használatára vonatkozó engedélyt visszavonja, amennyiben az e-rendeletben vagy az engedélyben megszabottakat az engedélyezett megszegi.

(8) Az engedély visszavonásával kapcsolatos határozat ellen Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett fellebbezésnek van helye.

(9) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni.

(10) Az engedélyes köteles a sorozatgyártás megkezdésekor 1 db mintapéldányt a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatalban letétbe helyezni.


5. § (Címerhasználat iránti kérelem)

(1) A városi címer használatának engedélye iránti kérelmeket a Polgármesternek címezve kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét,

b) a címer felhasználásának, illetve előállításának célját és indoklását,

c) az előállítás esetén az előállítandó mennyiséget,

d) a forgalomba hozatal, a terjesztés módját,

e) a kereskedelmi forgalom esetén az alkalmazni kívánt egységárat,

f) a címer használatának időtartamát,

d) a kérelmező szervnél a címer felhasználásáért felelős személy nevét és beosztását.

(3) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített tárgy mintáját és annak egy fényképes másolatát.

(4) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes szerv megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) a terjesztés és forgalomba hozatal esetén az egységárat,

e) a felhasználással és a gyártási minőséggel kapcsolatos esetleges egyéb előírásokat.


II. fejezet

A városi zászló és a Kiskun Ereklyés Országzászló


6. § (Zászlók leírása)

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az alábbiakban meghatározott zászlókkal rendelkezik, melyeket a Polgármesteri Hivatalban kell megőrizni:

(1) A városi zászló kék-fehér színű, a kék szín meghatározása: Pantone 2985.

a) A nyomott mintás városi zászló leírása: 2,5 x 1 m méretű, a város koronás címerét nyomott mintával tartalmazza.

Darabszám: 6 db.

b) A díszes városi zászló leírása: 2,5 x 1 m méretű, kézi hímzéssel, a város koronás címerét, mint díszítő elemet tartalmazza.

Darabszám: 1 db.

(2) Kiskun Ereklyés Országzászló - nemzeti színű lobogó

a) Az állandó használatra szolgáló Kiskun Ereklyés Országzászló az MSZ 1361-2009. szabvány szerint 1x2 méter méretű, függőleges helyzetű nemzeti színű zászló, mindkét oldalán magyar címerrel szövött, színenként varrott, kétoldali Imola anyagból készülő zászló, alján sárga rojtozattal és mindkét oldalán szövött címerrel.

Darabszám: 1 db.

b) Az ünnepi alkalmakra használandó Kiskun Ereklyés Országzászló az MSZ 1361-2009. szabvány szerinti 1 x 2 méter méretű, függőleges helyzetű nemzeti színű zászló, mindkét oldalán a hímzett magyar címerrel, szatén anyagú, az alján aranyszínű rojtozattal.

Darabszám: 1 db.


7. § (A 6. § (1) bekezdésében meghatározott városi zászló és díszes városi zászló használata)

(1) A Polgármesteri Hivatalnál őrzött eredeti zászlók a Képviselőtestület ülésein, valamint a város életében jelentős, az önkormányzat által vagy részvételével szervezett események alkalmával használhatóak, különösen: a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b) megkülönböztetésül több település részvételével tartott eseményen,

c) a város bel- és külföldi kapcsolatain, emlék- és cserezászlóként,

d) a helyi önkormányzati és nem önkormányzati intézmények közösségének a helyi célok kimagasló teljesítésében végzett jó munkája elismeréseként.

(2) A városi zászló a Polgármesteri Hivatalnál őrzött zászlóval azonos színben, és a méretarányok megtartásával, más anyagból és méretben, Kiskunfélegyháza felirattal is előállítható.




7/A. § (A 6. § (1) bekezdésében meghatározott városi zászló és díszes városi zászló használatának módja)

(1) A városi zászló a Polgármesteri Hivatalnál őrzött zászlóval azonos színben, és a méretarányok megtartásával, más anyagból és méretben, Kiskunfélegyháza felirattal is előállítható.

(2) A zászló előállítására használatára, forgalomba hozatalára és engedélyzésére vonatkozóan a 4. §-ban foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

(3) A városi zászlóból egyet a Polgármesteri Hivatal épületében kell állandó jelleggel elhelyezni.

(4) A városi zászlót a nemzeti zászlóval együtt kell kitűzni. A városi zászló és a nemzeti zászló méretének azonosnak kell lennie.


8. §  (A 6. § (1) bekezdésében meghatározott városi zászló és díszes városi zászló engedélyezése)

(1) A városi zászló, illetve a díszes városi zászló 7 § (1) bekezdésben meghatározottakon túli alkalmazása külön engedélyhez kötött.

(2) A városi zászló és díszes városi zászló7. § (1) bekezdésén túli használata a Polgármester engedélyéhez kötött.

(3) A Polgármester a zászló használatára vonatkozó engedélyt visszavonja, amennyiben az e-rendeletben vagy az engedélyben megszabottakat az engedélyezett megszegi.

(4) A városi zászló használatára vagy előállítására nem adható engedély, ha a használat vagy a forgalomba hozatal módja, körülményei a várost vagy lakosságának erkölcsi érzületét, jó hírnevét sértheti.

(5) A városi zászló valamint a díszes városi zászló kereskedelmi célú előállítása esetén az engedélyes díjat köteles fizetni, melynek összegét a polgármester állapítja meg a Gazdasági Bizottság egyetértésével.

(6) A Polgármester a zászló használatára, előállítására vonatkozó engedélyében a jelen rendeletben foglaltakon túlmenően külön előírásokat is megszabhat.

(7) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni.

(8) Az engedély határozott időre vagy visszavonásig szólhat. Az engedély kiadásának idejéről a Polgármester által kiadott engedélyben határozni kell.


9. §  (A 6. § (1) bekezdésében meghatározott városi zászló és díszes városi zászló használat iránti kérelem)

(1) A városi zászló és díszes városi zászló használatának engedélye iránti kérelmeket a Polgármesternek címezve kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét,

b) a zászló felhasználásának, illetve előállításának célját és indoklását,

c) az előállítás esetén az előállítandó mennyiséget,

d) a forgalomba hozatal, a terjesztés módját,

e) a kereskedelmi forgalom esetén az alkalmazni kívánt egységárat,

f) a zászló használatának időtartamát,

d) a kérelmező szervnél a címer felhasználásáért felelős személy nevét és beosztását.

(3) A zászló használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes szerv megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) az esetleges terjesztés és forgalomba hozatal esetén az egységárat,

e) a felhasználással és a gyártási minőséggel kapcsolatos esetleges egyéb előírásokat.





10. §  (A 6. § (2) bekezdésében meghatározott Kiskun Ereklyés Országzászló használatának és alkalmazásának rendje)

(1) A állandó használatra szolgáló Kiskun Ereklyés Országzászló a Nepomuki Szent János téren felállított új posztamensen helyezkedik el.

(2) A díszes kivitelű Kiskun Ereklyés Országzászló az alábbi időpontokban megrendezésre kerülő nemzeti ünnepeinken, valamint a Városalapítók Napján kerül felvonásra, a Nepomuki Szent János téren elhelyezett zászlórúdon, az alábbi szabályok szerint:

a) Nemzeti ünnepeink alkalmából - március 15., augusztus 20., október 23. – és a Városalapítók Napján – május 24. – megrendezésre kerülő többnapos ünnepségsorozatot megelőző napon du. 17 00 órakor történik a Kiskun Ereklyés Országzászló felvonása a Nepomuki Szent János téren felállított 6 m magas, fából készült, nyers színűre festett, külső zsinórvezetésű zászlórúdra, és az ünnepségsorozatot követő első munkanapon 9 00 órakor pedig levonásra kerül onnan.

b) A Kiskun Ereklyés Országzászló fel- illetőleg levonását négy egyenruhába öltözött polgárőr végzi a félegyházi szignál hangjára.


III. fejezet

Kiskunfélegyháza város és városrészei elnevezésének használata


11. § (A város és városrészek nevének használata)

(1) A gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, kulturális, oktatási intézmények, szervezetek, jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, fesztiválok, kulturális, szórakoztató-, sport és egyéb rendezvények az elnevezésükben a Kiskunfélegyháza Város és városrészeinek nevét kizárólag Kiskunfélegyháza Város Polgármesterének engedélyével vehetik fel. Az elnevezés felvételének számít továbbá a név látszólagosan eltérő, de hangzásban egyező alakjának valamint az elnevezés toldalékos, rövidített, idegen nyelvű vagy bármely nyelvtani alakban történő felvétele.

(2) A 11. § (1) bekezdésben foglalt rendelkezést kell alkalmazni, ha a gazdasági, társadalmi, tudományos, egészségügyi, kulturális, oktatási intézmények, szervezetek, jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, fesztiválok, kulturális, szórakoztató-, sport és egyéb rendezvények az elnevezésükben a „Félegyháza”, továbbá a név látszólagosan eltérő, de hangzásban egyező alakjának valamint az elnevezés toldalékos, rövidített, idegen nyelvű vagy bármely nyelvtani alakban történő felvétele.

(3) Nem engedélyköteles a névhasználat

a) mely jogszabályon alapul;

b) egyházi jogi személyek részére;

c) olyan gazdasági társaságok, intézmények, egyéb szervezetek számára, amelyet Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata alapított.


12. §  (Névhasználat engedélyezése)


(1) A névhasználat a 11. § (3) bekezdésben felsorolt eseteken kívül engedélyköteles.

(2) A névhasználat csak akkor engedélyezhető, ha a kérelmező személy lakó- vagy tartózkodási helye, székhelye, telephelye, vagy fióktelepe Kiskunfélegyháza Önkormányzat közigazgatási területén található.

(3) Az engedély határozott időre vagy visszavonásig szól.

(4) A Polgármester a név használatára vonatkozó engedélyt visszavonja, amennyiben a rendeletben vagy az engedélyben megszabottakat az engedélyezett megszegi, vagy az engedély kiadásához szükséges feltételek az engedélyezettnél már nem állnak fenn.

(5) Nem adható engedély ha a névhasználat módja vagy körülménye a város önkormányzatának, polgármesteri hivatalának, város intézményeinek vagy a város lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti.

(6) A 11. § (1) és (2) bekezdésben meghatározott név használatát meg kell vonni attól, az e rendelet hatálybalépését megelőzően használóktól, kinek a kérelmét az (5) bekezdésben foglaltak miatt el kellene utasítani.

(7) A Polgármesternek a névhasználati engedéllyel kapcsolatos határozata ellen benyújtott fellebbezés tárgyában a képviselő-testület határozattal dönt.


13. §  (Névhasználat iránti kérelem)


(1) A város valamint a városrészek névhasználatának engedélye iránti kérelmeket a Polgármesternek címezve kell benyújtani, mely kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét,

b) az elnevezések felhasználásának célját és módját és indoklását,

c) a kérelmező tevékenységi körét,

d) az elnevezés használatának időtartamát.

(2) A név felvételére, illetve használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes szerv megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) a felhasználással kapcsolatos esetleges egyéb előírásokat.


V. Fejezet

Záró rendelkezések


14. §  (Elektronikus használat)

A szabályozás az elektronikus címer-, zászló-, és névhasználatra is vonatkozik.


15. §

Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testület 24/2004. (IV. 30) rendelete a városi címerről és a városi zászlóról.


Kiskunfélegyháza, 2015. augusztus 27.





             Csányi József                                                                          Dr. Faragó Zsolt

             polgármester                                                                                   jegyző


A rendelet kihirdetve.

Kiskunfélegyháza, 2015. augusztus 31.





                                                                                                             Dr. Faragó Zsolt

                                                                                                                      jegyző