Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2018.(XII.17.) önkormányzati rendelete

a rezidens támogatásról

Hatályos: 2024. 03. 29

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2018.(XII.17.) önkormányzati rendelete

a rezidens támogatásról

2024.03.29.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata rezidens támogatást vezet be az egészségügyi felsőfokú szakirányú továbbképzésben részt vevő szakorvosjelöltek számára, Kiskunfélegyháza város egészségügyi ellátása utánpótlásának biztosítása céljából.

2. A rezidens támogatásra való jogosultság feltételei, a támogatás mértéke

2. § Rezidens támogatásra pályázhat az a személy, aki hazai felsőoktatási intézmény által kiállított vagy honosított, vagy a külön jogszabály szerint elismert általános orvosi oklevéllel rendelkezik, és egészségügyi felsőfokú szakképzési rendszer keretében olyan szakképzésben veszt részt, amely képzettség megszerzése elősegítheti Kiskunfélegyháza város egészségügyi alapellátását vagy szakellátását, és vállalja támogatási szerződés kötését.

3. § A pályázónak vállalnia kell, hogy a szakorvosi képzettségének megszerzését követően, de legfeljebb 1 éven belül a támogatás folyósítás időtartamának megfelelő ideig Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának egészségügyi alapellátásában vagy a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi telephelyén teljes munkaidejű foglalkoztatás keretében a szakképzettségének megfelelő szakorvosi tevékenységet végez.

4. § (1) A támogatás legfeljebb az adott szakképzés jogszabályban meghatározott képzési időtartamára pályázható meg.

(2) A rezidens támogatás a szakképzés időtartama alatt, havonta kerül folyósításra a 7. § (1) bekezdés szerint.

5. § (1)1 A támogatás évente legfeljebb 1 rezidens számára állapítható meg.

(2)2 A rezidens támogatás mértéke havi nettó 100.000 Ft.

3. A rezidens támogatás igénylése, a pályázatok elbírálása

6. § (1)3 A támogatás iránti pályázat benyújtására a pályázati felhívást a Művelődési és Szociális Bizottság minden év augusztus 31. napjáig teszi közzé.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a rendeletben meghatározottak szerint:

a) a pályázat benyújtásának határidejét és módját, a határidő elmulasztásának jogkövetkezményét,

b) a támogatás havi összegét,

c) a pályázatok elbírálásának határidejét és rendjét,

d) a támogatással járó lényeges kötelezettségeket, valamint azok megszegéséhez fűződő jogkövetkezményeket.

(3) A pályázati kiírást közzé kell tenni Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat hirdetőtábláján és hivatalos honlapján, valamint a Félegyházi Közlönyben.

(4)4 A pályázat benyújtásának határideje minden év szeptember 30. napot követő munkanap. A pályázat benyújtásának határideje jogvesztő, a leteltét követően érkező pályázatok elfogadására, a késedelem igazolására, vagy méltányossági eljárás lefolytatására nincs mód.

(5) A pályázatot az 1. melléklet szerinti Pályázati adatlapon kell benyújtani.

(6) A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:

a) hiánytalanul kitöltött és aláírt Pályázati adatlap,

b) általános orvosi diploma másolata

c) közalkalmazotti jogviszony igazolás,

d) felsőoktatási intézménnyel megkötött szakképzési megállapodás másolata.

(7)5 A benyújtott érvényes pályázatokról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Művelődési és Szociális Bizottság minden év október 30. napjáig dönt. A pályázatok elbírálásánál Kiskunfélegyháza lakóhellyel rendelkező pályázót előnyben részesítheti a Bizottság. A döntésről a pályázókat értesíteni kell.

(8) Érvénytelen a benyújtott pályázat, ha:

a) nem az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon került benyújtásra,

b) a pályázó a pályázathoz nem csatolta a (6) bek. a)-d) pontok szerinti dokumentumot, vagy

c) a pályázat a benyújtási határidőt követően került benyújtásra.

(9) A döntést követő 30 napon belül az önkormányzat a nyertes pályázóval támogatási szerződést köt.

(10) A támogatási szerződés tartalmi elemei:

a) a rezidens támogatás keretén belül biztosított pénzbeli juttatás összegét és a folyósítás időtartamát,

b) a szakorvosjelölti képzéshez kapcsolódó közalkalmazotti jogviszony, a felsőoktatási intézménnyel megkötött szakképzési megállapodás vagy a szakorvosjelölti tanulmányok megszüntetése esetén a támogatott bejelentési kötelezettsége, és a jogkövetkezmények,

c) nem teljesített szakképzettség esetén a támogatott bejelentési kötelezettsége, és a jogkövetkezmények,

d) a tervezett szakképzettség megnevezése, megszerzésének várható időpontja,

e) szerződésszegés esetén a támogatottat terhelő a visszafizetési kötelezettség esetei és annak vállalása.

(11) Az okot adó körülmény tudomásra jutását követően haladéktalanul intézkedni kell a támogatás folyósításának felfüggesztése, megszüntetése, illetve a jogtalanul felvett támogatás visszafizetése iránt.

4. A támogatás folyósítása

7. § (1) A rezidens támogatás a döntést követő hónap 1. napjától a rezidens képzés időtartama alatt, a támogatási szerződésben meghatározott határidőig folyósítható, a pénzbeli juttatás összege havonta utólag a tárgyhót követő hónap 15. napjáig kerül átutalásra.

(2) A támogatás folyósításának ideje alatt a támogatott rezidens köteles a támogatási szerződést, valamint a támogatásra való jogosultságot érintő változást 8 napon belül az Önkormányzatnak bejelenteni, illetve az Önkormányzat írásbeli felszólítására - annak kézhezvételétől számított 15 napon belül - az a szakorvosjelölt képzéshez kacsolódó közalkalmazotti jogviszonyának, illetve felsőoktatási intézménnyel megkötött szakképzési megállapodásának fennállását igazolni.

(3) A rezidens támogatás fedezete a költségvetési rendeletben a tárgy évi rezidens támogatás vonatkozásában külön soron, a következő éveket terhelő rezidens támogatás kötelezettségvállalásként kerül biztosításra.

5. A támogatásban részesülő személy kötelezettsége

8. § (1) A támogatásban részesülő rezidens köteles az adott szakképesítés képzési követelményeit meghatározó 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet 2. számú mellékletében előírt képzési időn belül a szakképesítést megszerezni.

(2) A rezidens támogatásban részesült személy köteles a szakorvosi képesítés megszerzését követő 30 napon belül a szakképzettséget eredeti okmánnyal igazolni.

(3) A rezidens támogatásban részesült személy köteles a szakképesítés megszerzését követően, de legfeljebb 1 éven belül Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának egészségügyi alapellátásában vagy a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi telephelyén teljes munkaidejű foglalkoztatás keretében a szakképesítésének megfelelő szakorvosi tevékenységet végezni.

(4) A (3) bekezdés szerinti munkavégzési helyről Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata - szükség esetén a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephelyének közreműködésével - írásban értesíti a támogatásban részesült személyt, aki köteles azt haladéktalanul elfogadni.

(5) A rezidens támogatásban részesült személy köteles a (3) bekezdés szerinti munkavégzésre irányuló jogviszonyát a támogatás folyósításával megegyező időtartamban fenntartani.

(6) A rezidens támogatásban részesült személy köteles az önkormányzattal együttműködni, a pályázati eljárás során kezelt adataiban, valamint a támogatási szerződésben rögzítettekben bekövetkezett változást a változástól számított 30 napon belül írásban bejelenteni.

6. A rezidens támogatás megszüntetése és visszafizetése

9. § (1) A visszafizetési kötelezettség a rezidens számára folyósított támogatás összegére terjed ki, amely után a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. § rendelkezése szerinti kamatot köteles fizetni. A rezidens támogatásban részesülő személyt visszafizetési kötelezettség terheli ha:

a) a 8. § (1) bekezdésben meghatározott képzési időtartamon belül nem szerzi meg a szakirányú szakképesítést,

b) a 6. § (10) bekezdés a)–d) pontjában foglalt tájékoztatási és igazolási kötelezettségének nem tesz eleget,

c) a pályázati eljárás során valótlan adatot közölt vagy az önkormányzatot bármilyen módon megtévesztette,

d) a támogatási szerződés megszüntetését bármely okból kéri,

e) a 8. § (2)-(5) bekezdés szerinti bármely kötelezettségének nem tesz eleget, vagy

f) a rezidens támogatásban részesülő a 7. § (2) bekezdésében meghatározott jogviszonyát, a meghatározott határidőn belül nem igazolja és mulasztását az Önkormányzat igazolásra történő felszólításának kézhezvételétől számított 15 napon belül sem pótolja.

(2) A rezidens támogatás megszüntetéséről, a visszafizetés elrendeléséről a Művelődési és Szociális Bizottság dönt.

(3) A rezidens támogatást - az (1) bek. szerinti kamattal növelten - egy összegben, az elrendeléstől számított 30 napon belül kell visszafizetni.

(4) A Művelődési és Szociális Bizottság kérelemre, méltányosságból a visszafizetésre legfeljebb 36 havi részletfizetést engedélyezhet, különösen, ha a visszafizetés a támogatott személyt vagy a vele egy háztartásban elő eltartottak megélhetését veszélyezteti.

7. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

1. melléklet a 36/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZATI ADATLAP

rezidens támogatás igénybe vételéhez

I. PÁLYÁZÓ SZEMÉLYES ADATAI

Név

Születési név

Születési hely, idő

Anyja neve

Lakóhelye

Adóazonosító jele

Társadalombiztosítási azonosító jele
(TAJ szám)

Bankszámla száma

elérhetőségei (email, telefon)

II. PÁLYÁZÓ SZAKKÉPZÉSRE ÉS FOGLALKOZTATÓJÁRA VONATKOZÓ ADATAI:

Általános orvosi diploma száma és kelte

Szakképzés megnevezése

Szakképzési rendszerbe lépés kezdő
időpontja

Szakképzési idő jogszabály szerinti záró
időpontja

Szakképzést koordináló felsőoktatási
intézmény

Szakképzéshez kapcsolódó
foglalkoztató/egészségügyi szolgáltató
megnevezése

Szakképzéshez kapcsolódó
közalkalmazotti jogviszony kezdő
időpontja

Nyilatkozat

Alulírott nyilatkozom, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a rezidens támogatásról szóló …/2018. (…) önkormányzati rendeletét megismertem és a rendelet 8. §-ában szabályozott, a rezidens támogatásban részesülő személy kötelezettségeit vállalom, támogatásom esetén támogatási szerződést kötök az önkormányzattal.
Vállalom, hogy szakorvosi képesítésem megszerzését követő 1 éven belül a támogatás folyósítás időtartamával megegyező ideig Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának egészségügyi alapellátásában vagy a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi telephelyén, mint egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidejű foglalkoztatás keretében a szakképesítésemnek megfelelő szakorvosi tevékenységet végzek.
Hozzájárulok, hogy a pályázatban foglalt adataimat Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Művelődési és Szociális Bizottsága, valamint a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal a pályázat elbírálása, a támogatási szerződés megkötése, a támogatás folyósítása, annak felfüggesztése, megszüntetése, a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizettetése, a méltányosság elbírálása, a támogatásra való jogosultság ellenőrzése érdekében kezelje, ellenőrizze, nyilvántartsa és tárolja.
Nyilatkozom továbbá, hogy a pályázatomat a Művelődési és Szociális Bizottság nyílt/zárt* (megfelelő rész aláhúzandó) ülésen tárgyalja.
Kelt: ______________________________
____________________________
pályázó aláírása
A pályázati adatlaphoz mellékelni kell:
- általános orvosi diploma másolata
- munkáltatói igazolás a szakképzéshez kapcsolódó közalkalmazotti jogviszonyról
- a felsőoktatási intézménnyel kötött szakképzési megállapodás
1

Az 5. § (1) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 6. § (4) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 6. § (7) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § e) pontja szerint módosított szöveg.