Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (IX.30.) önkormányzati rendelete

az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról

Hatályos: 2008. 10. 01- 2016. 08. 30

Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (IX.30.) önkormányzati rendelete

az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról

2008.10.01.

Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 57. § (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva, továbbá az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII.13.) FVM rendeletben kapott felhatalmazás alapján Kunszállás Község közigazgatási területére vonatkozóan az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kunszállás Község közigazgatási területén található, az épített örökség fogalomkörébe tartozó javakra, valamint az ezekkel kapcsolatos minden tevékenységre, személyekre és szervezetre, kivéve az országos védelem alatt álló javakat.

2. § Az épített örökség helyi védelme érdekében a településfejlesztéssel és rendezéssel kapcsolatos döntéseknek összhangban kell lennie e rendelettel.

3. § Az épített örökség helyi védelem alatt álló elemei Kunszállás Község kulturális örökségét képezik. Tilos ezek veszélyeztetése, rongálása és megsemmisítése.

4. § Az épített örökség helyi védelmének összehangolását és irányítását Kunszállás Község Polgármesteri Hivatala (továbbiakban Polgármesteri Hivatal) látja el.

5. § Az épített örökség helyi védelmének feladata:

a) az épített értékek felkutatása, védetté nyilvánítása, dokumentálása, nyilvántartása.

b) a védett építmények fenntartásának, helyreállításának szabályozása, illetve méltó hasznosításuknak elősegítése

c) védett területek fenntartása és az értékvédelmet szolgáló kezelés összhangjának megteremtése.

Védetté nyilvánítás

6. § (1) A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, illetve állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

(2) A jegyzőnél benyújtható kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

- a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, leírását, ismertetését,
- a védelem rövid indokolását,
- a védendő érték (pl.: épület, vagy építmény) helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület ill. telekrész megjelölését, tulajdonos, használó),
- a védendő érték felmérési terveit, korábbi építési fázisainak fellelhető archív dokumentumait (ezen anyagokat a jegyző is elkészíttetheti, ha a többi anyag alátámasztja a kezdeményezés megalapozottságát)
- a védendő terület esetében, annak pontos körülhatárolását tartalmazó adatokat,
- a védendő érték fényképét,
- valamint a kezdeményező nevét, és címét.
(2) A helyi épített örökségeket a Képviselő-testület rendeletben nyilvánítja védetté.
(3) A helyi védettség kimondásáról, megszüntetéséről értesíteni kell
a) A védetté nyilvánítás kezdeményezőjét,
b) az ingatlan tulajdonosát,
c) az érintett területek, utak, közművek fenntartóit,
d) az illetékes építésügyi, természetvédelmi hatóságot,
e) az illetékes földhivatalt,
f) épített érték esetén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, természeti érték esetén az illetékes természetvédelmi igazgatóságot,
g) illetve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalát.
(4) A védett építményt, illetve területet a Polgármesteri Hivatal „Helyi védettségű épület”, illetve „Helyi védettségű terület” feliratú, a község címerét ábrázoló táblával jelöli meg .

7. § (1) A védettség megszűnik ha:

a) a védelem tárgya természeti katasztrófa során megsemmisült

b) a védett érték helyreállíthatatlanul elveszett

(2) A védettség megszüntetésének eljárása során a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

A védett értékek fenntartása

8. § (1) A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem. A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti.

(3) Az Önkormányzat a helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

(4) A (3) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(5) Az elnyert támogatásról szerződést kell kötni. A szerződés tartalmazza a megítélt összeg folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét, az ellenőrzés szabályait.

9. § (1) Az építményeket a védett értékeik veszélyeztetése nélkül és ahhoz méltóan lehet használni és hasznosítani.

(2) A védett környezetben tervezett változásokat és beavatkozásokat a védett értékek figyelembe vételével lehet elvégezni.

(3) A Képviselő –testület jóváhagyása szükséges a védett épület:

- társasházzá alakításához,
- az ingatlant terhelő használati jog alapításához.(szolgalmi jog)
(4) A védett épület csak abban az esetben bontható el, ha védett épület életveszélyessé vált és helyreállítására nincs műszaki megoldás vagy aránytalanul nagy költséggel jár.

10. § (1) A jelen rendelet szabályainak megsértése esetén a Polgármesteri Hivatal:

a.) felszólítja a tulajdonost ( használó, kezelőt) a védett érték fenntartására, karbantartására,
b.) elrendeli az engedély nélküli változtatások esetén az eredeti állapot helyreállítását, illetve a méltatlan használat megszüntetését,
(2) Amennyiben a tulajdonos az (1) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget és a védett érték veszélybe kerül, a Polgármesteri Hivatal a munkákat a tulajdonos költségére és felelősségére elvégezteti. A hivatal által végzett munkák költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek.

11. § (1) A Polgármesteri Hivatal által elrendelt munkák elvégzését a tulajdonos köteles tűrni.

(2) Az elrendelt munkák csak a feltétlenül szükséges mértékig akadályozhatják a rendeltetés-szerű használatot.

(3) A védelem érdekében az átlagos mértéket meg nem haladó jogszerű korlátozás, tilalom, vagy kötelezés kártalanítási igényt nem keletkeztet.

12. § A Polgármesteri Hivatal a védett építményekről, területekről nyilvántartást vezet. A nyilvántartás nyilvános és a védett értékek azonosításához szükséges adatokat tartalmazza.

13. § A védettség tényét az ingatlan-nyilvántartásban fel kell jegyezni.

14. § A helyi épített örökség védelmével kapcsolatosan az önkormányzat költségvetési pénzeszközeit az alábbi feladatok költségeire figyelemmel határozza meg:

a) a hatóság által a tulajdonos helyett elvégzett munkák

b) a fenntartást és a méltó hasznosítást szolgáló önkormányzati fejlesztési programok

c) a védettséggel járó többletköltségek.

15. §

Értelmező rendelkezések

- Védett építmények, építmény részek: önkormányzati vagy magántulajdonban lévő, önkormányzati rendelettel védetté nyilvánított építmények, építményrészek.
- Épített érték: Minden olyan épített örökségi elem, elemek együttese, amely a település múltjának, közösségi hovatartozás-tudatának szempontjából kiemelkedő építészeti emlék.
- Védett állapot helyreállítása: az épület egészét vagy egy részét érintő építészeti helyreállítás.
- Védett építmények kötelező fenntartása: az épületek rendeltetésszerű használatához, állagának megóvásához szükséges szakszerű karbantartás, felújítás.
- A védelem többletköltsége: a védett építmény olyan helyreállítási munkáinak költsége, amelyeket Kunszállás Község Polgármesteri Hivatala rendelt el, valamint, amit a tulajdonos kezdeményezésére a Polgármesteri Hivatal annak elismer és amelyek egyébként nem merültek volna fel.
- Településképi és településszerkezeti jelentőségű terület: a község történelme során kialakult településmag.
- Karakteres, értékes utcakép: egységes beépítés eredményeként jellemző épületek csoportos előfordulásával történeti , esztétikai és hangulati értéket képviselnek.
- Történeti kert: történeti értékkel bíró védett építményhez vagy a település szerkezeti elemeként megjelenő- kertépítészeti alkotás, zöldfelület, illetve park.
- Temetők, temető részek temetők sajátos tartozékai, temetkezési helyek: amelyek a település történelmének vallási közösségeinek, kultúrájának művészetének sajátos kifejezői, illetve emlékei

Záró rendelkezések

16. § Szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 3. §, a 8. § (1)-(2) bekezdésében és a 9. §-ban foglalt előírásokat megszegi.

17. § (1) E rendelet 2008. október 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet melléklete szerinti építmények, illetve területek a rendelet hatálybalépésével Kunszállás Község épített örökségét képezik és helyi védelem alatt állnak.