Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a civil és egyéb szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2022. 12. 21

Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a civil és egyéb szervezetek támogatásáról

2022.12.21.

Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Kunszállás Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) pénzügyi támogatást nyújt a civil és egyéb szervezetek részére, ezzel is elismerve a település közéletében betöltött szerepüket, az önkormányzati feladatok megvalósításában való részvételüket. A rendelet célja, hogy az Önkormányzat szabályozza az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközökre vonatkozó eljárást.

(2) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a civil és egyéb szervezetek, a helyi önszerveződő közösségek, egyházak, valamint magánszemélyek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális, az egészségügy és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a sport terén végzett tevékenységet. A támogatás célja a civil társadalom erősítése, a civil és egyéb szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, az önkormányzat és a civil társadalom közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása érdekében.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden, az Önkormányzat által nyújtott támogatásra.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet:

a) civil társaság,

b) Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület - a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével -,

c) a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével - az alapítvány (a továbbiakban együtt: civil szervezet).

(2) Az a civil szervezet támogatható

a) amely az Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkezik és az Önkormányzat illetékességi területén működik,

b) amelynek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén működik,

feltéve, hogy az alapító okiratának (alapszabályának) megfelelő tevékenységet folytat.

(3) Azok az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén nem működik, csak kivételes esetben, elsősorban nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatók.

(4) Az Önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően az 1. § (1)–(2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek, egyházak, egyéb szervezetek és a helyi önszerveződő közösségek számára jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít a működéshez, valamint rendezvényeikhez, pályázaton való részvételhez, eszközbeszerzéshez.

(5) A nem jogi személyek, hivatalosan be nem jegyzett, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetek, helyi önszerveződő közösségek a hivatalosan bejegyzett, nyilvántartásba vett civil szervezeteken, egyházon vagy önkormányzati intézményeken keresztül igényelhetnek támogatást. Ebben az esetben a kérelemhez csatolni kell az 1. melléklet szerinti befogadó nyilatkozatot.

(6) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a Képviselő-testület a beérkezett kérelmek alapján évente, a költségvetési rendeletében keretösszegben állapítja meg.

2. A költségvetési támogatás nyújtásának feltételei

3. § (1) Csak olyan szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely az erre vonatkozó szabályok szerint letétbe helyezte beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét, átlátható szervezetnek minősül, és kérelméhez csatolja a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot.

(2) A támogatás folyósítása alapvetően egy összegben, utólagos elszámolás feltételével, előfinanszírozással a támogatásban részesülő fizetési számlájára történik. Szükség szerint a támogatás több részletben is folyósítható.

3. Egyedi kérelem

4. § (1) Egyedi kérelem írásban nyújtható be, amelyben meg kell jelölni a felhasználás célját, illetve az igényelt támogatás összegét.

(2) Az éves költségvetési rendelet elfogadásáig beérkezett egyedi kérelmekről a Képviselő-testület dönt a költségvetési rendeletben megállapított keretösszeg terhére.

(3) A költségvetési rendelet elfogadását követően, év közben benyújtott kérelmekről a Képviselő-testület egyedileg dönt.

4. A költségvetési támogatás felhasználása

5. § (1) A támogatásban részesülővel az Önkormányzat támogatási szerződést köt. Ha a támogatásban részesülő mulasztásából adódóan a döntés meghozatalát követő 30 napon belül nem kerül sor a támogatási szerződés megkötésére, akkor a támogatási döntés hatályát veszti. Ha a Támogatott mulasztása az Önkormányzat megítélése szerint méltányolható okból származik, a szerződéskötésre az elmulasztott határnapot követő 20 napon belül van lehetőség.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az államháztartásról szóló törvény végrehajtási rendeletében meghatározott követelményeket.

(3) A támogatás csak a döntésben és a döntés alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.

(4) A támogatási szerződést az Önkormányzat képviseletében a polgármester, a támogatásban részesülő szerv nevében a képviselője írja alá

(5) A támogatási szerződést a rendelet 3. melléklete szerinti minta alapján kell megkötni.

5. A költségvetési támogatással történő elszámolás

6. § (1) A támogatásban részesülők a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni. Az elszámolás határideje a támogatott cél megvalósítását követő 60 nap, legkésőbb tárgyév december 31.

(2) A szerződés teljesítését, a pénzügyi elszámolást a Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrzi. A felhasználást írásos beszámolóval, valamint a támogatott nevére szóló számlával, illetve annak hitelesített másolatával kell igazolni.

(3) Ha a kedvezményezett a beszámolási kötelezettségének határidőben nem vagy nem megfelelő módon tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a támogatás folyósítása felfüggesztésre kerül. A felfüggesztett támogatás - ha annak feltételei egyébként fennállnak - a beszámolási kötelezettség teljesítését követően kerülhet folyósításra.

(4) A támogatás jogosulatlan igénybevétele, jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét a Kormány rendeletében meghatározott ügyleti kamattal, késedelem esetén késedelmi kamattal növelt mértékben köteles a támogatott visszafizetni.

(5) A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

6. A költségvetési támogatás nyilvánossága

7. § Az Önkormányzat által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek neve, valamint a támogatási összeg az Önkormányzat honlapján közzétételre kerül.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. december 21-én lép hatályba.