Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 17/2005 (X.20.) önkormányzati rendelete

a Jánoshalma Városban épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről

Hatályos: 2005. 10. 20

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 17/2005 (X.20.) önkormányzati rendelete

a Jánoshalma Városban épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről

2005.10.20.

Jánoshalma Város Önkormányzati Képviselő-testülete a fiatal házasok (élettársak) első önálló lakáshoz jutásának elősegítése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése valamint és az 1993. évi CXXVIII. tv. 34. §.-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint rendelkezik:

Általános rendelkezések

1. § Az önkormányzat azzal a céllal, hogy a fiatal házasok (élettársak) e rendeletben meghatározott csoportja részére lakásigényük végleges megoldásáig, de legfeljebb öt évig - elhelyezésük átmeneti megoldásával és takarékosságra ösztönzéssel - segítséget nyújtson, fiatal házasok elhelyezésére szolgáló építendő 6 lakásos garzon-fecskeházat tart fenn és üzemeltet.

2. § (1) Az 1. §-ban megjelölt feladatok ellátásához a Képviselő-testület az alábbi önkormányzati tulajdonban álló épületet - jelöli ki: Jánoshalmán a Kálvária utca 1/A.sz. (4129/2 hrsz.) alatt a Széchenyi tervpályázati támogatással megépített 6 lakásból álló önálló ingatlan.

3. § A hat lakást az e rendeletben foglaltak szerint a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztálya kezeli és üzemelteti.

4. § (1) A fenti fiatal házasok elhelyezésére szolgáló épületet kizárólag e rendeletben meghatározott célra lehet használni.

(2) A rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott épület házirendjét a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztálya készíti el, és a polgármester hagyja jóvá.

5. § (1) Az épületekben elhelyezésre kerülő fiatal házasok lakásügyük 1. § szerinti végleges rendezéséről egyénileg, legkésőbb a lakásbérleti szerződésben foglalt határidő lejártáig kötelesek gondoskodni.

(2) A takarékosságra ösztönzés a rendeletben meghatározott összeg előzetes befizetése (induló előtakarékosság) és havonta rendszeres összeg zárolt takarékbetétben történő elhelyezése (kötelező előtakarékosság) útján valósul meg.

Az épületekben történő elhelyezésre jogosultak köre

6. § (1) Az épületekben történő elhelyezésre jogosultak azok a fiatalok, akik:

a) házassági vagy élettársi életközösségben élnek, ( továbbiakban házastársak, fiatal házasok )

b) a házastársak egyike legalább 2 éve életvitelszerűen Jánoshalmán lakik, vagy 3 éve munkahellyel rendelkezik,

c) a kérelem benyújtásakor a házastársak egyike sem töltötte be a 35. életévét,

d) nem rendelkeznek beköltözhető lakással, vagy saját családi környezetükben elhelyezésük nem oldható meg,

e) vállalják, hogy a lakásügyük megoldásáról az 5. §-ban foglaltak szerint gondoskodnak,

f) az épületekben történő elhelyezés feltételeit magukra nézve kötelezőnek elismerik és kötelezettséget vállalnak a jelen rendelet szerinti szerződés megkötésére

g) kereső tevékenységet végeznek vagy valamelyik felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.

h) abban az esetben, ha a feltételeknek megfelelő kellő számú fiatal házaspár/élettárs igénylőként nem jelentkezik, az önkormányzat a lakást költségelvű lakbér felszámításával másoknak is kiadhatja.

(2) A jogosultság megállapításához az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállása szükséges.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállásának kötelezettsége alól indokolt esetben a b) pont tekintetében az Egészségügyi és Szociális Bizottság felmentést adhat.

(4) Az élettársi kapcsolatban élőknek hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni, hogy legalább 2 éve életvitelszerűen együtt laknak.

Kérelem benyújtása és elbírálása

7. § (1) Az épületben történő elhelyezésre irányuló kérelmet az e célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani. (1.sz. melléklet)

(2) A kérelmek alapján a Városgazdálkodási Osztály által készített éves névjegyzéket az Egészségügyi és Szociális Bizottság megtárgyalja. Az épületekben elhelyezésre kerülő fiatal házasokat a névjegyzékről a Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület jelöli ki.

(3) A kijelölésnél előnyben kell részesíteni:

a) Jánoshalma Város Önkormányzatával közalkalmazotti, köztisztviselői vagy munkajogi jogviszonyban állókat

b) ha hosszabb ideje, de legfeljebb 1 éve albérletben laknak, és havi jövedelmükhöz képest magas összegű albérleti díjat fizetnek, vagy bármelyikük szüleinél zsúfolt körülmények között élnek,

c) ha az elhelyezést 5 évnél rövidebb időre kérik,

d) ha a 12. §.(1) bekezdésében meghatározott összegnél nagyobb összegű kötelező előtakarékosságot vállalnak,

e) ha azonos feltételek fennállása esetén kérelmüket korábban nyújtották be.

A bérlő kijelölése

8. § (1) A polgármester írásban értesíti a jogosultakat a kijelölésről, az elhelyezés feltételeiről, és időpontjáról, továbbá felhívja a fiatal házasok figyelmét, hogy a beköltözhetőségtől számított 8 napon belül lakásbérleti szerződést (a továbbiakban: szerződés) kötelesek kötni.

(2) Ha a fiatal házasok a megjelölt határidőn belül a szerződést nekik felróhatóan nem kötik meg, a kijelölés hatályát veszti.

A lakásbérleti szerződés létrejötte, tartalma

9. § (1) A szerződés - a polgármester kijelöléséről szóló értesítésben foglaltak szerint - a Polgármester, mint az önkormányzat képviselője és a fiatal házasok között határozott időre, de legfeljebb 5 évi időtartamra jön létre.

(2) A szerződés tartalmazza:

a) a lakás megjelölését,

b) a lakáshasználati díj összegét,

c) a havonta zárolt takarékbetétben elhelyezésre kerülő összeget (kötelező előtakarékosság),

d) a felek jogait és kötelességeit.

Lakásbérleti díj

10. § (1) A lakás használatáért a fiatal házasok havonta előre a szerződésben megállapított lakásbérleti díjat kötelesek fizetni.

(2) A lakásbérleti díj azonos az önkormányzati bérlakások lakbérének megállapításáról szóló helyi rendeletben az ugyanilyen komfortfokozatú önkormányzati bérlakásokra megállapított mindenkori lakásbérleti díj összegével.

(3) A lakásbérleti díjat a Polgármesteri Hivatal folyószámlájára kell fizetni, amelyet elkülönítve kell kezelni. A befolyt lakásbérleti díjról, valamint a rendelet 16. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott lakásbérleti pótdíjak összegéről a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya külön nyilvántartást köteles vezetni.

(4) A lakásbérleti díj az egyéb közüzemi díjakat nem tartalmazza, e díjakat a lakáshasználó a szolgáltatásokat végző szervnek külön köteles megfizetni.

Kötelező takarékosság

11. § (1) A bérbevételi kérelem benyújtásakor a fiatal pár egyike nyilatkozatban vállalja, hogy a lakásbérleti szerződés megkötésekor olyan lakástakarékossági szerződést köt, amely keretében havonta 20.000,-Ft betétet befizet. Az előtakarékossági szerződést –legalább a bentlakás időtartamára- valamely Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetnél vagy biztosítónál kell megkötni.

(2) Az előző éves befizetés összegét minden év március 31-ig igazolni kell.

12. § A lakás átadására az önkormányzati bérlakások leadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. (Az átadásról – átvételről jegyzőkönyvet kell készíteni.)

Az épület használata, a lakók jogai és kötelességei

13. § A fiatal házasok a számukra kijelölt lakást és a közös célokat szolgáló helyiségeket kötelesek a házirendben rögzítetteknek megfelelően használni.

A lakásbérleti szerződés megszűnése

14. § A bérleti szerződés megszűnik:

a) a benne megállapított határidő elteltével,

b) ha a fiatal házasok bármilyen jogcímen lakásigényüket kielégítő lakáshoz jutottak,

c) a Polgármester felmondása következtében, ha a fiatal házasok lakbérleti díjfizetési és előtakarékossági kötelezettségüknek írásbeli felszólítás ellenére sem tesznek eleget,

d) abban az esetben, ha a kereső tevékenység 90 napnál hosszabb időre, vagy a hallgatói jogviszony megszűnik (kivéve, ha a tanulmányok befejezése után a lakásban lakó munkába áll és a szerződés szerinti idő, még nem telt el).

15. § (1) A szerződés megszűnését követő 15 napon belül a fiatal házasok kötelesek a lakást elhagyni.

(2) Amennyiben a fiatal házasok az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül a lakást nem hagyják el, a jogosulatlan használat kezdetétől számított hat hónapot követő három hónapban a lakásbérleti díjon felül a mindenkori lakásbérleti díj kétszeresét, majd azután pedig az ötszörösét kell pótdíjként megfizetni.

(3) A lakásbérleti díjon felül kétszeres pótdíjat is kell fizetniük azoknak, akik lakásügye a lakásbérleti szerződés lejártát megelőzően rendeződött, de lakásukat az 5 év elteltével még nem tudják használatba venni. Ilyen esetekben a lakáshasználat legfeljebb 6 hónapig engedélyezhető.

(4) A szerződés lejártát követő 6 hónapon túli használat esetén a lakás visszaadása iránt a bérbeadó köteles pert indítani.

Vegyes rendelkezések

16. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg az 5/2002(II.28.)Ör.sz. rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.