Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2011 (VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2011. 07. 15- 2018. 11. 26

Jánoshalma Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Tv. 44/A. §. (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. §.-ban meghatározott feladatkörében, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 77. §-ában (továbbiakban: törvény) kapott felhatalmazás alapján a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján e rendeletében állapítja meg a helyi önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátásának módját, formáit.


I. rész


Általános rendelkezések


1. §


Jánoshalma Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást.


A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái


2. §


A város minden polgárának és közösségének joga, hogy

  1. megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,
  2. igénybe vegye az önkormányzat által támogatott Lajtha László Művészeti és Kulturális Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. által nyújtott szolgáltatásokat,
  3. gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi-művelődési céljainak megvalósítása érdekében, az önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


3. §

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa alapított Lajtha László Művészeti és Kulturális Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. útján, a vele kötött közművelődési megállapodás keretében látja el.


4. §

A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veheti.


5. §

Az Önkormányzat a Polgármester, az Alpolgármesterek, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság útján gondoskodik a város közművelődési feladatainak koordinálásáról.


6. §


Az Önkormányzat a helyi sajtó útján is tájékoztatja a város lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy

  1. a közművelődési programokat ismertesse a helyi újságban (Jánoshalmi Hunyadi Népe), a város hivatalos honlapján (www.janoshalma.hu)
  2. az önkormányzati fenntartású intézmények, a Lajtha László Művészeti és Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. a programjaikat a város hivatalos honlapján, plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdetőtáblákon és szórólapokon is közzé tegyék.


7. §


(1) A Jánoshalma, Kossuth u. 3. sz. alatti önkormányzati tulajdonú épület közművelődési és könyvtári célt szolgáló épület közművelődési célra vehető igénybe.

Az épületben a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok ellátásán kívül a közművelődési törvény és a helyi közművelődési rendelet céljaival egyező közművelődési igényekre szolgáltatások kínálhatók amennyiben azokra a lakosság igénye megvan és az épület és a szolgáltatások az épület minél színvonalasabb és gazdaságosabb üzemeltetésével összeegyeztethetők


(2) A közművelődési és könyvtári feladat célját szolgáló épületekben szerencsejáték automata berendezés nem üzemeltethető, egyéb szerencsejáték pénzben nem folytatható.


A rendelet hatálya


8.§.


E rendelet hatálya kiterjed:

  1. a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,
  2. az Önkormányzat által alapított Lajtha László Művészeti és Kulturális Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft–re, a közművelődési feladat célját szolgáló épületekre, közösségi színtereire és azok fenntartóira, alkalmazottaira, illetve működtetőire;
  3. a Képviselő-testületre és szerveire, a polgármesteri hivatalra.


II. rész


Az Önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai


9. §.


Az Önkormányzat közművelődési feladatait közművelődési szakmai koncepció alapján végzi, amelynek tartalmát az intézményekkel, a civil szervezetekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.


Az Önkormányzat a városban kialakult művelődési hagyományokra, a város fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva – a közművelődés sajátos eszközrendszerével - biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.


10. §


(1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 73.§.(2) bek. szerint teljesíti.


(2) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá:

  1. Jánoshalma Város szellemi vonzerejének, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a városi polgárok életminőségének javítását,
  2. a város tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét,
  3. az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
  4. a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit,
  5. a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,
  6. a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét,
  7. a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat, a helyi művelődésszociológiai kutatásokat.



III. rész


Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei


11. §


  1. Az Önkormányzat a törvény 78. §-ának (2) bekezdésben foglaltak szerint a rendelet 10.§-ában foglalt feladatai ellátása érdekében közművelődési megállapodást kötött, közösségi színteret biztosít.


12. §

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatokat ellátó közalapítványokat hozhat létre, illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.



  1. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:
  1. a városban működő közoktatási intézményekkel,
  2. a jánoshalmi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
  3. a helyi székhelyű, kulturális tevékenységet is végző társaságokkal,
  4. a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  5. az egyházakkal,
  6. a kisebbségi önkormányzatokkal,
  7. a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
  8. a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel
  9. az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeivel
  10. a település területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeket
  1. A (2) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel, és magánszemélyekkel a városi jellegű közművelődési feladatok teljesítése érdekében az önkormányzat közművelődési megállapodásban rögzített szerződéses kapcsolatot létesíthet.


  1. A (1) (2) (3) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.


13. §


(1) A Lajtha László Művészeti és Kulturális Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. feladatai a közművelődési megállapodás keretén belül:

  1. Szervezi és rendezi Jánoshalma Város évi rendezvényterve szerinti programokat, nemzeti, állami és Önkormányzati ünnepeket.
  2. Az Önkormányzati egyéb rendezvényeinek szervezése,
  3. Közreműködik az Önkormányzat és a civil szervezetek közös rendezvényeinek lebonyolításában


(2) Városi szintű közösségi – közéleti feladatai:

  1. Képviselő-testületi üléseknek hely biztosítása a Kossuth u. 3. sz. alatti épületben,
  2. a városban élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához színtér biztosítása,
  3. kulturális értékek közvetítése,
  4. a város közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata,
  5. befogadó, kezdeményező, működtető, szolgáló, szolgáltató szerepénél fogva ösztönzi, kezdeményezi a lakosság szerveződéseit, lehetőséget biztosít értékeik bemutatására,
  6. társas kapcsolatokhoz, szabad művelődési formákhoz közös szórakozási lehetőségek biztosítása,
  7. közösségi művelődési tevékenységen belül amatőr alkotóműhelyek működésének segítése, az önmegvalósítás, az alkotókedv felkeltése és fejlesztése, klubok, szakkörök létrehozása és fenntartása az életkori sajátosságok és eltérő érdeklődési körök figyelembe vételével,
  8. teret, lehetőséget ad művelődési, közérdekű, közhasznú közösségek, csoportok alakulására, működésére.


(3) A lakosság mindennapi életét segítő, életminőséget javító feladatai:

  1. a mindennapi életben való eligazodás segítése, az egyén problémamegoldó készségének javítása,
  2. egyének, családok, lakossági csoportok életesély-javító képességének erősítése,
  3. személyiségfejlődést elősegítő művészeti tevékenységek, rendezvények működtetése, kikapcsolódási igények kielégítése, művészeti alkalmak, szórakoztató rendezvények szervezése,
  4. új ismereteket adó, képességeket feltáró, esztétikai érzéket fejlesztő formák működtetése.


(4) Társadalmi – közéleti feladatai:

  1. művelődési kapcsolatok együttműködésének építése, gondozása, az intézmények művelődési tevékenységéhez szükséges helyi, térségi, regionális, országos és nemzetközi kiépítése,
  2. a helyi társadalmi életben meghatározó szerepet betöltő civil szervezetek támogatása,
  3. a város társadalmi eseményeit színesítő kulturális rendezvények megvalósítása, együtt-működés az aktuális program szervezőivel,
  4. együttműködés a különböző intézményekkel, társadalmi, polgári szervezetekkel.


(5) Egyéb, egyedi művelődési formákat szervező feladatai:

  1. kulturális értékközvetítőként a hagyományok, a művészeti alkotások bemutatása és befogadásának elősegítése, időszakos kiállítások szervezése,
  2. nemzeti és nemzetiségi kultúrák megismertetése, népszerűsítése,
  3. szórakoztató és kikapcsolódást biztosító programok kínálata,
  4. a helyi szellemi tőke ápolása, gyarapítása, közkinccsé tétele.



IV. rész


A közművelődési feladatok finanszírozása


14. §


(1) A Lajtha László Művészeti, Kulturális, Szolgáltató Nonprofit Kft. önkormányzati támogatásának összege az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.



V. rész


15. §


(1) Az közművelődési megállapodásban rögzített feladatok szakmai teljesítéséről, a kapott támogatás felhasználásáról a Lajtha László Művészeti, Kulturális, Szolgáltató Nonprofit Kft. . évente két alkalommal számol be. A beszámoló elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.



Záró rendelkezések


16. §


(1) Ezen rendelet 2011. július 15-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 16/2009.(V.01.) Ör.sz.  rendelet.


(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Jánoshalma, 2011. június 30.



            Czeller Zoltán sk.                                               Dr. Benda Dénes sk.

            polgármester                                                        címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetve:


Jánoshalma, 2011. július 01.

                                                                                             Dr. Benda Dénes

                                                                                            címzetes főjegyző