Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 18/2015 (XII.1.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 12. 30

Jánoshalma Város Képviselő-testülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.§. (1) bekezdésében, a 6. §-ában és 43. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1.§ (1) A Képviselő-testület a magánszemélyek kommunális adóját az infrastruktúra fejlesztésére és fenntartására vezeti be, pénzeszközei kiegészítésére.

(2)  A Képviselő-testület a befolyt összegéről évenként tájékoztatást ad a lakosságnak.


Az adó alanya


2.§ (1)  Az adó alanya: Az a magánszemély, aki a naptári év első napján lakás céljára szolgáló építmény tulajdonosa. Ha az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, a tulajdonos és a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult személy megállapodása (nyilatkozata) szerinti személy, a megállapodás hiányában a vagyoni értékű jog jogosultja (továbbiakban együtt: tulajdonos) az adó alanya.

(2) Az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jogával rendelkezik.

(3) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(4) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a (3) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.


Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


3.§ (1) Az adókötelezettség a használatbavételi illetőleg fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül használatba vett, vagy épült építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

(3) Lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg. A lakásbérleti jogviszonynak az első félévben történő megszűnése a második félévre vonatkozó adókötelezettséget megszűnteti.


Az adó alapja és mértéke


4.§ (1) Az adó alapja a magánszemély tulajdonában álló lakás céljára szolgáló építmény.

(2) Nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jog.

(3) A magánszemélyek kommunális adójának évi mértéke adótárgyanként 8 000 Ft.


Mentességek, kedvezmények, méltányosság


5.§ (1) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól:

a) szükséglakás tulajdonosa

b) Jánoshalma Város közigazgatási területén az Önkéntes Tűzoltóság kötelékében foglalkoztatott, a tűzoltásban ténylegesen részt vevő (vonuló) tűzoltó, ha ezt a tűzoltóparancsnok írásban kéri. A mentesség csak a tűzoltó által lakott, egy adóköteles ingatlanra vehető igénybe.

(2) Kedvezmények az adóból:

a) külterületi lakás, lakóház, lakásbérleti jog -50%,

b) 70. életévét betöltött a 70. életévének betöltését követő év első napjától -50%.

(3) Egy adózót egy kedvezmény illet meg.

(4) Adóévben az adózó kérelmére az önkormányzat jegyzője méltányosság címén a helyi adót elengedheti, illetve mérsékelheti, ha az adó megfizetése az adózó létfenntartását veszélyezteti (részletes környezettanulmány együtt élő családtagokra kiterjedően is -1. sz. melléklet).


Értelmező rendelkezések


6.§ 1.) Önkormányzat illetékességi területe: az önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt - bel- és külterületet magában foglaló - térség, amelyre az önkormányzati hatáskör kiterjed.

2.) Vagyoni értékű jog: a kezelői jog, a vagyonkezelői jog, a tartós földhasználat, a haszonélvezet, a használat joga - ideértve a külföldiek ingatlanhasználati jogát is -, a földhasznált és a lakásbérlet.

3.) Külterület: a település közigazgatási határának belterületén kívül eső földrészlete, ideértve a zártkertet is.

4.) Építmény: olyan ingatlan jellegű, végleges vagy ideiglenes műszaki alkotás (épület, műtárgy), amely általában a talajjal való egybeépítés vagy a talaj természetes állapotának megváltoztatása révén jött létre. Nem minősül építmények a 3 évesnél rövidebb időtartamra létesített építmény.

5.) Lakás és szükséglakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletének 1-6. pontjában foglaltak alapján ilyennek minősülő és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, a rendeltetésszerű használathoz szükséges- helyben szokások vagy előírt teleknagyságot meg nem haladó földrészlettel együtt azzal, hogy nem minősül szükséglakásnak az a helyiségcsoport, amely csak azért nem sorolható be komfortfokozatba, mert nem rendelkezik melegpadlós helyiséggel.

6.) Építmény megszűnése: ha az épületet lebontják, vagy megsemmisül.

7.) Kommunális beruházás: a közmű (a településre, vagy annak jelentős részére kiterjedő elosztó és vezetékrendszerek és az ezekkel kapcsolatos létesítmények, amelyek a fogyasztók vízellátási- ideértve a belvíz-, a csapadék-, és szennyvízelvezetési, tisztítási-, villamos energia, hő-, gázenergia és távbeszélési igényeit elégíti ki), valamint az út és járda építés.

8.) Tulajdonos: Az ingatlan tulajdonosa az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést a földhivatalhoz benyújtották - melynek tényét a földhivatal széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni, egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók.


Záró rendelkezések


7.§ (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló módosított 1990. évi XCI. törvény és a helyébe lépő 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 26/2002 (XII. 11.)Ör. sz. rendelet és az azt módosító 22/2003(XII.18.), 30/2004.(XII.23.), 22/2007.(XI.29.), 27/2011.(XII.16.) rendeletek.


Jánoshalma, 2015. december 1.




            Czeller Zoltán sk.                                                                Dr. Benda Dénes sk.

               polgármester                                                                     címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

Jánoshalma, 2015. december 1.

Dr. Benda Dénes

címzetes főjegyző