Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 19/2015 (XII.1.) önkormányzati rendelete

a telekadóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 12. 30

Jánoshalma Város Képviselő-testülete a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és a 6. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, a telekadóval kapcsolatos szabályokat, jelen önkormányzati rendeletében állapítja meg.


1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed

a) magánszemélyekre

b) jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra,

c) magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülésére.

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Jánoshalma Város központi belterületén lévő telekre. (A központi belterület tervezett határa az 1. melléklet szerinti szkennelt térképen jelezve.


Az adó alanya


3. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év első napján a telek tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja.

(2) Ha a telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

(3) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(4) Valamennyi adóalany által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodás esetén a 3. § (3) bekezdésétől eltérés lehetséges, a megállapodásban foglaltak az irányadók.


Adómentesség


4. § (1) Az önkormányzat döntése alapján mentes az adó alól: az építési telek- magánszemély- tulajdonosa az építésügyi hatóságnál az építkezés megkezdésére irányuló bejelentés évének január 1-től számított 4 évig. Jelen esetben az építkezés megkezdése a lakhatást, valamint a termelő tevékenység tényleges végzését szolgáló főépület kivitelezésének megkezdése. Az építkezés megkezdése szempontjából nem számít annak a melléképület, kerítés, szín, tároló, felvonulási épület, WC stb.

Amennyiben a kezdés bejelentésének évétől számított 4 évig használatbavételi engedélyt a tulajdonos ( építtető ) nem szerez, az adót ezen pontban biztosított mentesség lejártát követő év január 1-től köteles megfizetni a kedvezmény megadásától 4 évre visszamenőleg.

Amennyiben az építési telek- magánszemély- tulajdonosa a használatbavételi engedély megszerzése előtt a telket elidegeníti, úgy az adómentesség érvényét veszti, és az adót az adómentes időszak első napjától- visszamenőleg- köteles megfizetni.


Az adó alapja


7. § A telekadó alapja a telek, vagy telekrész m2-ben számított területe.


Az adó mértéke


8. § (1) Az adó évi mértéke a telek, vagy telekrész m2-ben számított területe után: a központi belterületen a Dózsa Gy. úton a Széchenyi utcától a Vörösmarty u. sarkáig valamint a Rákóczi úton kiemelt átmenő forgalom mellett elhelyezkedő telkek esetében  200 ,-Ft/m2

(2) Az adó évi mértéke a telek, vagy telekrész m2-ben számított területe után: a központi belterületen az (1) bekezdésben felsorolt telkek kivételével: 30,-Ft / m2.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott területi besorolás szerint, központi belterületnek a 2. melléklet szerinti terület minősül.

(4) Az (2) bekezdésben meghatározott területi besorolás szerint, központi belterületből a kiemelt átmenő forgalom mellett elhelyezkedő telkeknek 3. melléklet szerinti terület minősül.


Értelmező rendelkezések


9. § E rendelet alkalmazásában:

1.) építmény: a rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára és kiterjedésére tekintet nélkül minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a talaj, a víz vagy azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jött létre.

2.) épület: az olyan építmény, vagy az építmény azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetőleg használat feltételeit biztosítja, ideértve az olyan önálló létesítményt is, amely részben vagy teljes belmagasságával a környező csatlakozó terepszint alatt van. Épületrész az épület önálló rendeltetésű, a szabadból vagy az épület közös közlekedőjéből nyíló önálló bejárattal ellátott helyisége vagy helyiség-csoportja, amely a Helyi adó tv. értelmező rendelkezéseinek 8. 20. 45. és 47. pontjaiban foglaltak szerint azzal felel meg lakásnak, üdülőnek, kereskedelmi egységnek, egyéb nem lakás céljára szolgáló épületnek, hogy az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nem szerepel.


Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések


10. § (1)  E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a többször módosított 1990. évi C. tv., valamint az adózás rendjéről szóló módosított 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 1/2011 (I. 28.) Ör. sz. rendelet és az azt módosító 15/2011.(VII.01.), 29/2011.(XII.16.), 1/2012.(II.24.) rendeletek.


Jánoshalma, 2015. december 1.


Czeller Zoltán sk.

polgármester

Dr. Benda Dénes sk.

címzetes főjegyző


                           

                                                                            

A rendelet kihirdetve:

Jánoshalma, 2015. december 1.

Dr. Benda Dénes

címzetes főjegyző