Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 9/2017 (IV.21.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 22

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 9/2017 (IV.21.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.04.22.

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32, cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok megalkotására irányuló eljárás során biztosítani lehessen a teljes körű nyilvánosságot, a minél szélesebb körű véleményezői partnerek bevonását, a vélemények megfelelő dokumentálási rendszerét és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánosságát.

2. § A rendelet hatálya a Jánoshalma Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat)

a) településfejlesztési koncepciója,

b) integrált településfejlesztési stratégiája,

c) településrendezési eszközei,

d) településképi arculati kézikönyve,

e) településképi rendelete megalkotásának és módosításának eljárására terjed ki.

3. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Jánoshalma teljes lakossága,

b) a településrendezési eljárásba bejelentkező területileg érintett civil és érdekképviseleti szervezet,

c) a településen működő egyházak,

d) a településrendezési eljárásba bejelentkező gazdálkodó szervezetek.

(2) A civil, az érdekképviseleti és gazdálkodó szervezetek az adott véleményezési eljárásba az Önkormányzat polgármesteréhez a megadott határidőben benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhetnek be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét és elérhetőségeit (postai cím, e-mail cím, telefon).

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a www.janoshalma.hu önkormányzati honlapon közzéteszi a hatályos terveket, dokumentumokat és az aktuálisan véleményezhető tervezeteket, illetve lehetőséget biztosít azok megtekintésére a Polgármesteri Hivatalban, ügyfélfogadási időben.

(2) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. számú mellékletben szereplő táblázatban meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatás a honlapra való feltöltéséről is gondoskodik, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé

a) Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,

b) közterületen elhelyezett hirdetőfelületeken,

c) Önkormányzati honlapon

d) Jánoshalmi Hunyadi Népe újságban.

A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje, nyilvántartásának módja

5. § (1) A 4. §-ban meghatározott közzétett tájékoztató alapján a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a jogszabályban előírt határidőig észrevételeket tehetnek az alábbi módon:

a) az írásos észrevétel a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatalnak címére (6440 Jánoshalma, Béke tér 1.) történő megküldésével,

b) elektronikus levélben történő megküldéssel a hivatal@janoshalma.hu e-mail címre,

c) lakossági fórumon szóban, jegyzőkönyvbe rögzítve.

(2) A beérkezett véleményeket a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásban rögzíti.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

6. § (1) Amennyiben a fejlesztési dokumentum, vagy a településrendezési eszköz elkészítését megbízott tervező végzi, valamennyi beérkező véleményt a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal megküldi a tervező részére, aki szakmai javaslatot készít az Önkormányzat részére.

(2) Az Önkormányzat által megbízott városi főépítész valamennyi érdemi észrevételre választ állít össze, melyben külön megindokolja a beérkezett, de el nem fogadott véleményekre adott válaszát a tervezők által megküldött szakmai álláspont alapján.

(3) Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket és azok indokolását tartalmazó dokumentumot a Polgármester ismerteti a Képviselő-testülettel, aki ezek ismeretében dönt. Tárgyalásos eljárásban és az állami főépítészi eljárásban a beérkezett vélemények elfogadásáról a gazdaságfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság dönt.

(4) Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket és azok indokolását tartalmazó dokumentumot az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni a döntést követő 15 napon belül. Az el nem fogadott javaslatokról, véleményekről készített dokumentumot az ügy aktájában meg kell őrizni. A döntésről a véleményező partnert a döntést követő 15 napon belül kell tájékoztatni.

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

7. § (1) Az elfogadott településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégiai, továbbá valamennyi településrendezési eszköz jóváhagyását követően a Polgármester a jogszabályban meghatározott határidők figyelembevételével gondoskodik azok közzétételéről az Önkormányzat honlapján, illetve lehetővé teszi annak megtekintését a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatalban.

(2) A meghatározott intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé

a) Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,

b) közterületen elhelyezett hirdetőfelületeken,

c) Önkormányzati honlapon

d) Jánoshalmi Hunyadi Népe újságban.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

1. melléklet

Egyeztetési eljárások

Dokumentum

Eljárás fajtája

Előzetes tájékoztatás

Elfogadás előtti véleményezés

Településfejlesztési koncepció

-

van

van

Integrált településfejlesztési stratégia

-

van

van

Településrendezési eszközök (HÉSZ, Szabályozási terv)

teljes eljárás

van

van

egyszerűsített eljárás

nincs

van

tárgyalásos eljárás

nincs

van

Településképi arculati kézikönyv

-

van

van

Településképi rendelet

-

van

van