Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 13/2018 (XI.26.) önkormányzati rendelete

A gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2018. 12. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 13/2018 (XI.26.) önkormányzati rendelete

A gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

2018.12.01.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Jánoshalma Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a gyermekjóléti alapellátások keretében

a) a család-és gyermekjóléti szolgáltatás keretében,

aa) család és gyermekjóléti szolgálatot,

ab) család és gyermekjóléti központot,

b) a gyermekek napközbeni ellátása érdekében

ba) a bölcsődei ellátás,

bb) a Időszakos gyermekfelügyelet,

c) Biztos Kezdet Gyerekházat

működtet.

(2) Az Önkormányzat (1) bekezdés szerinti gyermekjóléti ellátásokat biztosító intézménye az általa fenntartott Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Család és Gyermekjóléti Központ (Továbbiakban: Gyermeklánc Óvoda) - székhelye: 6440 Jánoshalma, Radnóti u. 12., telephelyei: 6440 Jánoshalma, Batthyány u. 14., 6440 Jánoshalma, Dózsa György u. 93.

(3) A Gyermeklánc Óvoda ellátási területe

a) a család- és gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, a napközbeni gyermekfelügyelet esetén Jánoshalma Város közigazgatási területe,

b) a család- és gyermekjóléti központ ellátási területe Jánoshalma Járás közigazgatási területe.

c) Biztos Kezdet Gyerekház, Jánoshalma és Kunfehértó közigazgatási területe.

2. § (1) A Gyermeklánc Óvoda alapellátáson túl külön szolgáltatásként

a) időszakos gyermekfelügyeletet,

b) Biztos Kezdet Nyitnikék Gyerekházat (Továbbiakban: Gyerekház) működtet.

(2) Az időszakos gyermekfelügyelet és a Gyerekház igénybevételének rendjét a Gyermeklánc Óvoda vezetője szabályzatban rögzíti.

3. § (1) A bölcsődei ellátás igénybevételére irányuló kérelmet a „Jelentkezési lap” formanyomtatvány kitöltésével az Gyermeklánc Óvoda intézményvezetőjéhez (a továbbiakban: Intézményvezető) vagy megbízottjához kell benyújtani.

(2) Ha a Gyvt. másként nem rendelkezik, a kérelem elbírálásáról az intézményvezető – az intézmény szakmai programjában foglaltak alapján - egyéni elbírálással, elsődlegesen a jelentkezési sorrend alapján dönt.

(3) Ha a bölcsőde létszámkerete betelt, a kérelmeket az érkezésük sorrendjében kell nyilvántartásba venni, a nyilvántartásba vételről a kérelmezőt értesíteni kell.

(4) A bölcsődei felvételről az intézményvezető értesíti a kérelmezőt, az ellátás megkezdésekor az intézményvezető és a szülő (törvényes képviselő) írásbeli megállapodást köt. A megállapodás megkötésével egyidejűleg a bölcsődei ellátással kapcsolatban a szülő (törvényes képviselő) tájékoztatást kap, amelynek megismeréséről írásban nyilatkozik.

(5) Soron kívüli ellátás biztosítható a gyermekjóléti szolgálat kezdeményezése esetén.

4. § A gyermekek napközbeni ellátása kertében nyújtott bölcsődei ellátás megszűnik a Gyvt.-ben foglaltakon kívül

a) a szülő (törvényes képviselő) bejelentése alapján,

b) a jogosultsági feltételek megszűnésével,

c) a gyermek folyamatos 4 hétig tartó hiányzása esetén, amennyiben a szülő vagy törvényes képviselő nem él jelzéssel a hiányzás okáról és a visszatérés várható időpontjáról.

d) a bölcsőde házi rendjének súlyos és ismételt megszegése estén.

5. § (1) A bölcsődei gondozás személyi térítési díját a törvényes képviselő az intézménnyel kötött megállapodásban rögzített időponttól kezdődően tárgyhónap 10. napjáig köteles megfizetni az intézmény által megjelölt számlaszámra. Félnapos időtartamú napközbeni ellátás igénybevétele esetén, valamint a gyermek betegsége, illetve egyéb okból történő hiányzása miatt, a jogviszony fennállása alatt, a törvényes képviselő teljes havi gondozási díj fizetésére kötelezett.

(2) A törvényes képviselő a bölcsőde nyári és téli zárva tartása idején mentesül a gondozásért fizetendő térítési díj megfizetésétől. Amennyiben a nyári zárva tartás tört havi időtartamban kerül megállapításra, a gondozásért fizetendő térítési díj a tényleges gondozási napok napi térítési díja alapján kerül megállapításra.

(3) A törvényes képviselő köteles a személyi térítési díj kiszámításához szükséges, - az intézményvezető által jogszabály alapján meghatározott - iratokat benyújtani.

(4) Jövedelmet igazoló iratok hiányában a Gyvt. 148. § (10a) alkalmazásával a személyi térítési díjat a rendelet 1. melléklet 1. B) pontja szerint kell megállapítani.

6. § Az intézményvezető a gondozás személyi térítési díj vonatkozásában hátralékkal rendelkező gyermek esetében 15 napos határidő megjelölésével írásban felszólítja a törvényes képviselőt tartozásának rendezésére. A felszólítást tartalmazó levélben az intézmény tájékoztatja a törvényes képviselőt arról, hogy amennyiben a jelzett 15 napos határidő elteltéig nem rendezi a tartozását végrehajtás iránti intézkedést kezdeményez.

7. § Az intézményvezető a törvényes képviselővel kötött megállapodásban rendelkezik a személyi térítési díj kezdő időpontjáról, a fizetés módjáról. Az intézményvezető gondoskodik a megállapodásban rögzített rendelkezések végrehajtásáról és ellenőrzéséről, továbbá gondozási személyi térítési díj befizetésének havi nyilvántartásáról.

8. § (1) Az Önkormányzat a bölcsődében alkalmazandó személyi térítési díjat, időszakos gyermekfelügyeleti díjat a rendelet 1. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.

(2) A bölcsődei étkezés térítési díjait külön önkormányzati rendelet határozza meg.

9. § (1) E a rendelet a 2018. december 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.)Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a gyermekek védelméről szóló 17/2013.(XII. 01.) önkormányzati rendelet és annak a 7/2016.(III.29.) számú módosítása hatályát veszti.

1. melléklet

1. Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Család és Gyermekjóléti Központ- Bölcsődei ellátás
1.1. A gondozásért fizetendő intézményi térítési díj összege: 0. - Ft/ellátási nap
1.2 Az időszakos gyermekfelügyelet térítési díja összesen:
1.2.1. a felügyelet díja bruttó 600 Ft/ óra