Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésről

Hatályos: 2023. 08. 19

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésről

2023.08.19.

Jánoshalmi Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott külön önkormányzati rendeletben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatai terhére, egyedi döntéseiben nevesített szervek részére céljelleggel támogatást nyújthat.

(2) Önkormányzati támogatás nyújtása kérelemre történik. A kérelemre történő támogatás nyújtás esetén elsősorban a település érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni.

(3) A támogatás iránti kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani, a támogatás iránti kérelmet a Polgármester döntéshozatalra a képviselő-testület elé terjesztheti.

(4) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában.

(5) Az Önkormányzattal a Támogatott támogatási megállapodást köt. Az önkormányzat a támogatási megállapodást közvetlenül a támogatást elnyerő szervezettel, személlyel köti meg. A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja. A támogatás célnak megfelelő felhasználást az önkormányzat jogosult ellenőrizni.

(6) A támogatási megállapodást a képviselő-testület döntése alapján a Polgármester írja alá. Jánoshalma Városi Önkormányzat a megállapodástól eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.

(7) A támogatási megállapodás módosításáról a Támogatott írásbeli kérelmére a képviselő-testület dönt.

(8) A támogatási összegből a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti reprezentációs célú kiadások nem teljesíthetők.

3. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.

(2) A mindenkor hatályos önkormányzati vagyonról és a vagyon hasznosításáról szóló önkormányzati rendelet szabályozza az ingyenesen felajánlott, ellenszolgáltatás nélkül kapott vagy felajánlott vagyon elfogadásának feltételeit.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.