Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 25

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a 2020. augusztus 11. napján kelt törvényességi intézkedésében javaslattétellel élt Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2011. (VII.1.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata tárgyában.

A mellékletként csatolt javaslattétel értelmében indokolt az Ör. felülvizsgálata és a jelentősen megváltozott jogszabályi környezet okán új rendelet alkotása.

A Képviselő-testület a 2020. szeptember 24. napján tartott rendes testületi ülésen elfogadta a Kormányhivatal javaslattételét a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2011. (VII.1.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata és új rendelet megalkotása tárgyban.

A rendeletalkotással kapcsolatos kérdéseket a Képviselő-testület a 2020. évi Munkaterv szerinti decemberi rendes testületi-ülésére napirendre is tűzte.

Magyarország Kormánya azonban az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 3-án a 478/2020. (XI. 3.) számú Kormányrendelettel.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény értelmében a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére a veszélyhelyzet meghosszabbítását hirdette ki.

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel ismételten kihirdette a veszélyhelyzetet.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46. (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a helyi önkormányzatok testületeinek hatáskörét a polgármester gyakorolta a veszélyhelyzet Kormány általi 2020. november 4-i kihirdetése óta.

Ezen jogszabályi rendelkezés értelmében veszélyhelyzetben a képviselő-testület ülésének összehívására nem volt lehetőség.

A Magyar Közlöny 2021. évi 103. számában megjelent kormányrendelet 2021. június 15-től kezdődően lehetővé teszi az önkormányzati testületek, szervek (képviselő-testület, bizottság, társulási tanács) számára ülés tartását.

A fentiekre tekintettel szükséges a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2011. (VII.1.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának napirendre tűzése és megtárgyalása.

A közművelődési feladatot ellátó közművelődési intézmény vezetőjének észrevétele beépítésre került a rendeletbe.

A Pénzügyi, Jogi, Ügyrendi Bizottság az ügyet megtárgyalta és a mellékelt rendelet- tervezetet javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek elfogadásra.