Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 01. 29
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § (3) bekezdése értelmében a képviselő- testület az alakuló, vagy azt követő ülésén az Mötv. szabályai szerint megalkotja, vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét. A képviselő-testület pedig szükség szerint módosítja azt.
A Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatával kapcsolatos felülvizsgálat eredményeként indokolt új rendelet alkotása.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Alapvető rendelkezések, az önkormányzat jelképei, ünnepei és testvérvárosi kapcsolatai, a kihirdetés, a közzététel, a nyilvánosságra hozatal helyben szokásos módja, az önkormányzati feladat- és hatáskörök kerültek rögzítésre.
A 8–36. §-hoz
A Képviselő-testület működésének szabályai, az alakuló ülés, rendkívüli ülés, rendes ülés, munkaterv, a képviselő-testületi ülés összehívásának meghatározása.
Itt szabályozzák az előterjesztéseket, a Képviselő-testület ülésének vezetésére, a tanácskozás rendjének fenntartására, a döntéshozatali eljárásra és szavazásra, személyes érintettségre, összeférhetetlenségi eljárásra, a képviselő testület döntéseire, a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvére, a közmeghallgatásra és lakossági fórumra, a helyi népszavazásra vonatkozó szabályokat.
A 37–44. §-hoz
A Képviselő testület szerveire és tisztségviselőire vonatkozó szabályokat állapít meg.
A 45. §-hoz
Az Önkormányzat társulásait szabályozza.
A 46. §-hoz és a 47. §-hoz
A nemzetiségi önkormányzattal kapcsolatos feladatokat rögzíti.
A 48–53. §-hoz
Az Önkormányzat gazdasági alapjait tartalmazza. Az önkormányzat vagyonát, a költségvetését, a gazdálkodás, a gazdasági program és pénzügyi ellenőrzés főbb szabályait határozza meg.
Az 54. §-hoz és az 55. §-hoz
Hatályba léptető, valamint hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.