Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi események engedélyezésének, valamint az egyéb családi eseményeknek a szabályairól és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 11. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi események engedélyezésének, valamint az egyéb családi eseményeknek a szabályairól és a fizetendő díjakról
Általános indokolás
A rendelet megalkotása óta, 2017. május 26. óta nem emelte az Önkormányzat az anyakönyvi eljárás díjait. A javasolt módosítással a továbbiakban az anyakönyvi eljárás díja fedezi a házasságkötésekkel kapcsolatos személyi juttatásokat, lehetőséget ad az anyakönyvvezető munkájának nagyobb mértékű javadalmazására, továbbá abból kisebb összegű bevétele is származik a Hivatalnak, amelyből a közüzemi díjakat és a takarítás költségeit fedezni tudja. Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 96. §-a felhatalmazást ad a települési önkormányzatok részére, arra hogy rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait, valamint rendeletben állapíthassák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Egyre többen keresik meg a Hivatalt névadó ünnepség, valamint házassági évforduló (Továbbiakban: egyéb családi esemény) megtartásának ünnepélyessé tételéért, melyet a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet nem tesz lehetővé. Az egyéb családi esemény nem anyakönyvi esemény, így a Képviselő-testületnek eredeti jogalkotói jogkörében nyílik lehetősége szabályozni ezen társadalmi eseményeket.
A jelenleg hatályos, az anyakönyvi események lebonyolításáról szóló rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy annak több pontja is módosításra szorul. Azonban a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, illetve munkaidőn kívüli fő szabályai nem változnak.
Tekintettel továbbá a munkabérek-, szolgáltatási díjak (fodrász, kozmetikus, ruházat) növekedésére az anyakönyvvezetőt megillető megbízási díjak is emelésre kerültek.
A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján a 2022. évben az infláció mértéke várhatóan tovább emelkedik.
Amennyiben díjemelés mellett dönt a Testület, úgy szükséges a 30 napos felkészülési időt betartania, tehát legkorábban 2022. november 1. napjával emelkedhetnek a fenti díjak.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a rendelet-tervezet, valamint a határozat-tervezet elfogadására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Értelmező rendelkezések között meghatározza a rendeletben alkalmazott fogalmakat.
A 2. §-hoz
A szakasz rendelkezik arról, hogy mely esetekben kell engedélyezési eljárást kezdeményezni az egyes anyakönyvi eseményekkel kapcsolatban.
A 3. §-hoz
Meghatározza a hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi események engedélyezési szabályait.
A 4. §-hoz
Meghatározza a hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi események engedélyezési szabályait.
Az 5. §-hoz
Meghatározza az egyes anyakönyvi esemény tekintetében fizetendő szolgáltatási díjakat és az anyakönyvvezetőt megillető díjazást.
A 6. §-hoz
Rendelkezik az anyakönyvvezetőt megillető szabadidő helyett választott díj mértékéről az 1. mellékletre való utalással.
A 7. §-hoz
Az egyéb családi események lebonyolításának szabályait, szolgáltatási díjait határozza meg a 2. mellékletre való utalással.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést, valamint hatályon kívül helyező, illetve átmeneti rendelkezést tartalmaz.