Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek rendjéről és használatáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a közterületek rendjéről és használatáról
Általános indokolás
A közterület-használat kérdéskörének komplexitására, valamint speciális jogi jellegére tekintettel az Alkotmánybíróság és a Kúria is több döntésében fontos alapvetéseket emel ki a témában, hogy ezzel is irányt mutasson a joggyakorlat alakulásához és segítse - többek között - az Önkormányzatokat az ezzel kapcsolatos rendeletük megalkotásában és alkalmazásában.
A közterület-használatról szóló rendelet felülvizsgálata azért is vált szükségszerűvé, hogy maradéktalanul megfeleljen a magán-és családi élet tiszteletben tartásához való joghoz, a tulajdonhoz való joghoz. A rendeletben foglalt szabályok hozzájáruljanak a városképvédelmi célokhoz.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendelt hatályát, az alkalmazás körét, és a rendeletben meghatározott egyes fogalmak értelmező rendelkezéseit tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az ingatlanhasználók vonatkozásában a közterületek tisztántartási szabályait állapítja meg.
A 4. §-hoz
Közterületi filmforgatás szabályait meghatározó szabályozás, mely figyelembe veszi a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény rendelkezéseit.
Az 5–8. §-hoz
A közterületeket használókra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Elsősorban azokat a magatartási formákat szabályozza, melyek az közterületek használata során a városkép és az élhető település védelmét szolgálják.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A város zöldterületeinek használatával kapcsolatos rendelkezéseket foglalja magában. Figyelemmel a felújított Béke téri parkra, annak használatával kapcsolatos szabályokra.
A 11. §-hoz
A közkifolyók védelmét szabályozó rendelkezés. Szabályozza, hogy a közkifolyó mindenki számára elérhető legyen, de csak olyan mértékben, amely feltétlenül szükséges.
A 12. §-hoz és a 13. §-hoz
A közterület engedély nélküli használatáról, valamint az engedéllyel használt terület ellenőrzéséről szóló rendelkezést tartalmaz.
A 15. §-hoz és a 14–16. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.