Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 03. 02
a helyi szociális ellátásokról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Szt.), valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály, Törvényességi Felügyeleti Osztálya (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.) BKB/001/4322-1/2021. és a BKB/001/4352-1/2021.számú szakmai tájékoztatói szerint felülvizsgálatra és módosításokkal egységes szerkezetbe foglalásra került a helyi szociális ellátásokról szóló 17/2020.(X. 30.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban: Szr.).
Az Szr. új ellátási formaként a rendszeres települési támogatások köre bővítésre került, a bentlakásos idősotthoni ellátottak támogatásával. A település közigazgatási területén élő önmagukat ellátni nem tudó, szociális otthoni elhelyezésre szoruló lakosok számára, akik az alacsony jövedelmük miatt a térítési díjat teljes egészében megfizetni nem tudják.
Az Szr.-ben újra szabályozásra kerültek az egyes ellátási formák a mindenkori öregségi minimum nyugdíj százalékos arányában megállapított jogosultságainak jövedelmi határai. A rendkívüli települési támogatás családban élők jövedelmének határa 130%-ról, 250%-ra, az egyedül élők 150%-ról, 300%-ra. A köztemetés részletfizetési jövedelem határa családban élő esetén 100%-ról, 250%-ra, egyedül élő esetén 150%-ról, 300%-ra.
Az Szr. megszövegezéséből kivételre került a köztemetés költségeinek hagyatéki teherként való bejegyeztetése, melyet az Szt. 48. § (3) bekezdésének a) pontja szabályoz.
Az Szr. 9. §-ának rendkívüli települési támogatás szabályai kiegészítésre kerültek a munkanélküli vagy jövedelemmel nem rendelkező aktív korú kérelmezők esetén támogatási feltételként került előírásra az állami foglalkoztatási szervvel történő együttműködés, továbbá azok az esetek, mikor nem állapítható meg a támogatás, illetve a rendkívüli települési támogatásra való jogosultság elbírálásához szükséges igazolások is.
Az Szr. 23. §-a kiegészítésre került a hajléktalan személyek ellátásával, mivel az az Önkormányzat számára az Szt. által kötelezően ellátandó feladat.
A Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló rendelet felülvizsgálat eredményeként indokolt új rendelet alkotása.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Általános rendelkezések, a rendelet célja, hatálya, hatásköri szabályok, eljárási rendelkezések.
A 8. §-hoz
Jánoshalma Városi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) szociális ellátási formái kerültek szabályozásra ezen belül a rendszeres települési támogatás keretében a bentlakásos idősotthoni ellátottak támogatása.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
Az Önkormányzat Rendkívüli települési támogatás szabályait állapítja meg.
A 11. §-hoz
Az Önkormányzat köztemetést szabályozza.
A 12. §-hoz és a 13. §-hoz
A Városi Szociálpolitikai Kerekasztal és annak működéséről rendelkezik.
A 14–17. §-hoz
Az Önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodás formáit és annak szabályait határozza meg.
A 18–23. §-hoz
A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjakról rendelkezik.
A 24. §-hoz
Az étkeztetés és annak igénybevételének feltételeit tartalmazza.
A 25. §-hoz
A házi segítségnyújtás és annak igénybevételének feltételeit tartalmazza.
A 26. §-hoz és a 27. §-hoz
Hatályba léptető, valamint hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.