Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jánoshalma Városi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 02
Jánoshalma Városi Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15. napjáig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a Képviselő-testületnek.
Jánoshalma Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) 2022 évi költségvetésének tervezete a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC törvény, illetve a további hatályos jogszabályok, az Önkormányzat rendeletei, határozatai figyelembevételével került összeállításra. A költségvetés összeállításának elsődleges célja, hogy az önkormányzat meghatározza az adott időszakban megvalósításra váró feladatokat és biztosítsa a feladatok elvégzéséhez szükséges költségvetési forrásokat. Fő cél az önkormányzat mindenkori teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működés biztosítása, a helyi értékek megőrzése, az önkormányzati vagyon állagának megóvása, védelme, értéknövelő használata, hasznosítása, gyarapítása.
1. Általános Indokolás
Az előterjesztés összeállításánál az alábbi jogszabályok előírásai kerültek kiemelten figyelembevételre:
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.)
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.)
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.)
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény
A költségvetési rendelet-tervezet szempontjából a legfontosabb előírások az alábbiak:
Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik.
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
A helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint központi költségvetési támogatásból teremti meg.
A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel.
Amennyiben a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, államháztartási beszámolási kötelezettségének vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások folyósítása az Áht.-ben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.
Az Önkormányzat költségvetésének legfontosabb célkitűzései:
pénzügyi, gazdasági stabilitás erősítése,
bevételi és kiadási egyensúly megteremtése,
kötelező feladatellátás biztosítása,
a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettsége, a kiadási előirányzatok felhasználásának lehetősége, (racionális, méretgazdaságos gazdaságszemlélet).
A város költségvetése a fenti céloknak megfelelően került összeállításra. A bevételeket a racionálisan elvárható szintnek megfelelően terveztük, a kiadási oldalon pedig a meglévő kötelezettségek, a Képviselő-testület által eddig hozott határozatok, és a Tervezési Köriratban megfogalmazott elvárások figyelembevételével kerültek számszerűsítésre.
Az önkormányzatok költségvetési mozgásterét a költségvetési törvényben foglalt forrásszabályozás határozza meg. 2022. évben a központi költségvetési kapcsolatokból származó forrásaink, valamint egyes bevételeinket és kiadásainkat szabályozó törvényi előírások az előző évhez hasonlóan alakulnak, így nagyságrendileg a 2021. évivel megegyező központi finanszírozással számolhatunk.
A helyi önkormányzatok központi költségvetési támogatási rendszere 2022. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, úgynevezett feladatalapú támogatási rendszeren alapul.
A 2022. évben a jelentősebb összegű változást a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből adódó illetménynövekedés, a pedagógusok, a szociális, a gyermekjóléti és kulturális ágazatban dolgozók illetményemelése okozza. Ezek forrását a 2022. évi költségvetési törvényjavaslat az Önkormányzat és az intézményekben dolgozók tekintetében tartalmazza.
A Kormány továbbra is kiemelten kezeli az intézményi gyermekétkeztetés és a szünidei étkeztetés biztosítására irányuló feladatokat.
Az önkormányzati hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők tekintetében a költségvetési törvényjavaslat továbbra is biztosítja a köztisztviselői illetményalap önkormányzati hatáskörben történő emelését.
A települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken biztosított támogatásokat az önkormányzatok a korábbi éveknek megfelelően célhoz kötötten használhatják fel, így biztosított a helyi közszolgáltatások ellátása.
Az önkormányzati feladataink túlnyomó részét továbbra is a kötelező önkormányzati feladataink teszik ki (az Mötv. előírásai alapján:)
a helyi közszolgáltatások körében a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a vízrendezés és a csapadékvíz elvezetés, a csatornázás, a köztemető fenntartása, a helyi közutak és közterületek fenntartása, a településtisztaság biztosítása;
gondoskodás a helyi tűzvédelemről, közbiztonság helyi feladatairól;
az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról való gondoskodás;
a közösségi tér biztosítása, közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása;
a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása; az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése.
A felsorolt feladatokban a települési önkormányzat maga határozza meg - a lakosság igényei alapján, anyagi lehetőségeitől függően -, mely feladatokat, milyen mértékben és módon lát el.
A köznevelés területén önkormányzatunk kötelező fő feladata 2022. évben is az óvodai ellátás biztosítása. A pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása a bérintézkedések miatt jelentősen emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésén túl a következő változások történtek: 2020. január 1-jétől a nemzetiségi pótlék mértéke differenciáltan kerül meghatározásra az illetményalap százalékában, alsó határa 10%, felső határa 40%, valamint bővült a pótlékban részesülők köre is. 2021. évben a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó pedagógusok ágazati szakmai pótlékra voltak jogosultak, amely a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetményük 10%-ának megfelelő összeg, ami 2022. januárjától további 10%-kal nőtt. Emellett a köznevelési intézmények vezetőit az intézmény méretétől függően további bérpótlék illeti meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatója alapján 2020-tól több lépcsőben átlagosan 30 %-os béremelés realizálódott az ágazatban.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően továbbra is az alapellátások biztosítása. Az önkormányzati feladatellátás finanszírozási rendszere nem változott az előző évhez viszonyítva. Az ágazatban a Kormány célkitűzései és döntései értelében jelentős bérfejlesztés zajlott az elmúlt 3 évben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók bére átlagosan 72%-kal nőtt. Az önkormányzatnál ez a védőnői hálózatot, valamint a szociális gondozó és segítő hálózatot érinti.
A bölcsődék, mini bölcsődék finanszírozási rendszere továbbra is a két elemből álló feladatalapú finanszírozásra épül. A finanszírozás egyik elemét a szakmai dolgozók elismert létszámához kapcsolódó bértámogatás, a másik elemét a bölcsődék működésével kapcsolatos üzemeltetési támogatás jelenti. A bölcsődei nevelők előmeneteli rendszerében a pedagógus életpályára vonatkozó szabályok kiterjesztése miatt, a többlépcsős béremelés a garantált bérminimum emeléssel együtt mindösszesen átlag 30% (Forrás: EMMI).
A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatásai az önkormányzatot a kulturális alapellátás biztosításához, a muzeális intézmények fenntartásához, a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatok és közművelődési alapszolgáltatások biztosításához illeti meg. A finanszírozási rendszer ebben az ágazatban sem változott. Az ágazatban dolgozók bére 2021. évben 6%-kal, 2022. évben további 20%-kal nőtt.
A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatási jogcímeit, feltételrendszerét, előirányzatait a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. tv. 2. melléklete tartalmazza. A támogatási jogcímek négy nagy fejezetre tagozódnak. Az egyes jogcímeken önkormányzatunkat 2022. évben megillető állami támogatás összege, összevetve a 2020. és 2021. évi eredeti előirányzat összegeivel az alábbiak:

Támogatási jogcím

2020. évi
támogatás

2021. évi
támogatás

2022. évi
támogatás

I. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

a) Önkormányzati hivatal működése

142 299 500 Ft

142 788 000 Ft

143 795 890 Ft

b) Településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása

65 506 481 Ft

66 089 821 Ft

69 193 635 Ft

ba) Zöldterület-gazdálkodással
kapcsolatos feladatok

20 189 141 Ft

20 575 800 Ft

21 229 000 Ft

bb) Közvilágítás fenntartása

30 240 000 Ft

30 336 000 Ft

31 691 000 Ft

bc) Köztemető fenntartása

-

100 000 Ft

0

bd) Közutak fenntartása

15 077 340 Ft

15 078 021 Ft

16 273 635 Ft

c) Egyéb önkormányzati feladatok (beszámítás után)

0

23 290 200 Ft

23 937 200 Ft

d) Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támog. (beszámítás után)

0

688 500 Ft

688 500 Ft

e) Polgármesteri illetmény támogatása

1 538 000 Ft

0

0

Működési feladatok tám. összesen:

209 343 981 Ft

232 856 521 Ft

237 615 225 Ft

II. A települési önkorm. egyes köznevelési feladatainak támogatása

Bértámogatás óvodában

94 595 400 Ft

102 600 750 Ft

112 460 600 Ft

Óvodaműködtetési támogatás

17 434 600 Ft

16 265 800 Ft

20 501 000 Ft

Kiegészítő támogatás az óvodapedagógusok minősítéséből adódó többletkiadásokhoz

6 068 200 Ft

9 153 000 Ft

9 441 120 Ft

Köznevelési feladatok mindösszesen.:

118 098 200 Ft

128 019 550 Ft

142 402 720 Ft

III. Szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatása

1. Szociális ágazati összevont pótlék

----

----

----

2. A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

48 822 917 Ft

51 733 654 Ft

46 936 771 Ft

3. Szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása (Család- és gyermekjóléti szolgálat és központ)

29 611 142 Ft

24 585 000 Ft

32 283 669 Ft

4. Szociális étkeztetés

0

9 290 400 Ft

10 333 400 Ft

5. Házi segítségnyújtás

0

6 534 000 Ft

10 188 860 Ft

6. Bölcsőde támogatása

11 944 000 Ft

14 660 000 Ft

19 603 700 Ft

7. Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása

0

7 284 303 Ft

7 212 731 Ft

8. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása

75 028 184 Ft

80 916 856 Ft

83 331 210 Ft

9. Rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása

1 723 560 Ft

2 100 250 Ft

2 399 814 Ft

Szociális és gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok összesen:

167 129 803 Ft

197 104 463 Ft

212 290 155 Ft

IV. Kulturális feladatok támogatása

Települési önkormányzatok támogatása a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatokhoz

10 821 150 Ft

18 718 420 Ft

18 918 937 Ft

Könyvtári és közművelődési feladatok támogatása összesen:

10 821 150 Ft

18 718 420 Ft

18 918 937 Ft

A Képviselő-testület egyes döntéseinek végrehajtása évek között áthúzódó, így a 2021. évi költségvetésről szóló rendeletben szereplő, de fel nem használt előirányzatok kötelezettségvállalással terhelt része előző évről/évekről áthúzódó maradványként szerepel a 2022. évi költségvetésben. Ennek okán előző évi maradvány igénybevétele jogcímen 1 061 566 051 Ft került betervezésre a bevételek között. Ezt az összeget nagyrészt pályázatokhoz kapcsolódó tételek alkotják (lásd részleteiben a B8 Finanszírozási bevételek címszó alatt).
A 2022. évi költségvetési tervezetben szereplő projektek:
1. EFOP-1.4.2-16-2016-00020 „Együtt könnyebb” komplex prevenciós és társadalmi felzárkóztató program a gyermekszegénység ellen (un. GYEP-II. projekt)
2. EFOP-1.5.3-16-2017-00082 „Együtt vagyunk, otthon vagyunk és itt maradunk” (a projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg Mélykút, Borota, Kéleshalom, Kunfehértó, Hajós, Rém településekkel)
3. EFOP-3.9.2-16-2017-00057 Járásokat összekötő humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (a projekt öt önkormányzat, a Gyermeklánc Óvoda és a Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Kft konzorciumi együttműködésében valósul meg)
4. TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 Agrárlogisztikai központ építése Jánoshalmán
5. TOP-2.1.2-16-BK1-2017-00003 Zöld tér felújítása Jánoshalmán
6. TOP-1.4.1-19-BK1-2020-00041 Bölcsőde építése Jánoshalmán projekt
7. Belügyminisztérium 518809 „Járdaépítés Jánoshalmán” projekt
8. TOP-4.3.1.-15-BKI-2020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán” projekt
9. TOP-5.2.1.-15-BK1-2020-00010 „Tiszta udvar, jó egészség, megújul egy közösség” projekt
Részletes indokolás
Jánoshalma Városi Önkormányzat és intézményei 2022. évi költségvetéséhez:
B e v é t e l e k
Jánoshalma Városi Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2022. évre tervezett költségvetési összesített bevételi fő összege 2 170 548 381 Ft.
A bevételeket jogcímenként a költségvetési rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
A 2022. évi tervezett bevételek szöveges indoklása az alábbi:
A.) Jánoshalma Városi Önkormányzat 2022. évi bevételi terve:
Tervezett összes bevétel:......................................................................... 2 138 826 289 Ft
mely bevételi jogcímek szerint az alábbiakból tevődik össze:
B1 Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Tervezett összeg............................................................................................... 736 147 054 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

B11 Önkormányzatok működési támogatásai

611 227 037

B111 Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

237 615 225

B112 Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

142 402 720

B113 Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

212 290 155

B114 Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

18 918 937

B115 Működési célú költségvetési támogatás és kiegészítő támogatás

-

B116 Elszámolásból származó bevételek

-

B12 Elvonások és befizetések bevételei

-

B13 Műk.c.garancia és kez.váll.-ból szárm.megtérülés ÁH-n belülről

-

B14 Műk. célú visszatérítendő támog.-k, kölcsönök visszatérülése

-

B15 Műk. c. visszatér. támog., kölcsönök igénybev. ÁH-n belül

-

B16 Egyéb működési célú támogatások bevételei ÁH-n belülről

124 920 017

a) Központi költségvetési szervek

-

b) Központi kezelésű előirányzatok

-

c) Fejezeti kezelésű ei. EU-s programok és azok hazai társfinanszírozása

40 775 477

d) Egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok

8 145 840

e) TB pénzügyi alapjai

35 484 000

f) Elkülönített állami pénzalapok

34 551 838

g) Helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik

5 962 862

B1 Működési célú támogatások ÁH-n belülről mindösszesen:

736 147 054

B2 Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Tervezett összege............................................................................................... 33 055 870 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

B25 Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei ÁH-n belülről

33 055 870

a) Fejezeti kezelésű ei. EU-s programok és azok hazai társfinanszírozása

32 661 154

"Bölcsőde építése Jánoshalmán" projekt (TOP-1.4.1-19-BK1-2020-00041)

32 661 154

f) Elkülönített állami pénzalapok

394 716

B3 Közhatalmi bevételek
Tervezett összege............................................................................................. 219 450 000 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Termőföld bérbeadásából származó jövedelem adója

50 000

B311 Magánszemélyek jövedelemadói

50 000

Magánszemélyek kommunális adója

38 000 000

Telekadó

550 000

B34 Vagyoni típusú adók

38 550 000

Iparűzési adó (állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után)

180 000 000

Iparűzési adó (ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után)

0

B351 Értékesítési és forgalmi adók

180 000 000

B354 Gépjárműadó (önkormányzatot megillető 40%)

0

Talajterhelési díj

350 000

Késedelmi és önellenőrzési pótlék

500 000

B36 Egyéb közhatalmi bevételek

850 000

B3 Közhatalmi bevételek mindösszesen:

219 450 000

B4 Működési bevételek
Tervezett összege............................................................................................... 87 455 239 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Terményértékesítés (búza, kukorica)

32 000 000

Homok értékesítése homokbányából

500 000

B401 Készletértékesítés ellenértéke

32 500 000

Naperőmű által termelt többletenergia értékesítése

8 362 205

Bérleti díj bevételek

10 066 342

- Move Zrt. – Hunyadi utcai volt iskolaépület bérlete

120 000

- Közterületek tartós bérbeadásából tervezett bevétel

340 756

- Piac-vásártér bérbeadásából tervezett bevétel

1 201 995

- MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – Bajai u. 4.-ben helyiségbérlet

840 000

- MVM ZG Solar Kft 712 hrsz ingatlan

1 180 382

- 194/2016.(XI.24.) Kt. – 146. hrsz ingatlan alatti 64 m2 terület éves bérlete (Radnóti u. 13.)

194 400

- Magyar Agrár-Élelm. Kamara – Bajai u. 4-ben bérlő

480 000

- Vágóhíd u. 16. bérleti díj 174/2021.(XI.25.) Kt

50 000

- Volánbusz Közlekedési Zrt.- bérleti díj

180 000

- Neszvecskó Hajnalka 173/2021.(XI.25.) Kt

30 000

- Vantage Towers Zrt. – bérleti díj

778 809

- Fecske-házi lakások lakbérbevétele

900 000

- Egyéb önkormányzati lakások lakbérbevétele

3 700 000

- Eseti közterület használatból várható bevétel (2021. évi tapasztalati adat alapján)

70 000

B402 Szolgáltatások ellenértéke

18 428 547

Állati hullatároló áramdíjának továbbszámlázása az üzemeltető felé

1 452

Rezsiktg. arányos részének továbbszámlázása Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara felé (Bajai u. 4. helyiséghasználat)

428 000

Rezsiktg. arányos részének továbbszámlázása a háziorvosi ügyeleti szolgálatot működtető vállalkozás részére (Arany J. u. 13. helyiséghasználat)

930 000

B403 Közvetített szolgáltatások értéke

1 359 452

Vizi- és szennyvízközművek bérleti díja (2021. évivel egyező összeggel)

488 000

Mg. földterületek bérbeadásának bevétele (2021. évi tapasztalati adatok alapján)

500 000

Kunfehértói Gyermek- és Ifjúsági Tábor ingatlan használati díja megállapodás szerint

15 000

B404 Tulajdonosi bevételek

1 003 000

Étkezési térítési díj bevétel (ált. iskolai tanulók étkeztetése)

7 242 750

Szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás térítési díj bevétele

15 500 000

B405 Ellátási díjak

22 742 750

Homok értékesítés Áfa-ja

135 000

Naperőmű többletenergia-értékesítés Áfa-ja

2 257 795

Állati hullatároló továbbszámlázott áramdíjának Áfa-ja

392

Továbbszámlázott rezsiköltség Áfa-ja

251 100

Vízi- és szennyvízközművek bérleti díj bevételének Áfa-ja

131 760

Ellátási díj bevétel (ált. isk. étkeztetés) Áfa-ja

1 955 543

Ellátási díj bevétel (szoc. étkeztetés) Áfa-ja

4 050 000

B406 Kiszámlázott termékek és szolgáltatások ált. forgalmi adója

8 781 590

Bankszámla forgalma utáni alapkamat (2020. évi tapasztalati adat alapján)

100

B408 Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

100

Szept. 1. Bölcsőde indítás 2 dolgozó bértámogatása

2 389 800

Köztemetés költségének megtérítése (a jelenleg fizetésre kötelezettek befizetései)

250 000

B411 Egyéb működési bevételek

2 639 800

B4 Működési bevételek mindösszesen:

87 455 239

B5 Felhalmozási bevételek
Tervezett összege............................................................................................... 26 303 581 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Ingatlanok értékesítéséből tervezett bevétel a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében

26 303 581

Felhalmozási bevételek összesen:

26 303 581

B6 Működési célú átvett pénzeszközök
Tervezett összege.............................................................................................................. 0 Ft
B7 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök
Tervezett összege............................................................................................................... 0 Ft
B8 Finanszírozási bevételek
Tervezett összege.......................................................................................... 1 036 414 545 Ft
A finanszírozási bevételként tervezett 1 036 414 545 Ft a 2021. évi feladattal terhelt maradvány igénybevételét jelenti. Az összeg a 2021. december 31-én a pályázati alszámlákon rendelkezésre álló azon pénzeszközök összegei, melyek felhasználási kötöttséggel járnak és felhasználásukra 2022. évben kerül sor. Valamint azoknak a kiadásoknak a fedezetét, amelyekre a Képviselő-testület az önkormányzat esetében vagy intézményi költségvetés terhére az intézmény vezetője a 2021. évi költségvetés terhére vállalt kötelezettséget, de a pénzügyi teljesítés a 2022. évben jelentkezik.
Részleteiben (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

EFOP-1.4.2-16-2016-00020 „Együtt könnyebb” projekt (GYEP-II.) 2021. év végéig fel nem használt támogatási összege

33 942 112

TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00010 „Tiszta udvar, jó egészség” projekt 2021. év végéig működési c. fel nem használt támogatási összeg

47 647 484

TOP-4.3.1-15-BK12020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán”projekt működési c. támogatási maradvány

10 142 471

TOP-1.4.1.-19-BK1-2020-00041 „Bölcsőde építés Jánoshalmán”projekt működési célú támogatás maradványa

773 210

TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 „Agrárlogisztikai központ építése Jánoshalmán” projekt 2021. év végéig fel nem használt műk. c. támogatás

1 869 745

TOP-2.1.2-16-BK1-2017-00003 „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” projekt 2021. december 31-ig fel nem használt működési célú támogatási összeg

4 149 705

MÁK által 2021. december 23-án folyósított előleg a 2022. évre önkormányzatunk által igényelt állami támogatásból

23 125 156

A lakossági érdekeltségi hozzájárulások elszámolásával kapcsolatos, 2022. évben esedékes kiutalások és egyéb szennyvíz beruházáshoz kapcsolódó kiadások (pl. házi bekötések, úthibák javítása) fedezete a Viziközmű Társulattól 2018. évben átvett pénzösszeg maradványából

9 334 573

2021. évi IPA kiegészítés II. félév maradványa

33 159 761

Előző évi működési költségvetési maradvány igénybevétele

42 455 210

Maradvány igénybevétele működési célra összesen:

206 599 427

TOP-4.3.1-15-BK12020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán” projekt felhalmozási c. támogatási maradvány

218 357 573

TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 „Agrárlogisztikai központ építése Jánoshalmán” projekt 2021. év végéig fel nem használt felhalmozási c. támogatás

306 902 217

TOP-1.4.1.-19-BK1-2020-00041 „Bölcsőde építés Jánoshalmán” projekt felhalmozási célú támogatás maradványa

129 079 376

TOP-2.1.2-16-BK1-2017-00003 „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” projekt 2021. december 31-ig fel nem használt felhalmozási célú támogatási összeg

88 413 683

2021. december 31-ig megképződött viziközmű fejlesztési tartalék igénybevétele a Kiskunsági Viziközmű Szolgáltató Kft felmérése szerint 2022. évben szükségessé váló fejlesztésekre

3 901 972

Kiskunvíz Kft. Gördölő Fejlesztési Terv alapján szennyvíz hálózat felújításra fedezete a Viziközmű Társulattól 2018. évben átvett pénzösszeg maradványából

1 905 000

Önk-i feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” járdafelújítás 2021. évben megérkezett pályázati támogatás összege

19 690 842

2021. évi ingatlan értékesítés bevétele

27 288 400

2021. évi termőföld értékesítés bevétele

6 770 000

2021. évi gép eladás bevétele

7 000 000

Bölcsőde építés 2021. évi önerő maradvány igénybevétel

15 000 000

Kistérségi szélessávú internet értékesítés maradvány igénybevétele

5 506 055

Maradvány igénybevétele fejlesztési célra összesen:

829 815 118

Maradvány igénybevétele mindösszesen:

1 036 414 545

B.) Polgármesteri Hivatal
Az intézmény 2022. évre tervezett bevételi előirányzata............................. 5 149 870 Ft
mely kizárólag működési bevételeket foglal magában az alábbiak szerint (adatok Ft-ban):

Bevételi jogcím megnevezése

Összeg
2022. évi terv

Anyakönyvi szolgáltatás díjbevétele

500 000

B402 Szolgáltatások ellenértéke

500 000

B4 Működési bevételek

500 000

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

4 649 870

B8 Finanszírozási bevételek

4 649 870

Tervezett bevételek mindösszesen:

5 149 870

C.) Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Család- és Gyermekjóléti Központ
Az intézmény 2022. évre tervezett bevételi előirányzata........................... 13 308 970 Ft
A tervezett előirányzat az intézményi térítési díjakat, és az intézmény 2021. évi maradványának igénybevételét foglalja magában az alábbiak szerint (adatok Ft-ban):

Bevételi jogcím megnevezése

Összeg
2022. évi terv

Intézményi étkeztetés térítési díj bevétele

1 383 200

B405 Ellátási díjak

1 383 200

Kiszámlázott Áfa (étkeztetés)

373 464

B406 Kiszámlázott általános forgalmi adó

373 464

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

11 552 306

B813 Költségvetési maradvány igénybevétele

11 552 306

Tervezett bevételek mindösszesen:

13 308 970

D.) Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár
Az intézmény 2022. évre tervezett bevételi előirányzata........................... 13 263 252 Ft
A 2022. évre tervezett bevételből 1 719 200 Ft szolgáltatások tervezett tárgyévi bevétele, 8 949 330 Ft az előző évi maradvány igénybevétele, 2 594 722 Ft az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott bértámogatás.
A tervezett bevételek részleteiben: (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Bérfejlesztés támogatása

2 594 722

B16 Műk. c. támogatások bevételei ÁH-on belülről

2 594 722

Könyvtári beiratkozási díj, könyvtári szolgáltatások (számítógép használat, fénymásolás), terembérleti díj bevétel

1 460 000

B402 Szolgáltatások ellenértéke

1 460 000

Kiszámlázott Áfa (könyvtári szolgáltatások - 27%)

259 200

B406 Kiszámlázott általános forgalmi adó

259 200

B4 Működési bevételek

1 719 200

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

8 949 330

B8 Finanszírozási bevételek

8 949 330

Tervezett bevételek mindösszesen:

13 263 252

Kiadások
Jánoshalma Városi Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2022. évre tervezett kiadása mindösszesen 2 170 548 381 Ft.
A.) Helyi önkormányzat 2022. évi tervezett kiadásai
Tervezett összes kiadás:.......................................................................... 1 672 441 588 Ft
Feladatonként az alábbi kiadásokra nyújt fedezetet:
1.) Önkormányzati jogalkotás és általános igazgatási tevékenység
Tervezett összege............................................................................................. 103 312 476 Ft
Az előirányzat tartalma: a helyi önkormányzat, mint önálló adóalany ill. törzskönyvi alany igazgatásjellegű kiadásai az alábbiak szerint: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

1 fő polgármesteri titkársági titkárnő, 1 fő közfoglalkoztatási ügyintéző, 1 fő szociális segítő,

9 237 000

Bankszámla-hozzájárulás (1.000 Ft/hó/fő)

36 000

K11 Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

9 273 000

Polgármester illetménye

9 893 300

Polgármester 25 éves jubileumi jutalma

1 690 000

Főállású alpolgármester illetménye

8 409 900

Társadalmi megbízatású alpolgármester illetménye

1 437 500

Polgármester, alpolgármester cafetéria juttatása

540 000

Polgármester költségátalánya – illetményének 15%-a

1 483 995

Alpolgármester költségátalánya – illetményének 15%-a

1 261 479

Bankszámla-hj. (polgármester, alpolgármester részére)

24 000

Önkormányzati képviselők tiszteletdíja

6 842 500

Bizottsági elnökök kiegészítő díjazása

977 500

Szociális tanácsnok kiegészítő díjazása

879 750

K121 Választott tisztségviselők juttatásai összesen:

33 439 924

Bizottsági külső tagok tiszteletdíja

1 380 000

Reprezentációs kiadások (Áfa nélkül)

200 000

K123 Egyéb külső személyi juttatások

1 580 000

K12 Külső személyi juttatások összesen:

35 019 924

K1 Személyi juttatások mindösszesen:

44 292 924

Szociális hozzájárulási adó – (13%), rehabilitációs hozzájárulás, magáncélú telefonhasználat és cafeteria járulékok

9 107 769

K2 Munkaadót terhelő járulékok és szociális hj. adó összesen:

9 107 769

Irodaszer, nyomtatvány, helyi adó-, gépjárműadó befizetéshez csekkek

100 000

Hajtó-, kenőanyag (Opel Vivaro, Citroen, Opel Zafira gk.)

629 921

Egyéb készletbeszerzés (gk.-hoz ablakmosó, jégoldó)

50 000

Szerviz anyagköltség (Opel Vivaro, Citroen, Opel Zafira gk.)

203 070

K31 Készletbeszerzés:

982 991

Közinformatika Nonprofit Kft IBF és adatvédelem 60 000 + 80 000 Ft/hó)

1 680 000

GIRO-háló rendelkezésre állás XS-net díja (2 880 Ft/hó) GIRO Lock felhasználói díja (40 000 Ft), GIRO direkt éves díja (32 400 Ft) VODAFONE díj

141 960

K32 Kommunikációs szolgáltatások:

1 821 960

Karbantartás, kisjavítás (Opel Vivaro, Citroen, Opel Zafira)

230 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

3 041 200

Ebből:

- Ügyvédi díj (101.600,- Ft/hó, Áfa mentes)

1 219 200

- Követelésbehajtás költségei

200 000

- Belső ellenőrzési szolgáltatás igénybevétele

1 500 000

- Foglalkozás egészségügyi szolg. (3 fő) 4 000 Ft/fő/év

12 000

-Képzési költség (Jegyző)

60 000

-Közjegyzői díj (aláírási címpéldány)

50 000

Egyéb szolgáltatások

5 910 000

Ebből:

- Postai közreműködési díj

2 400 000

- RGYVK folyósítás posta ill. banköltsége

500 000

- Gépjármű mosatás, gumiszerelés (Opel Vivaro, Citroen, Opel Zafira)

30 000

- Bankszámla vezetéssel összefüggő díjak

2 750 000

- Opel Vivaro KGFB (MOM-744)

60 000

- Citroen KGFB (MAB-483)

60 000

-Opel Zafira KGFB (PZF-634)

60 000

- Egyéb szolgáltatási kiadás

50 000

K33 Szolgáltatási kiadások:

9 181 200

Belföldi kiküldetés

50 000

Reklám- és propagandakiadások

0

K34 Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások

50 000

Vásárolt termékek és szolgáltatások előzetesen felszámított Áfa-ja

1 437 737

Vevőknek kiszámlázott Áfa (befizetendő Áfa)

6 187 860

Egyéb különféle dologi kiadások (pl. megemlékezésekre koszorú)

50 000

Autópályadíj, autópálya matrica, parkolási díj (MOM-744)

100 000

Állami alapadat felhasználási díj

300 000

Közjegyzői, földhivatali eljárási díj

100 000

Késedelmi kamat, behajtási költségátalány

50 000

K35 Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások:

8 225 597

K3 Dologi kiadások összesen:

20 261 748

Városgazda Kft támogatása (központi irányítási feladatok)

28 656 000

K5 Egyéb működési célú kiadások összesen:

28 656 000

K6 Beruházások - Informatikai fejlesztés

994 035

Önkormányzati jogalkotási tevékenység kiadásai mindösszesen:

103 312 476

2.) Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok
Tervezett összege............................................................................................. 403 871 486 Ft
A tervezett összegből 308 771 962 Ft a TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 „Agrárlogisztikai központ építése Jánoshalmán” projekt kiadásait foglalja magában az alábbiak szerint:

Megnevezés

TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 projekt
Nettó költség

TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 projekt
Áfa

Összesen

Dologi kiadások

1 472 240 Ft

397 505 Ft

1 869 745 Ft

Beruházási kiadások

241 655 289 Ft

65 246 928 Ft

306 902 217 Ft

Kiadások összesen:

243 127 529 Ft

65 644 433 Ft

308 771 962 Ft

A projekthez kapcsolódó kiadások:
kivitelezői szerződés módosítás kidolgozásának szakértői díja az 5/2022.(I.14) Kt. hat. alapján
254.000 Ft.
többlettámogatási kérelem benyújtásának költsége ../2022.(II.21.) Kt. hat. alapján
254.000 Ft
új közbeszerzési eljárás lebonyolításának költsége ../2022.(II.21.) Kt. hat. alapján
1.892.300 Ft
közbeszerzési eljárás EKR díja ../2022.(II.21.) Kt. hat. alapján
50.800 Ft
üzemeltetésről szakvélemény beszerzése ../2022.(II.21) Kt. hat. alapján
114.300 Ft.
tervezői díj (Sándorfi Tervező Iroda)
1.000.000 Ft.
A tervezett összegből 91 534 124 Ft az önkormányzati vagyon körébe tartozó lakások és egyes, nem lakás célú ingatlanok fenntartásával kapcsolatos kiadásokat tartalmazza (Bajai u. 1. = volt könyvtárépület; Bajai u. 4. = korábbi években pályázati program keretében használt épület; Kossuth u. 5., Molnár J. u. 3. = irodaház és szálláshely; Molnár J. u. 7, Radnóti u. 13. = volt gimnázium épület; Hunyadi u. 16.; Mélykúti u. 34. 2/4 tulajdonrész)
A közvetített szolgáltatások a közös használatban álló ingatlanok közüzemi díjainak továbbszámlázott tételeit foglalják magukban (Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara - Bajai u. 4., orvosi ügyeletet működtető vállalkozás – Arany J. u. 13.).
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Kiadási jogcím

Molnár J. u. 3.

Önkorm.-i bérlakások

Béke tér 1.

Arany J. u.
Bajai u. 1,4., Hunyadi u. 16., Radnóti u. 13., Molnár J. u. 7., Kossuth u. 5. ,Mélykúti u. 34., és egyéb önk.-i vagyonelemek

Összesen
2022. évi terv


Fecske
ház

Egyéb bérlakások

Karbantartási anyag

-

200 000

800 000

-

-

1 000 000

Elektronikus védelmi rendszer

-

-

-

-

67 200

67 200

Gázenergia

-

-

50 000

250 000

653 000

953 000

Villamos energia

-

-

30 000

60 000

500 000

590 000

Víz- és csatornadíj

-

-

20 000

-

77 000

97 000

Karbantartás (munkadíj)

-

114 960

774 803

-

30 000

919 763

Közvetített szolgált.

-

-

-

-

1 358 000

1 358 000

Kéményseprés, szemétszállítás, tűzvédelem., stb.

170 000

170 000

Rezsiátalány

18 310 000

-

-

-

-

18 310 000

Takarítási szolg.

-

-

-

-

60 000

60 000

Érintésvédelmi felülvizsgálat

275 591

275 591

Vagyonbiztosítás

-

-

-

-

2 000 000

2 000 000

Kiadások Áfa-ja

4 943 700

85 039

452 197

83 700

861 514

6 426 150

Dologi kiadások:

23 253 700

399 999

2 127 000

393 700

6 052 305

32 226 704

Ingatlan karbantartás (Városgazda Kft)

-

-

-

-

36 394 000

36 394 000

Egyéb működési célú kiadás összesen:

-

-

-

-

36 394 000

36 394 000

Polgármesteri Hivatal tűzvédelmi főkapcsoló

-

-

-

700 000

-

700 000-

Polgármesteri Hivatal udvarán tároló építés

-

-

-

7 000 000

-

7 000 000-

Fecskeház kazáncsere

-

500 000

-

-

500 000

Gyümölcsfeldolgozó üzem- ajtókivágás, betonozás, tűzoltó készülékek vásárlása, áramerősség bővítés,

1 300 000

1 300 000

Beruházási kiadások:

-

500 000-

-

7 700 000-

1 300 000-

9 500 000-

Önkormányzati bérlakások felújítása

-

-

2 500 000

-

-

2 500 000

Polgármesteri Hivatal villámvédelem felújítása

-

-

-

1 900 000

-

1 900 000

Rákóczi u. 12. III. em. 24. felújítás

4 000 000

4 000 000

Kossuth u. 5. hátsó tűzfal javítás, felújítás

-

-

-

1 500 000

1 500 000

Szökőkút javítás, felújítás

3 000 000

3 000 000

Felújítási kiadások:

-

-

6 500 000

1 900 000

4 500 000

12 900 000

Vegyes tulajdonú társasházak felújítási alap befizetési kötelezettség (Közös költség)

-

-

513 420

-

-

513 420

Egyéb felhalmozási célú kiadások össz.:

-

-

513 420

-

-

513 420

Ö S S Z E S E N:

91 534 124

M I N D Ö S S Z E S E N (TOP-1.1.3-16-BK1-2017-00007 együtt):

403 871 486

3.) Központi költségvetési befizetések
Tervezett összege.................................................................................................... 23 525 156 Ft
A Magyar Államkincstár 2021. december 23-án 23 125 156 Ft finanszírozási előleget utalt ki a 2022. évi állami támogatásból. Az összeget az év folyamán az állami támogatás folyósításakor a MÁK beszámítja (levonja), ezért a költségvetésben visszafizetésként kell kezelni. A kiutalt előleg részét képezi a 2021. évi maradványnak, összege a finanszírozási bevételek között figyelembevételre került.
A 2020. évi központi költségvetési elszámolások kamat fizetésére a 400.000 Ft került tervezésre.
4.) Támogatási célú finanszírozási műveletek
Tervezett összege................................................................................................. 8 965 880 Ft
Támogatás a Kunfehértói Gyermek- és Ifjúsági Tábor ingatlanának állagmegóvásához, karbantartásához 15 000 Ft.
A Kunfehértó Község Önkormányzatával 2017. március 31-én kötött megállapodás szerint a tábor üzemeltetője ezen támogatással azonos összegű használati díjat fizet Jánoshalma részére, mely összeg a költségvetés bevételi oldalán is betervezésre került.
Az EFOP-3.9.2-16-2017-00057 „Járásokat összekötő humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” projektben a közreműködő szervezet által el nem fogadott tételek, valamint az ehhez kapcsolódó általános költségek együttes visszafizetendő összege 8 950 880 Ft.
5.) Tűz- és katasztrófavédelmi tevékenységek
Tervezett összege.................................................................................................... 12 036 912 Ft
Tervezett előirányzat a Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság működési célú támogatása. A cégbíróságon 2018. őszén bejegyzett Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság elkészítette 2022. évi saját, önálló költségvetését. Ennek fő pénzügyi forrása a Belügyminisztériumtól érkező állami támogatás, de a működéshez továbbra is szükségük van az ellátási területhez tartozó települések anyagi támogatására. A kiadások lakosságarányos megosztása alapján Jánoshalma Városi Önkormányzattól a 2022. évben 12 036 912 Ft pénzbeli támogatást igényelnek. 2021. évben a költségvetésben tervezett támogatás összege 13 959 708 Ft volt, a tényleges támogatási összeg pedig 9 306 472 Ft.
6.) START-munkaprogram – Téli közfoglakoztatás
Tervezett összege............................................................................................... 24 269 566 Ft
A tervezett előirányzat a 2021. évről áthúzódó 2021. december 1-től 2022. február 28-ig tartó, 100%-os támogatottságú START közfoglalkoztatási program 2022. évi költségvetést terhelő kiadásait tartalmazza (15 fő foglalkoztatási kiadásai – munkabér, közterhek és eszközök).
Az előirányzat tartalmazza továbbá a 2022. évben induló START közfoglalkoztatási program 2022. március 1-től 2022. november 30-ig tervezett foglakoztatási kiadásai 15 fő foglalkoztatotti létszámmal.
7.) Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
Tervezett összege............................................................................................... 11 711 975 Ft
A tervezett előirányzat a 2021. évről áthúzódó 2022.02.28-ig tartó, 100%-os támogatottságú, un. hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program 2022. évi költségvetést terhelő kiadásait tartalmazza 10.355.975 Ft összegben, valamint a 2022. évben induló 90 %-os támogatottságú hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program önerejét 1.356.000 Ft összegben.
8.) Növénytermesztés és kapcsolódó szolgáltatások
Tervezett összege.............................................................................................. 11 214 100 Ft
A növénytermesztési tevékenység az önkormányzati földterületek hasznosítását jelenti (saját művelés, búza, kukorica termesztése). A kiadások fedezetét költségvetésünkben a földalapú támogatás és a terményértékesítésekből tervezett bevétel képezi.
A növénytermesztési tevékenység tervezett kiadásai (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Műtrágya

2 000 000

Talajfertőtlenítő-, gyomirtó-, rovarölő szerek

1 800 000

Vetőmagok

1 200 000

Anyagbeszerzés összesen

5 000 000

Mezőgazdasági földterületek gépi bérmunkái

3 800 000

Igénybevett szolgáltatások összesen

3 800 000

Működési célú felszámított Áfa

2 376 000

Egyéb dologi kiadások (pl. MVH kárenyhítési hozzájárulás)

38 100

Növénytermesztés tervezett dologi kiadásai mindösszesen:

11 214 100

9.) Közutak üzemeltetése, fenntartása
Tervezett összege.............................................................................................. 37 575 247 Ft
A tervezett előirányzat részleteiben (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Gyalogátkelőhelyek kialakítása

275 000

Közutak javítása, karbantartása

9 045 789

K3 Dologi kiadások összesen:

9 320 789

39/2021.(III.10.) Kt. M.o. 2021. évi kp-i költségvetéséről szóló 2020. évi XC. tv. 3. mell. II.2. Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések tám. Belterületi utak, járdák, hidak felújítása - járdafelújítás pályázat (Önerő 6.563.616 Ft, fejlesztési támogatás 19.690.842)

26 254 458

K7 Felújítási kiadások összesen:

26 254 458

Külterületi utak fejlesztése pályázathoz engedélyezési tervdokumentáció elkészítése 2/2022(I.14) Kt. hat.

2 000 000

K6 Beruházási kiadások összesen:

2 000 000

Közutak üzemeltetési, fenntartási kiadásai mindösszesen:

37 575 247

Önkormányzatunkat a 2022. évben belterületi közutak fenntartása címén 15 609 405 Ft állami támogatás illeti meg.
10.) Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek
Tervezett összege................................................................................................. 1 000 000 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Belvíz elleni védekezés

1 000 000

Ár- és belvízvédelmi tevékenység kiadásai mindösszesen:

1 000 000

11.) Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes begyűjtése, szállítása, átrakása
Tervezett összege................................................................................................ 3 212 076 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

2022. évi tagdíjfizetési kötelezettség Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás felé

712 076

Közterületen összegyűjtött hulladék elszállítása

1 300 000

Egyéb hulladékelszállítás (konténeres)

1 200 000

Dologi kiadások összesen:

3 212 076

12.) Veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása
Tervezett összege.............................................................................................. 22 083 104 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Állati hullák elszállítása és ártalmatlanítása (Városgazda Kft. által tervezett összeg)

3 810 000

Állati hullatároló üzemeltetése (Városgazda Kft. által tervezett összeg)

6 271 260

Kóbor ebek befogása és tartása

2 000 000

Állati hullatároló áramdíja (továbbszámlázásra kerül az üzemeltető felé)

1 844

Dologi kiadások összesen:

12 083 104

Ebrendészeti telep bővítés, átalakítás

10 000 000

Beruházási kiadások összesen:

10 000 000

Veszélyes hulladék kezelés, ártalm. kiadásai mindösszesen:

22 083 104

13.) Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése
Tervezett összege.............................................................................................. 11 239 573 Ft
A tervezett 11 239 573 Ft fedezete 100 %-ban biztosított a tavalyi maradványból.
A tervezett előirányzat tételei (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg

Szennyvízcsatorna építés miatt keletkezett úthibák javítása (csatorna tetők javítása) Gépész Partner Kft.

7 934 960

Házi bekötések (15 db bekötés x 69 250 Ft + Áfa)

1 319 213

Postaköltség, fénymásolási díj

40 400

Bankköltség (elkülönített bankszámla)

40 000

K3 Dologi kiadások összesen:

9 334 573

Kiskunvíz Kft. Gördülő fejlesztési terv alapján szennyvíz hálózat felújítás

1 905 000

K7 Felújítási kiadás összesen:

1 905 000

Tervezett kiadások mindösszesen:

11 239 573

14.) Településfejlesztési projektek és támogatásuk
Tervezett összege............................................................................................ 388 520 421 Ft
A tervezett előirányzat a Park tóhoz 2 db UV lámpa beszerzését tartalmazza 1.000.000 Ft összegben, „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” projekt projekttábla készítését 10.160 Ft összegben, valamint a TOP PLUSZ projektek előkészítő tanulmány készítése, tervdokumentáció készítése a pályázat benyújtásához feladatokra 20.000.000 Ft összeget.
Tartalmazza továbbá a TOP-2.1.2-16-BK1-2017-00003 „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” projekt, a TOP-4.3.1-15-BK1-2020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán I. ütem” projekt és a TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00010 „Tiszta udvar, jó egészség, megújul egy közösség” projekt kiadásait az alábbiak szerint (adatok Ft-ban):
TOP-2.1.2-16-BK1-2017-00003 „Zöld tér felújítása Jánoshalmán” projekt

Megnevezés

Összeg

Projektmenedzsmenthez igénybevett szakértőio szolgáltatás díja

2 499 995

Szemlélet formálás szolg.

1 495 000

Nyilvánosság biztosítása

154 710

K3 Dologi kiadások összesen

4 149 705

Akcióterületi terv

1 993 900

Építési munkák park

85 420 293

Műszaki ellenőrzés

999 490

K7Felújítási kiadások összesen:

88 413 683

Tervezett kiadások mindösszesen:

92 563 388

TOP-4.3.1-15-BK1-2020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán I. ütem”

Megnevezés

Összeg

Közbeszerzési eljáráshoz kapcs.EKR rendszerhasználati díj

50 800

Rehab. szakértői szolgáltatás, energetikai tanúsítás, játszótér TÜV szakember díja, közbeszerzési szakértői szolg. díja, projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja

2 820 100

Közbeszerzési szakértői feladatok ellátása + EKR rendszer használati díj 29/2022.(II.8.) Kt. sz. határozat alapján

1 828 800

Egyéb szolgáltatások

3 976 116

Nyilvánosság biztosítása- kommunikációs csomag

266 000

K3 Dologi kiadások összesen

8 941 816

Útépítés, játszótér kialakításhoz kapcs. földmunka költsége, műszaki ellenőrzés költsége

92 847 920

Hulladéktároló edények beszerzése, térfigyelő rendszer fejlesztése, szoc. bérlakások berendezése, szükséges játszótéri eszközök beszerzése

18 448 122

K6 Beruházási kiadások összesen:

111 296 042

Szoc. bérlakások felújítása, udvarrendezés, kerítés felújítása

107 061 531

K7Felújítási kiadások összesen:

107 061 531

Tervezett kiadások mindösszesen:

227 299 389

TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00010 „Tiszta udvar, jó egészség, megújul egy közösség”

Megnevezés

Összeg

K1 Személyi juttatások összesen

10 889 571

K2 Munkaadókat terh. járulék és szoc. hj. adó összesen

2 219 884

Üzemeltetési anyagok beszerzése

2 287 678

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

32 040 801

Nyilvánosság biztosítása

209 550

K3 Dologi kiadások összesen

34 538 029

Tervezett kiadások mindösszesen:

47 647 484

15.) Víztermelés, -kezelés, -ellátás
Tervezett összege.............................................................................................. 13 524 945 Ft
A tervezett előirányzat részleteiben (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg

Vagyonbiztosítás – viziközmű vagyon (2021. évi szinten + 10% a Kiskunsági Viziközmű Szolgáltató Kft korábbi évi gyakorlata alapján)

857 525

K3 Dologi kiadások összesen:

857 525

Vízi- és szennyvízközművek GFT tervkészítési arányos költsége

66 600

Viziközmű hálózatok felmérésére, problémák feltárására kiírt KEHOP-2.1.11 konzorciumi pályázat önerő 193/2021.(XII.16)Kt. hat.

8 171 060

K6 Beruházási kiadások összesen:

8 237 660

A hálózatot érintő 2022. évi felújítások a Gördülő Fejlesztési Terv szerint és egyéb fejlesztési igények (viziközmű fejlesztési tartalékban rendelkezésre álló összeg felhasználása)

4 429 760

K7Felújítási kiadások összesen:

4 429 760

Víztermelés, -kezelés, -ellátás kiadásai mindösszesen:

13 524 945

16.) Közvilágítás
Tervezett összege............................................................................................... 30 272 000 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg

Közvilágítási áramdíj, MÁV aluljáró áramdíja, főtér áramdíja

24 684 000

Közvilágítás üzemeltetési, karbantartási díja

5 588 000

K3 Dologi kiadások összesen:

30 272 000

Önkormányzatunkat a 2022. évben közvilágítás fenntartásához 30 272 000 Ft állami támogatás illeti meg. A tervezett éves kiadás ezzel megegyező.
17.) Zöldterület kezelés
Tervezett összege.............................................................................................. 43 257 000 Ft
Részleteiben: adatok Ft-ban

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Közterületek, ingatlanok gyommentesítése, kaszálása

300 000

K3 Dologi kiadások összesen:

300 000

Támogatás közterületfenntartásra és sportpálya fenntartásra Városgazda Kft-nek

42 957 000

K5 Egyéb működési célú kiadások összesen:

42 957 000

Zöldterület kezelés kiadásai mindösszesen:

43 257 000

Önkormányzatunkat a 2022. évben a zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátására 20 575 800 Ft állami támogatás illeti meg. A tervezett éves kiadás ennél lényegesen magasabb.
18.) Város- és községgazdálkodási máshová nem sorolt szolgáltatások
Tervezett összege............................................................................................... 18 537 216 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Weboldal szerkesztése (Rózsa Csaba e.v.)

720 000

Jh. város honlapjával összefüggő web hosting szolgáltatás (1.000,- Ft/hó + Áfa)

12 000

Naperőmű – internet szolgáltatás Alarm Trade Kft (5.322 Ft/hó x 12 hó)

64 000

Wifi hozzáférési pontok NET 120 előfizetési díja (5000 Ft/hó* 3 hozzáférési pont)

180 000

Naperőmű – elektronikus védelmi rendszer Halas-Pajzs Kft (8.400 Ft/negyedév)

33 600

Kommunikációs szolgáltatások

1 009 600

Villamos energia díja – Bajai u. ipari terület térfigyelő kamera 4565/28 hrsz.

83 528

Villamos energia – Napelem park 4565/7. hrsz.

450 000

Villamos energia – Orczy u. 181. (alapdíj)

5 000

Közkifolyós vízdíj (közkutak vízdíja)

600 000

Autóbusz állomás gázdíj

168 000

Autóbusz állomás áramdíj

72 000

Közüzemi díjak összesen

1 378 528

Dózsa Gy. u. terület (parkoló) bérleti díja – Practice Kft

167 000

Bérleti díjak összesen

167 000

Városi térfigyelő kamerarendszer karbantartása, javítása – Delta Sec Kft

140 000

Naperőmű felügyeleti és karbantartási díj – Delta-Sec Kft

462 500

Karbantartás, kisjavítás összesen

602 500

Földmérés, telekalakítás évközi terület megosztási igények esetén

1 181 102

Homokbánya készletfelmérés

157 480

Ingatlan értékbecslés

118 110

Homokbánya műszaki ellenőrzése (30 000 Ft/hó, Áfa-mentes szolgáltatás)

360 000

Homokbánya földtani szakértői díj (áfa mentes)

60 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

1 876 692

Munkavédelmi ügyvitel - Zsikor Bt. (30.000,- Ft/hó, Áfa-mentes szolg.)

360 000

Tűzvédelmi feladatok – Agroszint Bt. 35.000 Ft/hó + Áfa áprilistól 48.000 Ft/hó + Áfa

537 000

Lassú járművek, tehergépkocsi, nehézpótkocsi, ágaprítógép KGFB

151 820

Egyéb, a fentiekbe nem tartozó szolgáltatás (pl. kulcsmásolás)

50 000

Egyéb szolgáltatások

1 098 820

Szolgáltatások kiadásai összesen:

5 123 540

Előzetesen felszámított Áfa

1 050 886

Felső-Bácskai Vidékfejlesztési Egyesület – éves tagdíj

10 000

Szakhatósági díjak önkormányzati beruházások esetén

80 900

Földhivatali eljárási díjak

607 290

Bányajáradék - 1993. évi XLVIII. tv. 43. § (9) bek. alapján, mértéke 0,4%

100 000

Egyéb dologi kiadások

798 190

K3 Dologi kiadások összesen:

7 982 216

Városgazdálkodási feladatok támogatása – Városgazda Kft

10 555 000

K5 Egyéb működési célú kiadások összesen:

10 555 000

Város- és községgazdálkodási feladatok kiadásai mindösszesen:

18 537 216

19.) Egészségügyi alapellátások
Háziorvosi alapellátás............................................................................................ 360 000 Ft
A 2022. évre tervezett kiadások feladatonként (adatok Ft-ban):

6 db rendelő bérleti díja x 5.000,- Ft/hó x 12 hó

360 000

Háziorvosi ügyeleti ellátás................................................................................ 36 007 620 Ft
A 2022. évre tervezett kiadások feladatonként (adatok Ft-ban):

Tűzoltókészülék karbantartás

7 620

Ügyeleti szolgáltatás tervezett díja 3.000.000 Ft/hó (Áfa mentes)

36 000 000

Háziorvosi ügyeleti ellátás összesen:

36 007 620

Fogorvosi alapellátás.............................................................................................. 120 000 Ft
A 2022. évre tervezett kiadások feladatonként (adatok Ft-ban):

2 db rendelő bérleti díja x 5.000,- Ft/hó x 12 hó

120 000

Fogorvosi alapellátás összesen:

120 000

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás.................................................. 45 151 146 Ft


Jogcím

Összeg
2022. évi terv

Közalkalmazottak alapilletménye, pótlékai

33 967 414

Jubileumi jutalom

2 824 106

Felelősségbiztosítás (4.000,- Ft/fő)

25 000

Bankszámla hj. kjt. 79/A § (2) bek.

60 000

Közlekedési költségtérítés (munkábajárás)

170 000

K1 Személyi juttatások

37 046 520

K2 Munkaadót terhelő járulékok

4 458 080

Gyógyszer, vegyszer

150 000

Szakmai anyag (EH tű, fecskendő, kesztyű, kötszer, vizeletcsík, oxigénpalack töltése)

130 000

Irodaszer, nyomtatvány

150 000

Munkaruha, védőruha

50 000

Karbantartási anyag

100 000

Készletbeszerzés összesen:

580 000

Internet előfizetés

70 000

Szoftverátalány (Stefánia védőnői program), informatikai karbantartás

516 000

Telefon költség

68 976

Informatikai karbantartás

150 000

Kommunikációs szolgáltatások:

804 976

Bérleti díjak

180 000

Közüzemi díjak (gáz, áram)

120 000

Karbantartás, kisjavítás

15 060

Szakmai tevékenységet segítő szolgált.
(fogl. eü. szolg., szakorvosi díj, továbbképzés)

275 200

Egyéb szolg.-k (postaktg.,rezsi átalány, veszélyes hulladék elszáll., megsemmisítése

1 065 000

Szolgáltatások összesen:

1 655 260

Belföldi kiküldetés (továbbképzés utiktg.)

50 000

Kiküldetés, reklám, propaganda:

50 000

Vásárolt termékek, szolg. Áfa-ja

353 910

Működési engedély módosítás díja

50 000

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

403 910

K3 Dologi kiadások összesen:

3 494 146

Vérnyomásmérő, csecsemő mérleg

152 400

K6 Beruházási kiadások összesen:

152 400

Eü. feladat kiadásai mindösszesen:

45 151 146

20.) Sportlétesítmények működtetése és fejlesztése
Tervezett összege............................................................................................... 18 448 000 Ft
Az Önkormányzat a Dr. Fenyves Máté Sportcsarnok és Tanuszoda működtetésével a Városgazda Kft-t bízta meg. A megkötött szerződés szerint az önkormányzat évente – a mindenkori költségvetési rendelet szerinti összegű – pénzbeli támogatással segíti a Sportcsarnok és Tanuszoda működését, mert az üzemeltető saját bevételekből a nevezett sportintézmények kiadásait nem képes fedezni. Önkormányzatunk költségvetése a Sportcsarnok 2022. évi működtetéséhez működési célú támogatás címén 18 448 000 Ft-ot tartalmaz. A tervszám a működtető Városgazda Kft számításain alapul. A tanuszodai rész jelenleg nem működik.
21.) Múzeumi, gyűjteményi tevékenység
Tervezett összege...................................................................................................... 34 290 Ft
2021. évi tapasztalati adatok alapján a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó Molnár János utcai ingatlan 2022. évben várható közüzemi díjaira (alapdíjak), egyéb üzemeltetési kiadásaira (kéményseprés) 34 290 Ft-ot tervezünk.
22.) Iskolarendszeren kívüli egyéb oktatás, képzés
Tervezett összege................................................................................................. 1 200 000 Ft
A tervezett előirányzat a befejeződött EFOP-3.9.2-16-2017-00057 „Járásokat összekötő humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” projekt fenntartási időszaka alatt fizetendő ösztöndíjak összegét tartalmazza. (12 hó * 20 fő * 5.000 Ft/fő)
23.) Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben
Tervezett összege............................................................................................... 68 044 346 Ft
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/A § alapján önkormányzatunk feladata a gyermekétkeztetés biztosítása a Hunyadi János iskola tanulói számára. Önkormányzatunk 2017. január 1-től a Jánoshalmi Közétkeztetési Kft-vel együttműködve, vásárolt szolgáltatás útján biztosítja az étkezést a tanulóknak.
A feladathoz az önkormányzat állami támogatásra jogosult. Ezen állami támogatás és a térítési díj bevétel képezi a pénzügyi forrást a feladat ellátásához.
A térítési díjak beszedését az ügyfelekkel történő kapcsolattartást 2 fő ügyintéző végzi.
A tervezett előirányzat a térítési díjak beszedésével, az étkezők nyilvántartásával összefüggő kiadásokat, a vásárolt étkezés kiadását tartalmaz, szolgáltatói díjemelés nélkül.
Részletes adatok (Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Térítési díj beszedéssel foglalkozó 2 fő ügyintéző illetménye

6 158 000

Bankszámla hozzájárulás (1.000 Ft/hó)

24 000

K1 Személyi juttatások összesen:

6 182 000

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

814 610

Irodaszer, nyomtatvány, nyomtatóhoz toner

130 000

Szoftver frissítés (étkezők nyilvántartására szolgáló MenzaSoft program)

30 000

Foglalkozás egészségügyi szolgáltatás, egyéb dologi kiadások

8 000

Vásárolt élelmezés tanulók étkeztetéséhez

47 649 784

Postai közreműködési díj

317 500

Egyéb dologi kiadások

3 000

Vásárolt termékek, szolgáltatások Áfa-ja

44 010

Étel vásárlás díjának Áfa-ja

12 865 442

K3 Dologi kiadások összesen:

61 047 736

Intézményi gyermekétkeztetés kiadásai mindösszesen:

68 044 346

24.) Időskorúak tartós bentlakásos ellátása
Tervezett összege.............................................................................................. 20 815 000 Ft
A tervezett kiadásból 10 000 000 Ft a szociális otthoni térítési díj azon része, melyet az ellátott személy nyugdíjából megfizetni nem képes, ezért az önkormányzat fizeti meg azt – havi elszámolás alapján – a működtető szolgáltatónak, mely 2020. évtől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület.
Tervezésre került továbbá 10 815 000 Ft a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület támogatásaként, a megkötött megállapodás szerint az alábbi feladatok ellátásához:
- időskorúak nappali intézményi ellátása,
- hajléktalanok nappali ellátása,
- éjjeli menedékhely működtetése,
- idősek otthona működtetése.
25.) Gyermekek bölcsődében és mini bölcsődében történő ellátása
Tervezett összege............................................................................................. 163 876 290 Ft
A tervezett összeg a TOP-1.4.1-19-BK1-2020-00041 „Bölcsőde építése Jánoshalmán” projekthez projekttábla készítését 82.550 Ft összegben a …/2022.(II.21)kt. határozat alapján, valamint a projekt 2022. évre ütemezett kiadásait foglalja magában az alábbiak szerint:

Megnevezés

TOP-1.4.1-19-BK1-2020-00041 projekt
Nettó költség

TOP-1.4.1-19-BK1-2020-00041 projekt
Áfa

Összesen

Dologi kiadások

608 827 Ft

164 383 Ft

773 210 Ft

Beruházási kiadások

128 370 871 Ft

34 649 659 Ft

163 020 530 Ft

Kiadások összesen:

128 979 698 Ft

34 814 042 Ft

163 793 740 Ft

26.) Intézményen kívüli gyermekétkeztetés
Tervezett összege................................................................................................. 2 666 460 Ft
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezései alapján önálló gyermekvédelmi ellátásként került meghatározásra a szünidei gyermekétkeztetés, amelynek ellátása bizonyos ellátotti kör vonatkozásában kötelező önkormányzati feladatként jelenik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az iskolai szünidő minden munkanapján déli meleg főétkezést kell biztosítani a hátrányos helyzetű (2H) és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű (3H) gyermekek részére ingyenesen.
A szünidei étkeztetésről a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti önkormányzatnak kell gondoskodnia. Az önkormányzatoknak a bölcsődés kortól, azaz a gyermek 5 (öt) hónapos korától házasságkötésig (de legfeljebb 18. életévének betöltéséig) kell a rászoruló gyermekekről gondoskodni.
Terveink szerint – a törvényi rendelkezésekkel összhangban – a 2022. évben a nyári szünidőben munkanapon biztosítjuk a szünidei étkezést. Az igénybevevők számát – a Gyerekjóléti Szolgálattal egyeztetve a tervezett adagszám 4678 adag. A szünidei étkeztetés vonatkozásában az önkormányzat a Jánoshalmi Közétkeztetési Kft-vel áll szerződésben.
27.) A gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok
Tervezett összege.............................................................................................. 72 547 589 Ft
A tervezett előirányzat az EFOP-1.4.2-16 Integrált kistérségi gyermekprogramok „Együtt könnyebb” komplex prevenciós és társadalmi felzárkóztató program a gyermekszegénység ellen projekt 2022. évre tervezett kiadási tételeit tartalmazza. Támogatási intenzitás 100%.
A 72 547 589 Ft tervezett kiadásból a projekt megvalósításában közreműködők díjazása 34 878 538 Ft, ennek közterhei 6 749 705 Ft, dologi kiadásokra tervezve 30 919 346 Ft.
28.) Szociális étkeztetés
Tervezett összege............................................................................................... 47 020 740 Ft
A tervezett összeg a 2020. július 01-től a Pelikán Kft.-től átvett, szociális étkeztetésben részesülő ellátottak étkezési költsége és az ellátáshoz kapcsolódó egyéb kiadások.
A tervszám a jelenleg ellátásban részesülők számán alapul.
Részletes adatok (Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Szociális étkeztetési feladatot ellátó 2 fő illetménye, pótléka

6 558 766

Bankszámla hozzájárulás (1.000 Ft/hó)

24 000

K1 Személyi juttatások összesen:

6 582 766

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

792 480

Irodaszer, nyomtatvány, nyomtatóhoz toner, anyag

430 000

Informatikai telekommunikációs rendszer üzemeltetése

100 000

Panda 1 éves vírusirtó

15 000

Informatikai karbantartás

100 000

Szoftver frissítés (nyilvántartást szolgáló TSZG Alapszolg. program)

108 000

Gép, berendezés karbantartás, kisjavítás

100 000

Foglalkozás eü., továbbképzés

58 000

Továbbképzések utiköltsége

10 000

Vásárolt élelmezés

27 162 233

Ebéd szállítás

3 137 518

Vásárolt termékek, szolgáltatások Áfa-ja

8 424 743

K3 Dologi kiadások összesen:

39 645 494

Szociális étkeztetés kiadásai mindösszesen:

47 020 740

29.) Házi segítségnyújtás
Tervezett összege............................................................................................... 13 018 524 Ft
A tervezett összeg a 2020. július 01-től a Pelikán Kft.-től átvett, házi segítségnyújtás szociális ellátás feladatellátásának önkormányzati költsége.
A tervszám a jelenleg ellátásban részesülők számán alapul. (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Házi segítségnyújtás feladatot ellátó 3 fő illetménye, pótléka

10 186 014

Bankszámla hozzájárulás (1.000 Ft/hó)

36 000

K1 Személyi juttatások összesen:

10 222 014

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

1 235 910

Üzemeltetési anyagok beszerzése (egyéni védőfelszerelések, tonerek)

200 000

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

200 000

Munkaruha 3 fő részére

30 000

Gépek karbantartása, kisjavítása

400 000

Foglalkozás eü., továbbképzés

212 000

Továbbképzés utiköltsége

50 000

Vásárolt termékek, szolgáltatások Áfa-ja

291 600

Egyéb dologi kiadások (működési engedély díja)

50 000

K3 Dologi kiadások összesen:

1 433 600

Házi segítségnyújtáshoz eszköz beszerzés

127 000

K6 Beruházási kiadások összesen:

127 000

Házi segítségnyújtás kiadásai mindösszesen:

13 018 524

30.) Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások
Ellátottak pénzbeli juttatásai............................................................................. 2 652 450 Ft
A 2022. évre tervezett kiadások feladatonként (adatok Ft-ban):

Települési támogatás 1993. évi III. tv. 45. § 500 eset x 3.000,- Ft/eset

1 500 000

Köztemetés 1993.évi III. tv. 48. § Koporsós (Közszolgáltatási szerződés alapján) 10 eset x 115.245,- Ft/eset

1 152 450

Ellátottak pénzbeli juttatásai összesen:

2 652 450

31.) Fejezeti és általános tartalékok elszámolása
Tervezett összege............................................................................................... 12 350 000 Ft
A tervezett előirányzat részleteiben:
- Céltartalék.......................................................................................................... 350 000 Ft
Környezetvédelmi alap képzése a 2022. évi talajterhelési díj bevételből
- Céltartalék....................................................................................................... 5 000 000 Ft
Új Bölcsőde szeptemberi indításának működési többletköltségei fedezetére
- Céltartalék....................................................................................................... 7 000 000 Ft
Gyümölcsfeldolgozó üzem 2022. évi üzemeltetési költségeinek fedezetére
B.) Polgármesteri Hivatal
A Polgármesteri Hivatal 2022. évre tervezett kiadási előirányzata...... 151 975 215 Ft
1.) Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
Tervezett összege............................................................................................. 148 945 760 Ft
A 2022. évi tervezett kiadások a kiemelt előirányzatok szintjén: (adatok Ft-ban)
1. Személyi juttatások tervezett összege................................... 113 240 608 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek illetménye

99 827 133

1 fő 35 éves jubileumi jutalma

Képviselő-testületi döntés alapján
Előirányzat nélkül

Vezetői pótlék (Jegyző és 3 fő osztályvezető részére)

2 586 025

Nyelvpótlék 7 fő köztisztviselőnek (angol, német alap és középfok)

3 400 800

Képzettségi pótlék 2 fő köztisztviselőnek a 249/2012.(VIII.31.) Korm. r. 2. § (4) bek. d.) pont alapján /mérlegképes könyvelői végzettség/

495 950

Cafetéria juttatás nettó összege - 2011. évi CXCIX. tv. 151. § és 2021. évi XC. tv. 62. § (4) bek. alapján (270 000 Ft/fő/év)

5 940 000

Közlekedési költségtérítés (munkábajárás) 39/2010 (II.26.) Korm.rendelet alapján

400 000

Egyéb költségtérítések. Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX.tv. 143. § (2) bek. és a 2022. évi központi költségvetésről szóló 2021.évi XC. tv. 62. § (5) bekezdés alapján bankszámlahj. 1.000,- Ft/fő

264 000

2021. december havi bérkompenzáció (1 fő)

6 700

Anyakönyvvezető és szertartássegéd díja önkormányzati rendelet szerint

220 000

Reprezentációs kiadások

100 000

SZEMÉLYI JUTTATÁSOK MINDÖSSZESEN:

113 240 608

A személyi juttatások előirányzatának meghatározásánál alapul vett adatok, összegek, információk:
- a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítése 2022. évben azonos a 2021. évivel.
- a Polgármesteri Hivatal tervezett létszáma a tavalyi évi 23 fő köztisztviselő, 1 fő tartós helyettesítéssel került tovább foglakoztatásra.
- a garantált bérminimum 2022. január 1-től 219 000 Ft-ról 260 000 Ft-ra nőtt, ez 11 főt érint Hivatalunknál.
- 2022. évben a Kttv. 150. §-a alapján 1 fő válik jogosulttá a 35 éves szolgálati ideje után jubileumi jutalomra, melynek összege a beterjesztett költségvetésben szerepelt, amit a Képviselő-testület az alpolgármester módosító javaslatára csökkentő tételként kivett a Hivatal finanszírozási előirányzatából.
- a vezetői pótlék a jegyző esetében a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 256. § (1) bekezdése alapján kötelező járandóság, az osztályvezetőknek ugyanezen törvény 236. § (4) bekezdése alapján 10% mértékű vezetői pótlék került betervezésre.
- az angol ill. német nyelvből nyelvvizsgával rendelkező köztisztviselőink száma 7 fő, részükre a nyelvpótlék alanyi jogon jár a 2011. évi CXCIX. tv. 141. § (6) bek. alapján.
- képzettségi pótlék 2 főnek került tervezésre (könyvelői munkakörben foglalkoztatott, mérlegképes könyvelői végzettséggel és regisztrációval rendelkező középfokú iskolai végzetségű kollégák), a pótlék mértéke a 249/2012.(VIII.31.) Korm. r. 2. § (4) bek. d.) pont alapján az illetményalap 35%-a
- a köztisztviselők cafetéria - járandóságának felső határát a költségvetési törvény 2022. évben 400 000,- Ft-ban rögzíti. A Hivatalnál a 2021. évi 270 000,- Ft/fő/év került betervezésre.
- a 2021. évi költségvetési törvény a közszférában dolgozók bankszámla-hozzájárulását az előző évekhez hasonlóan 1.000,- Ft/hó összegben maximálta.
- a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdése felhatalmazza a Képviselő-testületet, hogy a 2022. évben a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját a törvényi szintnél (38 650 Ft) magasabb összegben állapítsa meg. A beterjesztett 64 800 Ft-os illetményalap a Képviselő-testület által 2020. március 01-től meghatározott 54 000 Ft-os illetményalap 20%-al megemelt összege volt, amit a Képviselő-testület az alpolgármester módosító javaslatára a Rendeletben 59 500 Ft-al fogadott el. Az emelés a hivatal felsőfokú iskolai végzettségű 12 fő kollégájánál jelent illetmény növekedést, mivel a minimálbér emelés miatt a középfokú iskolai végzettségű kollégák illetményében realizálódik emelés a 219 000,- Ft összegű garantált bérminimum 260 000,-Ft-ra történő emelkedésével.
1. Munkaadót terhelő járulékok tervezett összege.................... 15 852 612 Ft
A tervszám tartalma a 2022. évi költségvetésben tervezett személyi juttatások, a cafetéria juttatás, a telefon vélelmezett magáncélú használata, valamint a reprezentációs kiadások utáni közterhek (13% szociális hozzájárulási adó, munkáltatót terhelő 15% SZJA). A beterjesztett előirányzat a Képviselő-testület által az alpolgármester módosító javaslatára elfogadott illetményalap és a jubileumi jutalom elvont előirányzata nélkül számított személyi illetmények közterheinek összegével csökkent.
A létszám a 25 főt nem haladja meg, így rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség 2022. évben sem jelentkezik.
1. Dologi kiadásokra tervezett összeg......................................... 19 852 540 Ft
A tervezett előirányzat a Polgármesteri Hivatal épületének fenntartásával és az ügyintézők szakmai munkájával összefüggő kiadásokat tartalmazza az alábbiak szerint (adatok Ft-ba):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Szakmai folyóiratok, szakkönyvvásárlás

30 000

Complex közigazgatási jogtár

70 000

Irodaszer, nyomtatvány

300 000

Munkaruha beszerzése 2022-ben a közterület felügyelőnek

39 370

Egyéb készletbeszerzés (nyomtatókhoz festékszalag, tintapatron; épület-, számítógép és irodagép karbantartási anyagok; írható CD, DVD lemez; bélyegzők; anyakönyvi eseményekhez emléklapok, takarítószer; fertőtlenítő szerek, papír törlők,)

660 630

Készletbeszerzés összesen:

1 100 000

Hivatali ügyintézők által használt szoftverek szerződéses átalánydíja

330 000

Riasztórendszer felügyeleti díja + frekvencia díj

33 600

Vállalkozási adatállomány (OPTEN Kft)

158 000

Vizuál Regiszter szolgáltatás éves díja

130 000

Levelezőrendszer program havi díj (Rózsa Csaba e.v.)

144 000

Internet előfizetés éves díja (Béke tér 1.)

80 000

Mobil internet (Magyar Telekom Nyrt.)

10 000

Távoli hozzáférés díj (Kecskeméti Zoltán E.V)

50 000

Rendszergazda díja (Kecskeméti Zoltán 299.535 Ft/hó)

3 594 420

Informatikai szolgáltatások összesen:

4 530 020

Vezetékes telefon Béke tér 1.

500 000

T-Mobile telefonhasználat

200 000

Egyéb kommunikációs szolgáltatások összesen:

700 000

Gázenergia-szolgáltatás díja

1 700 000

Villamosenergia-szolgáltatás díja

1 550 000

Víz- és csatornadíjak

200 000

Karbantartási és kisjavítási szolgáltatások kiadásai
Canon Hungária Kft. szervízdíj; számítógépek, nyomtatók karbantartása, kisjavítás; gázkazán karbantartás;

600 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások
Foglalkozás egészségügy; tanfolyamok;

292 000

Egyéb szolgáltatások kiadásai
NKE önkormányzati tisztviselők közszolgálati továbbképzési hozzájárulása a 273/2012.(IX.28.) Korm. r. szerint; OTP számlakezelési költség, forgalmi különdíj, pénzforgalmi jutalék; közterületfelügyelő továbbképzési kötelezettsége; postai levél, csomagfeladás, közreműködési díj; szemétszállítás; kéményseprés; takarítási szolgáltatás; közigazgatási alapvizsga; egyéb;

7 104 191

Szolgáltatások igénybevétele összesen:

11 446 191

Belföldi kiküldetés, utazási költség térítés

100 000

Kiküldetés, reklám-, propaganda kiadás összesen:

100 000

Különféle befizetések (vásárolt termékek és szolgáltatások Áfa-ja)

1 879 229

Egyéb dologi kiadások (késedelmi kamat, parkolási díj, jelzálogjog bejegyzés, követelések behajtásával kapcsolatos bírósági végrehajtói díj)

97 100

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

1 976 329

DOLOGI KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

19 852 540

A beterjesztett előirányzatból a csökkenés a Képviselő-testület által az alpolgármester módosító javaslatára elfogadott mindösszesen 9 484 208 Ft Polgármesteri Hivatali finanszírozás csökkentés dologi kiadásokat érintő része 1 979 194 Ft összegben, ami a tervezett dologi kiadások előirányzatának 9 %-os elvonását jelenti.
1. Beruházási kiadásokra tervezett összeg................................................. 0 Ft
1. Felújítási kiadásokra tervezett összeg.................................................... 0 Ft
2.) Településfejlesztési projektek és támogatásuk
Tervezett összege.......................................................................................... 3 029 455 Ft
A TOP-4.3.1-15-BK1-2020-00008 „Megújuló városrészek Jánoshalmán I. ütem” c. projekt keretei között a Polgármesteri Hivatal 1 fő többlet feladatot lát el. A tervezett összeg az ő díjazása és annak közterheit foglalja magában. A projekt 100%-os intenzitású, így a felmerülő kiadásokat teljes mértékben a projekt megvalósításához elnyert EU-támogatás finanszírozza.

Támogatási jogcím

2022.év

2022. évi arány

Önkormányzati hivatal működésének támogatása (fajlagos mutató 25,97 fő)

143 795 890 Ft

94,62 %

TOP-4.3.1-15-BK1-2020-00008 pályázati forrás Hivatalnál felhasználásra kerülő része

3 029 455 Ft

1,99 %

Polgármesteri Hivatal 2021. évi maradványa

4 649 870 Ft

3,06 %

Intézményi saját bevétel:

500 000 Ft

0,33 %

Összes bevétel:

151 975 215 Ft

100,00 %

Szükséges forrás a fenntartótól (Jh. Önkormányzat)

0 Ft

0 %

2022.évi Kiadás összesen:

151 975 215 Ft

100,00 %

C.) Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Családsegítő- és Gyermekjóléti Központ
Az intézmény 2022. évre tervezett kiadási előirányzata......................... 313 949 389 Ft
A 2022. évre tervezett kiadási főösszeg tartalmazza:
a Radnóti utcai, Batthyány utcai telephelyeken folyó óvodai nevelés kiadásait,
a bölcsődei feladatellátás kiadásait (1 bölcsődei csoport a Radnóti utcai épületben)
2022. szeptember 1-től induló új bölcsődei csoport személyi jellegű kiadásait (1fő nevelő, 1 fő dajka)
az óvodás és bölcsődés gyermekek étkeztetésének kiadásait (vásárolt szolgáltatás)
a Nyitnikék Gyerekház kiadásait
a Család- és Gyermekjóléti Központ kiadásait
a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat kiadásait
A 2022. évre tervezett kiadásokat az intézmény egészére nézve a 2. sz. melléklet tartalmazza. A tervezett kiadások feladatonként, részletesen az alábbiak:
1. Óvodai nevelés, óvodaépület fenntartása, üzemeltetése
Tervezett összege............................................................................................. 156 848 429 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Teljes munkaidős közalkalmazottak illetménye (1 óvodatitkár, 7 dajka, 2 pedagógiai asszisztens, 15 fő óvodapedagógus + 2 fő részm. technikai dolgozó)

97 171 703

Pótlékok összesen (Vezetői, ágazati szakmai, egyéb)

20 466 610

Jubileumi jutalom (2 fő részére 40 éves és 1 fő részére 25 éves jubileumi jutalom)

4 750 200

Közlekedési költségtérítés (2 fő Kéleshalom, Borota)

105 000

Bankszámlahozzájárulás (27 fő x 1 000 Ft/hó x 12 hó)

324 000

Külsős megbízási díjak

2 315 200

Egyéb külső szem. jutt. (Reprezentáció, telefon vélelmezett mc. használata)

200 000

K1 Személyi juttatások összesen:

125 332 713

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

21 012 754

Szakmai anyagok beszerzése
Gyógyszer (lázcsillapító), kötszer; vegyszerek (fertőtlenítők, tetűírtók);

195 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése
Szakkönyv; informatikai eszközök; irodaszer, nyomtatvány, festékpatron; hajtó-, kenőanyag; munkaruha, védőruha; tisztítószerek;

1 109 000

Egyéb készletbeszerzés
Ágyneműk, törölközők, konyhai eszközök, tányérok, poharak, evőeszközök; karbantartási anyag épületkarbantartáshoz, gyerekágyak javításához; Radnóti u., Batthyány u. agyag, gyurma, temperafesték, ragasztó, színesceruza, zsírkréta, rajzlapok, egyéb;

900 000

Kommunikációs szolgáltatások (internetelőfizetés, rendszergazda, EPERszoftver átalány, telefonktg, frekvenciadíj riasztóhoz)


772 360

Gázenergia-szolgáltatás díja

1 250 000

Villamosenergia-szolgáltatás díja

550 000

Víz- és csatornadíjak

400 000

Bérleti díj (terembérlet, erdei óvoda)

50 000

Karbantartás, kisjavítás (kerítés, udvari játékok, kamerarendszer)

380 000

Üzemegészségügyi szolgáltatás (27 fő x 3 300 Ft/fő), továbbképzési díj

289 100

Egyéb szolgáltatások (pl. poroltó készülék vizsgálata, bankköltség, postaköltség, kéményseprés, szemétszállítás, rágcsáló- és rovarírtás, riasztórendszer felügyeleti díja)


1 180 000

Belföldi kiküldetés (pedagógus továbbképzés, szakmai konferencia)

180 000

Vásárolt termékek és szolgáltatások Áfa-ja

1 595 502

Egyéb dologi kiadás
(készpénzfizetésnél az 1 és 2 forintos érmék forgalomból való kivonása miatti kerekítési különbözet költsége)

1 000

K3 Dologi kiadások összesen:

8 851 962

Óvodai ágyak 25 db, 1 db ágytároló szekrény, kuka, porszívó, takarítógép, létra

350 000

Udvari játékok, sportszerek (labda, kötél, egyensúlyzó, hinta, stb.)

300 000

Beruházások Áfája

175 500

K6 Beruházási kiadások összesen:

825 500

Kerítésfelújítás, csoportszoba laminálása (Napraforgó csoport)

825 500

K7 Felújítási kiadások összesen:

825 500

Óvodai nevelés, működtetés kiadásai mindösszesen:

156 848 429

2. Bölcsődei ellátás
Tervezett összege............................................................................................... 20 978 223 Ft
Jelenleg egy bölcsődei csoport működik (helyileg a Radnóti u. 12. sz. alatti óvoda-épületben). Ellátásukról 3 fős közalkalmazotti státuszú, főállású, teljes munkaidős szakszemélyzet gondoskodik: 1 fő felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelő, 1 fő középfokú végzettségű kisgyermeknevelő, 1 fő bölcsődei dajka.
A Radnóti u. 12. sz. ingatlanban a fő tevékenység az óvodai nevelés. Az épületüzemeltetés kiadásaiból az intézményvezető rendelkezése szerint 1/6 részt visel a bölcsődei csoport költségvetése (pl. közüzemi díjak, kéményseprés, vagyonvédelmi szolgáltatás díja, szemétszállítás díja).
A 2022. évre tervezett kiadások részleteiben (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

Közalkalmazottak illetménye (2 kisgyermeknevelő, 1 dajka)

10 095 185

Bölcsődei pótlékok

4 734 532

Bankszámlahozzájárulás (3 fő x 1 000 Ft/fő/hó x 12 hó)

44 000

2022. szeptember 01-tól induló új bölcsődei csoport (1 fő nevelő, 1 fő dajka)

2 114 868

K1 Személyi juttatások összesen:

16 988 585

Szociális hozzájárulási adó (17,5%)

2 282 779

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

2 282 779

Szakmai anyagok
Gyógyszer, kötszer, fertőtlenítőszer, tetűírtószer, szakkönyv

70 000

Üzemeltetési anyagok
Irodai papír, irodaszer, nyomtatvány, papír törlőkendő, papír zsebkendő; Munkaruha és védőruha (3 fő x 10.000 Ft/fő); Tisztítószerek (1 csoport x 50.000 Ft/csoport);

193 500

K31 Készletbeszerzés összesen

263 500

Informatikai szolgáltatások
Rendszergazda díja (1 gép x 3 000 Ft/gép/hó); Jogtiszta szoftver licence díja

55 080

Egyéb kommunikációs szolgáltatások Rádiófrekvencia díj riasztóhoz

5 200

K32 Kommunikációs szolgáltatások összesen

60 280

Gázenergia-szolgáltatás díja (1/6 rész)

350 000

Villamosenergia-szolgáltatás díja (1/6 rész)

130 000

Víz- és csatornadíjak (1/6 rész)

75 000

Karbantartás, kisjavítás

100 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások
Üzemegészségügyi szolgáltatás (5 fő x 3 300 Ft/fő), Bölcsőde orvosi szolgáltatás (6 000 Ft/hó x 12 hó); Kötelező továbbképzés

148 500

Egyéb szolgáltatások
Kéményseprés, szemétszállítás (1/6 rész); Vagyonvédelmi szolgáltatás (1/6 rész); Szemétszállítás (1/6 rész).

154 000

K33 Szolgáltatási kiadások összesen

957 500

Belföldi kiküldetés (szakmai nap, konferencia, továbbképzés esetén)

50 000

K34 Kiküldetés, reklám-, propaganda kiadások összesen

50 000

Vásárolt termékek és szolgáltatások Áfa-ja

279 329

Egyéb dologi kiadás (kerekítési különbözet készpénzfizetésnél)

1 000

K35 Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen

280 329

K3 Dologi kiadások összesen:

1 611 609

K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése (pl. homokozóeszközök, játékok, sporteszközök)

75 000

K67 Beruházási célú előzetesen felszámított Áfa (27%)

20 250

K6 Beruházási kiadások összesen:

95 250

Bölcsődei ellátás kiadásai mindösszesen:

20 978 223

3. Intézményi gyermekétkeztetés
Tervezett összege............................................................................................... 35 607 959 Ft
Az intézmény az óvodás és bölcsődés gyermekek étkeztetését vásárolt szolgáltatás útján biztosítja. Szolgáltató partner a Jánoshalmi Közétkeztetési Kft.
Óvodai étkeztetés tervezett kiadásai összesen 32 269 667 Ft, ebből: vásárolt élelmezés 132 fő étkezőre 25 369 344 Ft + áfa, étkeztetéshez kapcsolódó (1 éven belül elhasználódó) eszközök vásárlására tervezett összeg 20 000 Ft + áfa, étkezők nyilvántartására szolgáló szoftver éves díja 25 200 Ft.
Bölcsődei étkeztetés tervezett kiadásai összesen 3 338 292 Ft, ebből: vásárolt élelmezés 11 fő étkezőre 2 578 576 Ft + áfa, étkeztetéshez kapcsolódó (1 éven belül elhasználódó) eszközök vásárlására tervezett összeg 50 000 Ft + áfa.
4. Család- és gyermekjóléti feladatok
Tervezett összege............................................................................................... 80 816 632 Ft
Mind a Szolgálat, mind pedig a Központ a Dózsa Gy. u. 93.sz. alatti épületben tevékenykedik és ebben az épületben működik a Nyitnikék Gyerekház is. A Nyitnikék Gyerekház 50%-ban, a család- és gyerekjóléti két szakterület 25-25%-ban viseli az épület fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos egyes kiadásokat (pl. közüzemi díjak, kéményseprés, vagyonvédelmi szolgáltatás díja, szemétszállítás díja, takarító- és fertőtlenítőszerek).
A 2022. évre tervezett kiadások részletesen (adatok Ft-ban):

Megnevezés

Család- és gyermekjóléti

Szolgálat

Központ

Közalkalmazottak illetménye

12 097 000

26 179 100

Pótlékok

3 386 866

11 095 151

Készenléti díj (300 Ft/óra), ügyeleti díj (450 Ft/óra)

2 186 800

Jubileumi jutalom (2 fő 40 éves és 1 fő 30 éves Jubileumi jutalma)

5 149 728

Közlekedési költségtérítés (munkábajárás vidékről)

40 000

400 000

Bankszámlahozzájárulás (1 000 Ft/fő/hó)

48 000

98 500

K1 Személyi juttatások összesen:

15 571 866

45 109 279

Szociális hozzájárulási adó (13%)

2 099 526

5 929 747

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

2 099 526

5 929 747

Szakmai anyagok beszerzése
Vegyszer (fertőtlenítő, tetűírtó), kötszerek; szakkönyvek

160 000

145 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése
Irodai papír, irodaszer, nyomtatvány; üzemanyag (Dacia Duster gk.); egyszerhasználatos eszközök (gumikesztyű, törlőkendő); munkaruha, védőruha; tisztítószerek; karbantartási anyagok; egyéb készletbeszerzés;

468 000

1 016 000

K31 Készletbeszerzés összesen

628 000

1 161 000

Informatikai szolgáltatások igénybevétele
Internetelőfizetés (Gyj. Központ fizeti); Rendszergazda díja (3.340 Ft/hó/gép);; Jogtiszta szoftver licence díja (PANDA – 15 000 Ft/gép);

220 320

595 200

Egyéb kommunikációs szolgáltatások
Rádiófrekvenciadíj riasztóhoz, Telefonszolgáltatás igénybevétele

107 000

96 200

K32 Kommunikációs szolgáltatások összesen

327 320

691 400

Gázenergia-szolgáltatás díja

400 000

400 000

Villamosenergia-szolgáltatás díja

280 000

280 000

Víz- és csatornadíjak

165 000

165 000

Terembérleti díj

50 000

70 000

Karbantartás, kisjavítás

150 000

250 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások
Üzemegészségügy, pszichológus, szaktanácsadás, kötelező továbbképzés;

263 200

2 139 700

Egyéb szolgáltatások
Postai feladás, biztosítások (KGFB, Casco), rovar- és rágcsálóírtás, gépkocsi mosatás, vagyonvédelmi szolgálat, poroltó készülék vizsgálat, egyéb szolgáltatás (üvegezés, szemétszállítás, kéményvizsgálat)

171 000

513 000

K33 Szolgáltatási kiadások összesen

1 479 200

3 817 700

Belföldi kiküldetés (szakmai nap, konferencia, továbbképzés esetén)

210 000

170 000

K34 Kiküldetés, reklám-, propaganda kiadás összesen

210 000

170 000

Vásárolt termékek, szolg. előzetesen felszám. áfa-ja

472 570

1 053 024

Egyéb dologi kiadások (Gyj. Közp.-nál cégautóadó)

1 000

106 600

K35 Különféle befiz. és egyéb dologi kiadások összesen

473 570

1 159 624

K3 Dologi kiadások összesen:

3 118 090

6 999 724

Szoftverbeszerzés (Windows 10)

160 000

90 000

Informatikai eszközök beszerzése (számítógép, szünetmentes tápegység)

270 000

320 000

Egyéb tárgyi eszköz beszerzés (árnyékoló; székek a kapcsolattartó szobába)

200 000

---

Egyéb beruházási kiadás Westen kombi kazán vásárlás, beépítés, kémény kialakítás

---

700 000

Beruházási kiadások Áfa-ja

97 200

151 200

K6 Beruházási kiadások összesen:

727 200

1 261 200

Tervezett kiadások mindösszesen:

21 516 682

59 299 950

5. Nyitnikék Gyerekház
Tervezett összege................................................................................................. 8 145 840 Ft
Részleteiben: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Összeg
2022. évi terv

2 fő szakmai munkatárs bére

6 158 000

Egyéb pótlék (20 000 Ft/hó)

547 900

Bankszámlahozzájárulás (1.000 Ft/fő/hó)

24 000

K1 Személyi juttatások összesen:

6 729 900

Szociális hozzájárulási adó (13%)

936 885

K2 Munkaadót terhelő járulékok összesen:

936 885

Szakmai anyagok beszerzése
Gyógyszerek (pl. lázcsillapító); vegyszerek (fertőtlenítő, tetűírtó); kötszerek;

17 475

Üzemeltetési anyagok beszerzése
Élelmiszerek, élelmezési nyersanyagok; Festék, rajzlap, marokkréta, kézműves alapanyagok, leporellók; Munkaruha-, védőruha (2 fő x 10.000 Ft/fő); Tisztítószerek, takarítószerek; Egyéb üzemeltetési anyagok (papírzsebkendő, törlőkendő, gumikesztyű, stb.)

198 230

K31 Készletbeszerzés összesen

215 705

Informatikai szolgáltatások
Rendszergazda díja (2 gép x 3 340 Ft/gép/hó);

80 160

K32 Kommunikációs szolgáltatások összesen

80 160

Gázenergia-szolgáltatás díja

25 000

Villamosenergia-szolgáltatás díja

20 000

Víz- és csatornadíjak

15 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások Üzemegészségügy

6 600

Egyéb szolgáltatások
Poroltókészülékek vizsgálata, szemétszállítás, kéményvizsgálat

35 000

K33 Szolgáltatási kiadások összesen

101 600

Vásárolt termékek, szolg. előzetesen felszám. áfa-ja

80 590

Egyéb dologi kiadások (készpénzfizetésnél az 1 és 2 forintos érmék forgalomból való kivonása miatti kerekítési különbözet költsége)

1 000

K35 Különféle befiz. és egyéb dologi kiadások összesen

81 590

K3 Dologi kiadások összesen:

479 055

K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése (fejlesztő játékok vásárlása)

0

K67 Beruházási célú előzetesen felszámított Áfa (27%)

0

K6 Beruházási kiadások összesen:

0

Nyitnikék Gyerekház tervezett kiadásai mindösszesen:

8 145 840

6. Projektek
Tervezett összeg................................................................................................. 11 552 306 Ft
az intézmény az egyik kedvezményezettje volt a konzorciumi együttműködésben megvalósuló EFOP-3.9.2-16-2017-00057 „Járásokat összekötő humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” című projektnek. A projekt 2021. évben zárult és 3 720 988 Ft összeg nem került felhasználásra, ami visszafizetési kötelezettséget eredményezett.
TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00010 "Tiszta udvar, jó egészség, megújul egy közösség" projekt 2022. évi tervezett kiadása 7 831 318 Ft.
A Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Család- és Gyermekjóléti Központ 2022. évre tervezett költségvetési kiadásainak központi támogatás fedezete: (adatok Ft-ban)
1. Óvodai nevelés, óvodaműködtetés

Megnevezés

Összeg

Arány

Óvodapedagógusok bértámogatása (14,0 főre)

73 680 600

Kiegészítő támogatás az óvodapedagógusok minősítéséből adódó többletkiadásokhoz

9 441 120

Óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása

38 780 000

Óvodaműködtetési támogatás

20 501 000

Feladatalapú állami támogatás összesen:

142 402 720

90,8 %

Intézményi saját bevétel

0

Szükséges forrás a fenntartótól (Jh. Önkormányzat)

14 445 709

9,2 %

Összesen:

156 848 429

100,00 %

1. Bölcsődei ellátás

Megnevezés

Összeg

Arány

Felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelő bértámogatása

6 990 700

Bölcsődei dajka, középf. végz. kisgyermeknevelő bértámog.

10 906 000

Bölcsődei üzemeltetési támogatás

1 707 000

Feladatalapú állami támogatás összesen:

19 603 700

93,5 %

Intézményi saját bevétel

0

A feladatra fordítható egyéb állami forrás (Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása jogcím)

1 374 523

6,5 %

Összesen:

20 978 223

100,00 %

1. Család- és gyermekjóléti feladatok

Megnevezés

Összeg

Arány

Család- és gyermekjóléti szolgálat műk. támog.

5 641 834


Család- és gyermekjóléti központ műk. támog.

26 641 835

Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása

7 212 731

Állami támog. szociális ágazati összevont pótlék kifiz.-hez

14 868 928

A feladathoz közvetlenül kapcsolódó állami támog.

54 365 328

67,27 %

A feladatra fordítható egyéb állami forrás (Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása jogcím)

26 451 304

32,73 %

Összesen:

80 816 632

100,00 %

1. Nyitnikék Gyerekház

Megnevezés

Összeg

Arány

Egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok
Biztos Kezdet Gyerekház fenntartóját megillető költségvetési támogatási jogcím (2021. évi XC. tv. 9. melléklet 5.1)

8 145 840

Feladatalapú állami támogatás összesen:

8 145 840

100,0 %

Intézményi saját bevétel

0

Szükséges forrás a fenntartótól (Jh. Önkormányzat)

0

0,0 %

Összesen:

8 145 840

100,00 %

D.) Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár
Az intézmény 2022. évre tervezett kiadási előirányzata............................ 32 182 189 Ft
A 2022. évre tervezett kiadások a kiemelt előirányzatok szintjén: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Személyi juttatások

Közterhek

Dologi
kiadások

Beruházási kiadások

Egyéb működési célú kiadások

Összesen

Könyvtári állomány gyarapítása

0

0

486 000

1 405 894

0

1 891 894

Könyvtári szolgáltatások

3 531 162

465 246

298 050

0

0

4 294 458

Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

11 592 782

1 548 308

8 600 790

88 900

0

21 830 780

Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

0

0

4 165 057

0

0

4 165 057

Kiadások mindösszesen:

15 123 944

2 013 554

13 549 897

1 494 794

0

32 182 189

A könyvtári állomány gyarapítására szolgáló előirányzat a költségvetési törvény előírásai alapján a könyvtári és közművelődési feladatokhoz kapcsolódó állami támogatás (mely 2022. évben 18 918 937 Ft) összegének 10%-a, mely felhasználás a feltétele a támogatás összegére való jogosultságnak. A 2022. évi költségvetési tervben ezért 1 891 894 Ft állománygyarapításra fordítandó előirányzat szerepel az intézmény költségvetésében.
A könyvtári szolgáltatások tervezett kiadásainak tartalma: 1 fő felsőfokú végzettségű könyvtáros foglalkoztatásának kiadásai, a szakmai munkához kapcsolódó beszerzések, igénybevett szolgáltatások (pl. irodaszer, nyomtatvány, számítástechnikai segédanyag vásárlása, könyvtári nyilvántartó program szoftver-átalány díja, üzem-egészségügyi szolgáltatás díja, könyvtári rendezvények kiadásai, belföldi kiküldetés).

Megnevezés

Összeg

Személyi juttatások

3 531 162

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hó

465 246

Irodaszer, nyomtatvány, karbantartási anyag

90 000

Informatikai szolgáltatás (Könyvtári program éves használati díja – Szirén)

125 000

Foglalkozás egészségügyi szolgáltatás

5 000

Kiküldetések kiadásai

20 000

Vásárolt termékek és szolgáltatások Áfa vonzata

58 050

Dologi kiadások összesen:

298 050

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

4 294 458

A közművelődési tevékenység tervezett kiadásainak tartalma:
Személyi juttatások és járulékok: 1 fő intézményvezető, 1 fő üzemviteli munkatárs, 1 fő ügyviteli munkatárs kiadásai, valamint reprezentációs kiadások.

Megnevezés

Összeg

Személyi juttatások

11 592 782

Munkaadókat terhelő járulékok

1 548 308

Szakmai anyag beszerzés

60 000

Irodaszer, nyomtatvány, tisztítószer, karbantartási anyag, egyéb készlet

1 200 000

Informatikai szolgáltatások

860 000

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

72 000

Közüzemi díjak

2 200 000

Karbantartás, kisjavítás

200 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

100 000

Egyéb szolgáltatások (bankszámlaköltség, postaköltség, kéményseprői szolgáltatás, tűzvédelmi szolgáltatás, szemétszállítás, egyéb szolgáltatás)

1 680 000

Kiküldetések kiadásai

80 000

Reklám és propaganda kiadások

100 000

Vásárolt termékek és szolgáltatások Áfa vonzata

1 715 290

Fizetendő Áfa

283 500

Egyéb dologi kiadások (Koszorú, szakhatósági díj stb.)

50 000

Dologi kiadások összesen:

8 600 790

Beruházás – mosógép vásárlás

88 900

SZEMÉLYI ÉS DOLOGI KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

21 830 780

Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények kiadásaira eredeti előirányzat szinten csak a saját bevételei és a maradványa terhére tervez az intézmény teljesítést 4 165 057 Ft összegben. A feladatra év közben további forrás biztosítása szükséges.
Az intézmény 2022. évre tervezett költségvetési kiadásainak központi támogatás fedezete: (adatok Ft-ban)

Támogatási jogcím

2022.év

2022. évi arány

Települési önkormányzatok támogatása a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatokhoz

18 918 937 Ft

Könyvtári és közművelődési feladatok támogatása összesen:

18 918 937 Ft

58,79

Intézményi saját bevétel:

4 313 922 Ft

13,40

Intézmény 2021. évi maradványa:

8 949 330 Ft

27,81

Összes bevétel:

32 182 189 Ft

100,00 %

Szükséges forrás a fenntartótól (Jh. Önkormányzat)

0 Ft

0 %

2022.évi Kiadás összesen:

32 182 189 Ft

100,00 %

Jánoshalma, 2022. március 1.
Czeller Zoltán
polgármester