Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az étkezési térítési díjak megállapításáról és beszedéséről

Hatályos: 2023. 06. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
az étkezési térítési díjak megállapításáról és beszedéséről
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 21/A. § (3) bekezdése értelmében a települési önkormányzat biztosítja a gyermekétkeztetést, az általa fenntartott óvodában, továbbá a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ (köznevelési fenntartó) által fenntartott nem bentlakásos nevelési oktatási intézményben. A Gyvt. 146. § (1) bekezdése a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
Időszerűvé vált a Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló 9/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendeletének komplex felülvizsgálata.
Jelen rendelet változatlanul tartalmazza a korábbi, 2/2023. (II. 25.) önkormányzati rendeletmódosítással meghatározott 2023. április 01. naptól megállapított gyermekétkeztetési térítési díjakat.
A rendelet hatálya a bölcsőde, az oktatási- nevelési intézmények étkezést igénybe vevőire terjed ki, valamint szabályozásra kerül a térítési díj megfizetésének rendje.
Rendelkezés történik továbbá az étkezés lemondásával kapcsolatban is, melynek célja az önkormányzati kiadások csökkentése. Időszerűvé vált a keletkezett hátralékok megfizettetése, valamint a további hátralékok keletkezésének megelőzése.
A rendelet lehetőséget ad továbbá a térítési díj hátralékok részletekben történő rendezésére is.
A térítési díj előre fizetésével kapcsolatos rendelkezések értelmében a tárgyhónapi lemondások figyelembevételével keletkezett túlfizetések rendezése a következő havi díjfizetéssel egyidejűleg történik.
A rendelet 2023. június 1. napján történő hatályba lépésével a fizetéssel elmaradott szülőknek lehetőségük nyílik a nyári szünet ideje alatt rendezni a gyermekétkeztetés során keletkezett hátralékaikat, illetőleg a tartozás részletekben történő megfizetésére is lesz idejük.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) 21. § (1) és (2) bekezdése értelmében „a központi költségvetésről szóló törvény, annak módosítása és a központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
A kormányrendelet, a miniszteri rendelet, a miniszterelnöki rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete, valamint az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást - a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján - nem kell közzétenni, ha a jogszabály
a) jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve
b) technikai vagy végrehajtási jellegű.”
Tekintettel arra, hogy jelen rendeletnek jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása van, ezért az indokolást közzé kell tenni.
Fentieket figyelembe véve javasoljuk az új rendelet elfogadását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Ezen szakasz a Rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
Ezen szakasz a Rendelet a gyermekétkeztetés biztosításának módjáról rendelkezik.
A 3. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetési térítési díj megfizetését szabályozza.
A 4. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetés lemondását szabályozza.
Az 5. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetés lemondás elmulasztásának eljárásrendjét szabályozza.
A 6. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetés nem fizetése esetén keletkezett tartozás részletfizetéséről rendelkezik.
A 7. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetési térítési díj túlfizetését és megszüntetését szabályozza.
A 8. §-hoz
Ezen szakasz a gyermekétkeztetésért fizetendő díj mértékét szabályozza.
A 9. §-hoz
Ezen szakasz a Rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 10. §-hoz
Ezen szakasz a hatályon kívül helyezésről rendelkezik.