Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 11. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről
Általános indokolás
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: lakástörvény) hatálya kiterjed minden lakásra, így az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra is.
A törvény rendelkezik arról, hogy az önkormányzatnak milyen lehetősége van a törvényben foglalt rendelkezésektől való eltérésre, melyeket önkormányzati rendeletben kell szabályozni.
Önkormányzati rendeletben lehet megállapítani azt, hogy milyen feltételekkel lehet bérleti szerződést kötni. Az önkormányzati rendelet szabályozhatja a szociális helyzet alapján vagy attól eltérő módon kiadható lakások körét, a lakások bérleti díját, társbérletek lehetőségét, az ellenőrzések gyakoriságát, a bérlők jogait és kötelezettségeit, a lakások elidegenítésének szabályait.
A 2023. januárjában elfogadott lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 1/2023. (I.27.) önkormányzati rendeletünkkel szemben a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya törvényességi felhívással élt. Ugyanakkor a vármegyében végzett lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletek vizsgálatának eredményeinek ismeretében javaslattal éltek. Mindkét dokumentum a mellékletek között olvasható. E két dokumentum ismeretében felülvizsgáltuk rendeletünket, az abban foglaltaknak megfelelően új rendelet-tervezetet készítettünk.
A Lakástörvény 79. § (1) bekezdése kimondja: „Az önkormányzatnak rendelete megalkotása előtt a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményét ki kell kérnie. A rendelettervezetről a helyben szokásos módon hirdetményt kell közzétenni, amelyben határidő kitűzésével fel kell hívni az érdekképviseleteket véleményük közlésére.” Mivel ilyen érdekképviseleti szerv működéséről nem tudunk, ezért a Polgármesteri Hivatal előtti hirdetőtáblán kifüggesztésre került a rendelet-tervezet azzal, hogy a rendelet-tervezettel kapcsolatos véleményeket 2023. október 18-ig lehet megtenni a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályán. A rendelet-tervezettel kapcsolatban vélemény nem érkezett.
A rendelet mellékletiben meghatározásra kerültek a lakások bérleti díjai. Külön a szociális bérlakásokért és külön a piaci alapon bérbe adható lakásokért fizetendő bérleti díjak.
A lakástörvény szerint szociális helyzet alapján bérbe adott lakás lakbérének mértékét a lakás alapvető jellemzői, így különösen: a lakás komfortfokozata, alapterülete, minősége, a lakóépület állapota és településen, illetőleg a lakóépületen belüli fekvése figyelembevételével kell meghatározni. A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének mértékét úgy kell megállapítani, hogy a bérbeadónak az épülettel, az épület központi berendezéseivel és a lakással, a lakásberendezésekkel kapcsolatos ráfordításai megtérüljenek és az önkormányzat ebből származó bevételei nyereséget is tartalmazzanak.
A rendelet mellékletei tartalmazzák továbbá azokat a formanyomtatványokat, melyek a kérelmek benyújtásához szükségesek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát szabályozza. A Jánoshalma Kálvária u. 1/a. sz. alatt található „Fecskeház” lakásaira külön rendelet vonatkozik, mivel a fenntartási időszak még nem járt le és az építésre elnyert pályázat támogatási szerződésének egyik feltétele az elkülönített bérbeadás elveinek meghatározása.
A 2. §-hoz
Az önkormányzati lakások típusait határozza meg, valamint azt, hogy a lakásokat piaci, illetve szociális alapon lehet bérbe adni.
A 3. §-hoz
A bérbeadó önkormányzat jogait szabályozza.
A 4–14. §-hoz
A bérbeadás feltételeit szabályozza. Szabályozza, hogy a bérlőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie, a lakást hogyan újíthatja fel, alakíthatja át, a lakásokat mennyi időre lehet bérbe adni, meghatározza a piaci illetve szociálisan bérbe adható lakások kérelmezőire vonatkozó feltételeket.
A 15–17. §-hoz
Megállapítja a bérleti díj fizetésére, késedelmes fizetésre vagy lakbértartozásra vonatkozó szabályokat. A lakbértámogatás mértékét és szabályait.
A 18. §-hoz
Meghatározza azt, hogy a bérlő kit fogadhat be a lakásba, valamint azt, hogy ezt csak a bérbeadó engedélyével teheti meg.
A 19. §-hoz
Lakáscsere szabályait határozza meg, és az ehhez kapcsolódó bérbeadói engedély szabályait foglalja magában.
A 20. §-hoz
Megállapítja azt, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor a lakást hogyan kell átadni, valamint azt, hogy a megszűnéskor a bérlőnek milyen jogai lehetnek.
A 21. §-hoz
Jogcímnélküli lakáshasználat miatt fizetendő díjat határozza meg.
A 22. §-hoz
Bérlők nyilvántartásával kapcsolatos adatvédelmi szabályokat állapítja meg.
A 23–26. §-hoz
Az önkormányzati lakás elidegenítéssel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 27. §-hoz és a 28. §-hoz
Szabályozza a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletét és elidegenítését.
A 30. §-hoz és a 29–31. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések.