Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól
Általános indokolás
Az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján, szükségessé vált önkormányzati rendelet alkotása a kedvtelésből tartott állatok tartása körében a lakóközösség védelme, az állattartó és a környező közösségével való együttélése szabályainak rögzítése érdekében. A rendelet megalkotásának következtében hatékonyabban lehet eljárni azokban az ügyekben, ahol egy ingatlanon tartott ebek vagy macskák a környező lakosság életét zavarják, megakadályozhatók azok a jelenségek, ahol kvázi menhelyszerű tartás valósul meg mindenféle engedély nélkül.
Figyelemmel az állattartó jogaira is, a rendelet általános jelleggel a lakosság zavarásának tilalmát tartalmazza. Indokolt az eljárás hatékonyságának elősegítésére a szabályozott magatartások be nem tartásához szankciót fűzni a közösségi együttélés szabályai megsértése körében megállapítható közigazgatási bírság megállapításával.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját és hatályát részletezi. Alapvető cél az olyan állattartás megvalósítása, amely nem zavarja a lakókörnyezetben élő lakosokat. Hatálya Jánoshalma közigazgatási területe.
A 2. §-hoz
Értelmező rendelkezések, a rendeletben lévő fogalmak pontosítása.
A 3–9. §-hoz
Az általános és különös szabályokat tartalmazó rendelkezéseket tartalmazza.
A 10–13. §-hoz
Záró és hatályba léptető rendelkezések. A rendelet módosítja a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletet is, mivel beépül e rendeletet megszegőkkel szembeni közigazgatási eljárás lehetősége.