Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jánoshalma Helyi Építési Szabályzatáról szóló 13/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 23

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.23.
Jánoshalma Helyi Építési Szabályzatáról szóló 13/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A meglévő épület fogalma változik: a módosítás előtt minden, a HÉSZ hatályba lépése előtt legalább 10 éve fennálló épület meglévő épületnek minősült. Az új fogalommeghatározás szerint azon épület tekinthető meglévőnek, mely az állami alaptérképen szerepel. A szigorítás mellett, a HÉSZ további módosításai egyes építési övetekben (Lf-1, Lk-2) engedményeket tesznek meglévő épületek esetében a beépítési mód szabadabb meghatározása tekintetében.
A 2. §-hoz
A HÉSZ „Alkalmazandó sajátos jogintézmények” fejezete kiegészül, az egyértelműbb jogértelmezés érdekében. Az új bekezdés egyértelművé teszi, hogy telekalakítás esetén, a szabályozással érintett telkek esetében el lehet térni az építési övezeti előírásoktól. Ez releváns például a Kápolna utca zsákutca részének szélesítését célzó szabályozási vonalnál, mivel a telekalakítás (útszélesítés) után a 3858. helyrajzi számú ingatlan telekszélessége nem éri az építési övezetben meghatározott minimális 14 m-t.
A 3. §-hoz
Oldalhatáros beépítési mód esetében a módosítás után nem lesz meghatározva kötelező építési vonal a HÉSZ-ben szövegszerűen, ahová az épületet vagy épületbővítést kötelezően telepíteni kell. Ezen építési vonal pontosan 1,5 m távolságban volt kijelölve a telekhatártól, ami a kialakult beépítésekhez nem illeszkedett.
A hátsókert kötelezően előírt szélessége a módosítással az országos szabályokhoz illeszkedik. Egyes építési övezetekben, ahol a kialakult beépítés indokolja továbbra sem kell hátsókertet tartani. (pl. Magyar László utca kialakult garázssora miatt)
Az Lf-1 és Lk-2 építési övezetek alkotják a kialakult belterületi beépítés jelentős részét (a városközponton kívül). Ezeken a területeken több helyen alakult ki. ún. hézagosan zártsorú beépítés, amire az OTÉK oldalhatáros beépítési módja nem feleltethető meg, például a minimálisan előírt 4 m szélességű oldalkert előírás miatt. Amennyiben meglévő épület miatt az oldalhatáros beépítési mód nem tartható ezekben az építési övezetekben a zártsorú beépítési mód szerint is meghatározható az építési hely.
A 4. §-hoz
Az egyértelműbb jogértelmezés érdekében ott, ahol meglévő övezethatár vagy építési övezethatár elmetsz ingatlant, a telekalakítás kötelező lesz építési tevékenységek megkezdése előtt. A hatályos szabályozásban csak indokolt esetben térnek el a meglévő telekhatárok és az övezethatárok vagy építési övezethatárok, tehát az előírás nem túlzó.
Az 5. §-hoz
A módosítással a kisbirtokközpont fogalma megszűnik, mivel az OTÉK tanyákra vonatkozó beépítési előírásai kedvezően változtak a tavalyi év folyamán.
A mezőgazdasági övezetekben a beépítési módot a kialakult beépítésnek megfelelően kell ezután meghatározni. A jelenleg előírt szabadonálló beépítési mód sok esetben nem alkalmazkodik a kialakult beépítéshez.
A 6. §-hoz
A mezőgazdasági övezetekben (Má-1, Mk-1) új épületek elhelyezése esetén lesznek csak megállapítva kötelezően előírt elő, -oldal és hátsókert szélességi méretek, egységesen 5 m-ben meghatározva. Az eddigi szabályozás 10, több esetben 20 m-es előkert előírásai szintén nem igazodtak a meglévő tanyaudvarok kialakult beépítéséhez.
A 7. §-hoz
A módosítások a szabályozási tervi mellékletek közül az „SZT-B 1-7 és SZT-K I-III.” jelű tervlapokat is érintik. Az érintett tervlapok egységes szerkezetbe kerültek a jelenleg elfogadni tervezett módosításokkal.
A HÉSZ 2. melléklete az építési övezetek és övezetek beépítési paramétereit tartalmazza, melyek a mezőgazdasági területi övezetek esetében változnak. A beépítés módja a kialakult állapothoz fog illeszkedni, a maximális beépítettség tekintetében pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) korm. rendelet (OTÉK) fog szabályozni.
A 8. §-hoz
A hatályon kívül helyezendő HÉSZ előírásokat tartalmazza:
1. A HÉSZ-ben a jelenlegi tanya fogalma megszűnik, mivel az OTÉK már definiálja ezt a fogalmat.
2. A Szabályozási Tervlapok közül az „SZT-K-Beép” jelű hatályon kívül helyezésre kerül. Ez a tervlap a külterületen meglévő beépített területek (pl. majorok) kivágatát ábrázolta, de adattartalma azonos a külterületi szabályozási tervlapokkal, ezért többlet információt nem tartalmaz.
3. Megszűnik a „Közlekedési terület kialakítására fenntartott terület” szabályozási elem, mely helyett egységesen szabályozási vonalakkal lesznek lehatárolva a tervezett közút korrekciók. A két szabályozási elem joghatása gyakorlatilag megegyezik.
4. A külterületi szabályozási tervről lekerül a vármegyei területrendezési tervben megállapított erdőövezeti terület kitöltése a szabályozási terv jobb áttekinthetősége miatt. Az erdők területe tehát csak övezethatárral (piros pontozott vonal) és/vagy övezetkódokkal „Eg” vagy „Ev” vagy „Ek” (gazdasági erdő, véderdő, közjóléti erdő) lesz jelölve. A vármegyei rendezési tervben kijelölt erdőövezet területének több mint 95%-a településrendezési tervben is erdő kategóriákba tartozik, így a magasabb szintű területrendezési előírások betartásra kerülnek továbbra is.
5. Az 1. pontban említett fogalommeghatározás törlése mellett a tanyatelkek rajzi jelölése is megszűnik a szabályozási terven. A tavaly életbe lépett egységes beépítési szabályok miatt ez már nem indokolt és hibaforrásra adhat okot. (Pl. egyes beépített ingatlanok kimaradhattak a jelölésből)
6. A 3. pontban hivatkozott, megszüntetésre kerülő szabályozási elemre vonatkozik az előírás, ezért szükséges a hatályon kívül helyezése.
7. Szakszerűtlen előírást tartalmazott: a hőszivattyúk és klímaberendezések bizonyos berendezései csak szabadban, épületen kívül helyezhetők el. A településképi rendeletben egyes védelemmel érintett épületek / területek esetében jelenleg is vannak korlátozások ezen berendezések homlokzati elhelyezésére, tehát településképi érdeksérelem nem történik.
8. Az érintett bekezdés hivatkozott pontjai tartalmazták többek között a túlzottan szigorú építési vonal előírást. Az oldalkertre a módosítás után az országos szabályok érvényesek, ezért a b) -f) pontok sem relevánsak.
9-10. pontok: A mezőgazdasági területek vonatkozásában a továbbiakban az országos szabályok lesznek érvényesek, így a hivatkozott bekezdések – melyek sok esetben túlzó előírásokat tartalmaztak - hatályon kívül helyezésre kerülnek.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A hatályba lépéssel kapcsolatos.