Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2004. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásáról és igénybevételéről

Hatályos: 2013. 07. 01- 2014. 12. 31

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 2. és 4 § /4/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. §[1]

„A rendelet hatálya Tompa Város közigazgatási területén a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII.11.) BM rendeletben (továbbiakban: R.) meghatározott kéményseprő-ipari közszolgáltatások ellátására és igénybevételére terjed ki.”

 

[1] 1§-t beiktatta a 21/2012. (XII.21.) sz. rendelet 1§-a. Hatályba lépés:2013.01.01.

2. §

         /1/ A R-ben meghatározott közszolgáltatások teljes körét, a HALAS-THERMO KFT.  /6400. Kiskunhalas, Karacs T. u. 4. jogosult ellátni /a továbbiakban: szolgáltató/.

         /2/ A szolgáltató feladatait a R-ben meghatározott előírásoknak, a szakmai követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

       /3/ A kéményseprő-ipari közszolgáltatást a szolgáltató az 1. sz. mellékletben meghatározott díj ellenében végzi el.

A szolgáltató kötelezettségei

3. §

/1/ A szolgáltató a kéményseprő-ipari közszolgáltatást teljes körűen biztosítja. Ennek keretében köteles elvégezni a használatban lévő kémények műszaki felülvizsgálatát, ellenőrzését és tisztítását és az újonnan épített vagy javított, illetőleg újból használatba vett kémények megfelelőségét tanúsító szakvéleményt kiadni. A fenti munkák körébe rendelt feladatokat a szolgáltatónak az R-ben előírt időközönként és módon kell elvégezni.

/2/ A szolgáltatónak az ellenőrzés, tisztítás és műszaki felülvizsgálat keretében végzendő munkákat külön megrendelés nélkül kell elvégezni, amelyről az ingatlan tulajdonosát, vagy használóját a munkavégzés előtt legalább 8 nappal írásban vagy a helyben szokásos módon, hirdetmény útján értesíti. A műszaki felülvizsgálat eredményét a szolgáltató szakvéleménnyel igazolja 30 napon belül.

/3/ A kémények használatával összefüggő szakvéleményt szolgáltató megrendelésre végzi, kivéve, ha azokra közvetlen élet- vagy tűzveszély elhárítása érdekében került sor. Az ellenőrzés eredményét a szolgáltató szakvéleménnyel igazolja 8 napon belül. Gázüzemű és más tüzelőberendezés, továbbá tüzelési mód vagy a kémény terhelésének megváltozása esetén a kémény használatával összefüggő szakvéleményt a szolgáltató 15 napon belül adja meg.

/4/ A közvetlen élet- vagy tűzveszély esetén a szolgáltató soron kívül megteszi a szükséges intézkedéseket és erről az I. fokú tűzvédelmi, illetőleg építésügyi hatóságnak, továbbá gáztüzelő berendezés esetén a területi gázszolgáltatónak bejelentést tesz.

/5/ A szolgáltató, a közszolgáltatás során elvégzett munkákat sormunkakönyvben tartja nyilván

 A sormunkakönyvnek a következő adatokat tartalmaznia kell:

  1. a körzetben lévő épületek, önálló rendeltetésű egységek címét;
  2. az épületen található kémények fajtáját (egyedi, gyűjtő-, központi kémények), a kémények égéstermék-elvezetés szerinti jellegét, számát, valamint a tartalékkéményeket;
  3. az elvégzett munkák megnevezését;
  4. a munkák elvégzésének időpontját;
  5. a munkavégző nevét;
  6. a munkavégzést igazoló nevét és az igazolás (aláírás) jogcímét, olvasható (nyomtatott) betűkkel;
  7. a munkavégzést igazoló aláírását.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. §

/1/ A tulajdonos a 2. § (1) bekezdése szerinti szolgáltató által nyújtott kéményseprő ipari közszolgáltatást köteles igénybe venni, a munkavégzés helyén a rendeltben előírt feltételeket biztosítani. Meglévő kémény felújítása, vagy használaton kívüli kéménnyé történő átalakítása előtt 15 nappal írásban köteles a szolgáltatónak bejelentést tenni.

/2/ A tulajdonos a szolgáltatásért járó díjat készpénzben a helyszínen, vagy a munka elvégzését követően 8 napon belül a szolgáltató telephelyén fizeti meg, vagy a szolgáltató által biztosított átutalási postautalványon, illetve pénzintézeti átutalási megbízással egyenlíti ki.

/3/ Késedelmes fizetés esetén szolgáltató késedelmi kamatot számít fel. A késedelmi kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat. Amennyiben a használó a közszolgáltatás díját nem fizeti meg, a szolgáltató a fizetési határnapot követô 30 nap elmúltával a Ptk. tartozások behajtására vonatkozó szabályai szerint jár el.

5. §

 

/1/ Jelen önkormányzati rendeletben a kéményseprő-ipari közszolgáltatásra vonatkozó szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott ügyintézője ellenőrzi.

         /2/ Az igénybe vevő köteles a szolgáltatót az ingatlanba /épület, lakás, helyiség/ a szolgáltatás elvégzése céljából beengedni, és a kémények megközelítésének lehetőségét biztosítani.  

/3/ Az igénybe vevő köteles a kémények számában bekövetkezett változást a szolgáltatónak írásban bejelenteni.

/4/ Az e rendelet szerinti kötelező közszolgáltatás végzésével megbízott közszolgáltató köteles a jegyző felé jelezni, ha tevékenységük végzése során e rendelet szabályainak megsértését tapasztalják.

6. §

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.  A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásáról és igénybevételéről szóló 18/1997.(XII.18.) 16/1998./XII.1./; 29/1999./XI.30./; 9/2000./II.15./; 24/2000./IV.14./; 44/2000./XII.19./; 4/2001./II.6./; 32/2001./XII.18./; 31/2002./XII.10./; 32/2003./XII.19./ ökr. sz. rendeletek hatályukat vesztik.

7.§[1]

Jogharmonizációs záradék

A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

[1] 7.§-t beiktatta: 27/2009.(X.27.) sz.r.1.§/9/ Hatályba lépés: 2009. október 27.

Mellékletek