Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendelete

a települési folyékony hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról

Hatályos: 2013. 11. 25- 2014. 03. 04

Tompa Nagyközség Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 23. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a települési folyékony hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1.§

A rendelet célja Tompa nagyközség  területén lévő  ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

 

A rendelet hatálya

2.§

(1) A rendelet tárgyi hatálya a Hgt-ben meghatározott települési folyékony hulladék (kivéve a termelési, szolgáltatási tevékenységből származó, technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíziszap) gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére kiterjed.

(2) A rendeletet  Tompa nagyközség  közigazgatási területén kell alkalmazni.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed

a) a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint

b) a település közigazgatási területén lévő valamennyi beépített ingatlan tulajdonosára és használójára (továbbiakban: tulajdonos), ahol folyékony hulladék keletkezik.

(4) Gazdálkodó szervezet a közszolgáltatást akkor veszi igénybe, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési folyékony hulladék kezeléséről a) a Hgt. 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b) a közszolgáltatás keretében nyújtott települési folyékony hulladékkezelés – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan - a Hgt. 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

 

Értelmező rendelkezések

3.§

E rendelet alkalmazásában:

a) Települési hulladék: a háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.

b) Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely

ba) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből,

bb) a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint

bc) a gazdasági de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származik.

c) Folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék elhelyezése leürítő helyen, szennyvíztisztító telepen, valamint a környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó kezelése fiziko-kémiai vagy biológiai módszerrel.

d) Települési folyékonyhulladék leürítő hely (a továbbiakban: leürítő hely): közcsatornának

az arra jogosult által kijelölt aknája, illetőleg szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.

 

II. FEJEZET

A KÖZSZOLGÁLTATÁS ELLÁTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének fő szabályai

4.§

(1) Tompa Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) Tompa nagyközség  közigazgatási területén a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait Tompa Nagyközség Polgármesteri Hivatala  jogosult és köteles ellátni.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

 

A szolgáltató feladatai

5.§

 Az összegyűjtött szennyvizet kizárólag a települési folyékony hulladék elhelyezésére kijelölt telephelyen, Tompa  községben lévő 0246 hrsz-ú terület K-i oldalán  kell a szolgáltatónak leürítenie.

6.§

(1) A szolgáltató a települési folyékony hulladék gyűjtését és szállítását eseti megrendelés alapján végzi.

(2) A szolgáltató a megrendeléstől számított három napon belül köteles a települési folyékony hulladékot elszállítani.

(3) A szolgáltató és a tulajdonos között a közszolgálati szerződés a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(4) A szolgáltató és a tulajdonossal szemben a tejesítést csak jogszabályban, illetve jelen rendeletben meghatározott esetekben tagadhatja meg.

(5) A szolgáltató és a tulajdonossal szemben a teljesítést megtagadhatja, ha az ingatlanon gyűjtött, tárolt szennyvíz nem, vagy nem kizárólag települési folyékony hulladékot tartalmaz.

7.§

(1) A szolgáltató a közszolgáltatásra megkötött szerződésben foglaltak szerinti ügyeleti rendet köteles fenntartani.

(2) A szolgáltató a települési folyékony hulladék gyűjtését, szállítását e rendelet mellékletében foglaltak szerinti díj ellenében végezheti.

(3) A szolgáltató köteles a szállított települési folyékony hulladékról szállítólevelet vezetni, és annak eredetét (tulajdonos megnevezése, címe) a telephely üzemeltetője felé igazolni.

(4) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát  kiállítani.

 

A tulajdonos feladatai és kötelességei

8.§

(1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy vízszennyezést.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az e rendeletben meghatározott hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítását a tulajdonos csak az arra jogosult szolgáltatóval végeztetheti.

(4) A települési folyékony hulladék elszállítását a tulajdonosnak kell a szolgáltatónál megrendelni.

(5) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat fizet.

9.§

(1) Tilos a települési folyékony hulladékoknak a közterületen vízfolyásokba, árkokba, termőföldeken, vagy bármely olyan területen történő leürítése,  amelyhez az érintett hatóságok nem adtak hozzájárulást.

     (2) Tilos a települési folyékony hulladék járdára, úttestre, közterületre történő kivezetése.

10. §

(1) A települési folyékony hulladék elszállításának megrendelésekor a tulajdonos egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az általa gyűjtött, tárolt szennyvíz kizárólagosan ezen rendelet hatálya alá tartozó települési folyékony hulladékot tartalmaz.

(2) Amennyiben a települési folyékony hulladék ártalmatlanítása során bebizonyosodik, hogy a tulajdonostól elszállított szennyvíz nem kizárólagosan települési folyékony hulladékot tartalmazott, úgy a tulajdonos az okozott kárért a szolgáltató felé a polgári jog szabályai szerint felel.

A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

11. §

(1) A települési folyékony hulladék gyűjtése, szállítása csak e célra engedélyezett, és a szállításukhoz előírt vizsgával rendelkező zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró gyűjtőtartályban (szippantós tartály ) történhet a közutak szennyezése nélkül.

(2) A gyűjtést, szállítást végző járművön fel kell tüntetni az üzemeltető nevét, címét.

(3) Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.

(4) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatással összefüggő személyes adatait (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) a hulladékszállító részére átadja.

(5) A hulladékszállító részére átadott személyes adatok csak a közszolgáltatással kapcsolatos célra használhatók fel.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

12. §

(1) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(2) A szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

 

A közszolgáltatás díja

13. §

(1) A közszolgáltatás - általános forgalmi adóval számított - egységnyi díjtételeit a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A közszolgáltatás ellátásáért a szolgáltatót megillető díjat a képviselő-testület állapítja meg a szolgáltatóval történt egyeztetést követően.

(3) A képviselő-testület a megállapított díjakat évente felülvizsgálja.

(4) Az egységnyi díjtétel a folyékony hulladék egységnyi térfogatának szippantási díja.

(5) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a hulladék térfogatának a szorzata.

14. §

(1) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

(2) A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a hulladékszállító felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettség elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.

(3) A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90. napot követően a hulladékszállító - a felszólítás megtörténtének igazolása mellett - a díjhátralékot az önkormányzattól igényelheti.

(4) A szabályosan benyújtott igénylés alapján az önkormányzat jegyzője a külön jogszabályban meghatározottak szerint haladéktalanul intézkedik a díjhátralék és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot az önkormányzat nyolc napon belül átutalja a hulladékszállítónak. Ha a köztartozás behajthatatlan, az önkormányzat a behajthatatlanság tényének megállapítását követő 8 napon belül megtéríti a díjhátralékot a hulladékszállító részére.

III. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Hatálybalépés

15. §

(1) A rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat Jegyzője gondoskodik.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Tompa Nagyközségi  Önkormányzat 26/2000. (VI.1.) rendelete a települési folyékony hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról, valamint azt módosító 48/2000./XII.19./ 38/2001./XII.18./ 27/2002./XII.10./ 34/2003./XII.19./

16.§[1]

Jogharmonizációs záradék

A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

[1] 16.§-t beiktatta: 27/2009.(X.27.) sz.r.1.§ /11/. Hatályba lépés: 2009. október 27.

Mellékletek